Çevre dostu torbalar toprak oluyor

Plastik atıklar, doğanın kirlenmesinde en büyük paya sahip unsurlardan biri. Bu krize karşı geliştirilen biyobozunur torbalar ise doğayla uyumlu, yerli ve çözüm odaklı bir alternatif sunuyor. Ancak bu dönüşüm, doğru çevre politikalarıyla desteklenmediğinde yavaş ilerliyor. Sunar NP, mısır nişastasından elde ettiği biyobozunur hammaddeyle geliştirdiği torbalarla sürdürülebilirliğe somut katkı sunuyor. 180 gün içinde doğada çözünerek toprağa karışan bu çevre dostu torbalar, Türkiye’de plastik atık krizine karşı üretilmiş yenilikçi çözümler arasında öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Ürünün çevresel etkisine dikkat çeken Sunar NP Genel Müdürü Hakan Yüzer, “Bu teknolojiyle hem çevreyi koruyor hem de ithalata bağımlılığı azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Ancak çevre dostu ürünlerin yaygınlaşması için mevzuatın da güncellenmesi şart” dedi.

BİYO ÜRÜNLER AYRI DEĞERLENDİRİLMELİ

Bugün biyobozunur torbalar, plastik poşetlerle aynı hukuki zeminde değerlendirilmekte ve GEKAP yükümlülüğüne tabi tutulmaktadır. Ayrıca, ücretlendirme uygulamaları kapsamında plastik poşetlerle eşit şekilde 50 kuruş bedel alınması, çevre dostu seçeneklerin dezavantajlı duruma düşmesine neden olmaktadır.Çevre dostu torbalar toprak oluyor
Yüzer, bu konuda düzenleyici kurumlara şu çağrıda bulundu: “Türkiye’de yaygınlaşmaya başlayan biyo bazlı ürünlerin önü, plastikle aynı kapsamda değerlendirilerek kesilmemeli. GEKAP ve benzeri çevre politikalarında biyobozunur ürünlere özel ayrım getirilmelidir.”

Haberin Devamı

İNOVASYON ÖDÜLÜ REPLAST EURASİA’DAN

RePlast Eurasia fuarında “Eğlence” kategorisinde, 3D yazıcılarla geliştirilen çevreci bir ürünle İnovasyon Ödülü kazanan Sunar NP, torbadan sera malçlarına, pipetten oyuncağa uzanan geniş bir ürün gamına çevre dostu biyopolimer çözümleri sunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları