ÜYE DERNEK SAYISI 9'A ÇIKTI
GİFED’in Türkiye genelinde Afyon İş Kadınları Derneği (AFİKAD), Aydın İş Kadınları Derneği (AYİŞKAD), Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD), İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (KOİDER), Konya İş Kadınları Derneği (KİKAD), Kadın İşveren ve Sanayicileri Derneği (KAİSDER), Girişimci Kadınları Destekleme Derneği (GİKAD) olarak 8 iş kadını derneğinden oluştuğunu GİŞKAD’ın üyeliğiyle birlikte üye dernek sayısının 9’a çıktığını kaydeden GİŞKAD Başkanı Mürvet Beydağı, hem ulusal hem de uluslararası iş dünyasında daha güçlü bir GİFED oluşturmaya kararlı olduklarını söyledi. İş geliştirme ve girişimcilik ağını geliştireceklerine inandıklarını vurgulayan Beydağı, GİŞKAD’ın girişimci ruha sahip, çağdaş, mesleki ve ticari yönden nitelikli üyelerden oluştuğunu kaydetti. Başkan Beydağı, GİFED Başkanı, Yönetim Kurulu ve GİFED üyesi iş kadınları derneklerinin Mersin’e yaptıkları ziyaretten duyduğu mutluluğu da paylaştı.
GİFED, KADIN HAREKETİNİ GENİŞLETECEK
GİŞKAD’ın üyeliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Türkiye’nin tek iş kadını federasyonu olan GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eroğlu ise, Türkiye’nin kadınların ekonomik ve toplumsal yaşama katkısını sağlamayı başarabildiği ölçüde güçlü olacağını söyledi. GİFED’in bu mottoyla yola çıktığını belirten Eroğlu, “İş kadınları başta olmak üzere kadınların iş ve sosyal hayatta karşısına çıkan sorunların çözümü için daha güçlü ses çıkarmayı hedefleyen bir Anadolu kadın hareketi olarak bu oluşumu ülke geneline yaymaya kararlıyız” dedi.
SÖYLEŞİDE BİR ARAYA GELDİLER
GİFED, GİŞKAD ve GİFED’e bağlı derneklerin başkanları ile yönetim kurulu ve üyeleri akşam saatlerinde Chef Mezze’de ünlü iş kadını ve yazar Zuhal Mansfield’in söyleşisinde görüş alışverişinde bulundu.
GİFED Başkanı Oya Eroğlu, misafirperverlikleri için GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Mürvet Beydağı, Başkan Yardımcısı Gökçen Çakır, Genel Sekreter Mehpare Avar, Sayman Didem Avcı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Yeşim Kış Akcer, Hatice Suray ve Filiz Evşen Çayan’a teşekkür etti.
GENİŞ KATILIM
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, geride kalan yılda ihracat pazarlarında en çok talep gören ürünlerin taze soğutulmuş balık, kanatlı eti ve balık filetoları olduğunu, en fazla ihracat yaptıkları ülkeler listesinde ilk üç sırada Irak, Rusya ve İtalya’nın yer aldığını açıkladı. Ali Can Yamanyılmaz, aynı dönemde ASHİB olarak yüzde 20 artışla 381,7 milyon dolar ihracata imza attıklarını bildirdi.
“TÜRKİYE’NİN TOPLAM İHRACATINA 1,7 ORANINDA DESTEK VERDİK”
2024 yılındaki 262 milyar dolarlık ülke ihracatında su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün yüzde 1,7 paya sahip olduğunu kaydeden Ali Can Yamanyılmaz, “Küresel ticaret, jeopolitik riskler, enerji krizleri ve enflasyonist baskıların hâkim olduğu dönemde toparlanma eğilimi gösterirken Türkiye olarak hayvansal gıda ihracatında önemli başarılara imza attık. Elde ettiğimiz büyüme, küresel pazarlarda artan rekabete rağmen doğru stratejiler, yenilikçi ürün yaklaşımları ve hedef odaklı çalışmaların bir sonucu olarak gerçekleşti. Özellikle uzak pazarlara açılım, markalaşma yatırımları ve sürdürülebilir üretim anlayışı, bu etkileyici yükselişi mümkün kılan temel unsurlar arasında yer aldı. Sektörümüz, Türkiye’nin ihracat vizyonuna değer katan performansıyla uluslararası pazarlarda güçlü konumunu pekiştirdi.” dedi.“HEM FIRSATLAR HEM DE ZORLUKLARLA DOLU BİR YIL OLDU”
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü için 2024’ün dünya genelinde hem fırsatlar hem de zorluklarla dolu bir yıl olduğuna vurgu yapan Yamanyılmaz, “Küresel talep, özellikle sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeye olan ilginin artmasıyla güçlü bir şekilde devam ederken ekonomik dalgalanmalar ve iklim değişikliğinin etkileri sektörde belirsizliklere yol açtı. Su ürünlerinde artan talep, deniz ürünleri yetiştiriciliğine yapılan yatırımları artırırken sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları büyük önem kazandı. Hayvansal mamuller tarafında ise, üretimdeki yenilikçi teknolojiler ve ihracatta uzak pazarlara yönelim dikkat çekti. Ancak, lojistik maliyetlerindeki artış, ticaret bariyerleri, tarife dışı engeller ve karbon ayak iziyle ilgili sıkılaşan düzenlemeler, sektörümüzün karşılaştığı temel zorluklar arasında yer aldı. Genel olarak, sektörümüzde çevresel hassasiyet ve dijitalleşme eksenli dönüşüm rüzgarları 2024’e damgasını vurdu.” diye konuştu.
“EN ÇOK İHRAÇ ETTİĞİMİZ TAZE SOĞUTULMUŞ BALIKLARDA YÜZDE 27,6 ARTIŞ SAĞLADIK”
Türkiye’nin hayvansal gıda ihracatını ürün gruplarına göre değerlendiren Yamanyılmaz, şunları söyledi: “Sektörümüz 2024 yılında toplam 1 milyon 224 bin ton ürünü uluslararası piyasada değere dönüştürdü. En çok ihraç ettiğimiz ürünler, taze soğutulmuş balıklar, kümes hayvanları etleri ve sakatatları ile balık filetoları oldu. Taze soğutulmuş balıklarda yüzde 27,6 artışla 871,9 milyon dolar, kümes hayvanları etleri ve sakatatlarında yüzde 22,1 düşüşle 545,6 milyon dolar, balık filetolarında yüzde 14,5 artışla 469,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. En fazla talep gören 20 ürün arasında ihracat hacminde en anlamlı artışları süt tozu, peynir altı suyu, konserve ve dondurulmuş balıklarda sağladık.”“ETKİN OLDUĞUMUZ 155 ÜLKENİN 95’İNDE İHRACAT HACMİNDE ARTIŞ SAĞLADIK”
Hayvansal gıda sektörünün geleneksel pazarlarda elde ettiği kazanımları artırırken uzak pazarlarda da yeni başarı hikayeleri yazdığını vurgulayan Yamanyılmaz, şöyle devam etti: “2024 yılında 155 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren sektörümüz 95 pazarda artış sağladı. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde ilk üç sırada Irak, Rusya ve İtalya yer aldı. Irak’a yüzde 2 düşüşle 590,2 milyon dolar, Rusya’ya yüzde 35,6 artışla 480,8 milyon dolar ve İtalya’ya yüzde 25,8 artışla 251 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 1 milyon dolar ihracat yaptığımız ve 5 haneli rekor artış sağladığımız ülke Moğolistan olurken Filistin, Norveç, Cezayir, İrlanda, Kırgızistan, Singapur, Bangladeş, Nijerya, Kazakistan, Mısır, Slovenya, Afganistan, Güney Kore ve Filipinler’de ciddi artışlara imza attık.”
İYC Adana Şubesi tarafından yaptırılan Hacı Nazif Çelebi Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu’nun toplantı salonunda gerçekleştirilen genel kurulda tüm üyelerin desteğini alan Hüseyin Nuri Çomu, güven tazeleyerek yeniden seçildi. Çomu, “Hayatımın en onurlu en huzurlu anları İYC için çalıştığım anlar. Bu cemiyet büyüdükçe insan kaynağımız, dolayısıyla ülkemiz de gelişmeye devam edecek.” dedi.
BİNLERCE ÖĞRENCİYE DESTEK
Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşları arasında yer alan İlim Yayma Cemiyeti (İYC) Adana Şube Başkanlığına yeniden Hüseyin Nuri Çomu, yaptığı konuşmada, İYC’nin 1951 yılından bugüne 100’ün üzerinde İmam Hatip Okulu kurulmasına, 180 öğrenci yurdunda on binlerce öğrencinin barınmasına vesile olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da yurdunda kaldığı İYC’ye bugüne kadar katkı sağlayan herkese minnettarız. Hepimiz gelip geçiciyiz. Asıl olan geride bıraktığımız eserler ve İYC gibi kurumlar.” dedi.
Bu dönemde öğrencilerin ders çalışabilmelerine imkân sağlayacak Kitap Kahve açtıklarını belirten Çomu, “İlim, sanat, akademi yolunda yürüyen kardeşlerimize destek vermeye devam edeceğiz. Benimle birlikte İYC Yönetim ve Denetim Kurullarına seçilen arkadaşlarımı da kutluyor, başarılar diliyorum. Hepimize hayırlı olsun” diye konuştu.
İYC Adana’nı yeni yönetimi şu isimlerden oluştu:
Yönetim Kurulu Üyeleri:
Hüseyin Nuri Çomu, Mehmet Demirci, Hüseyin Öztürk, Hüseyin Turgut Bahar, Uğur Tamer, Gökhan Koç ve Murat Genç.
BİZ BÜYÜK MİLLETİZ, KİN TUTMAYIZ AMA GEÇMİŞİ DE UNUTMAYIZ
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger törende yaptığı konuşmada, Adana’nın kurtuluşunun Türkiye’nin tarihinde müstesna bir yeri olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Camili Höyüğü Şehitliği ile ilgili Adana Büyükşehir Belediye Başkanımızı aradığımda ikiletmedi ve gereğini yaptı. Ne kadar önemli bir iş yaptığımızı şehit evladı vatandaşımızın anlattıkları da doğruluyor. Camili Höyüğü Adana’nın Türkleşmesinde, Müslümanlaşmasındaki ilk adım, ilk nokta. Dolayısıyla burası kuruluştan kurtuluşa bir önem ifade ediyor. 1920’li yıllarda da Ermeni mezalimi bu topraklarda vuku bulmuş, binlerce insan o günkü şartlarda o mezalime maruz kalmışlar. Biz Türk Milleti olarak büyük bir milletiz, kin tutmayız. Bizim vizyonumuz farklı. Biz dünyaya nizam vermek üzere kendini kurgulamış ve o şekilde çalışan bir milletiz. Kin tutmayız ama tarihte yaşanan olumsuzlukların unutulması halinde tekerrür edeceğini biliriz. Kin tutmayacağız ama tarihi de unutmayacağız. Ermenilerin o günkü Adanalıları, Camilileri toplayıp, bir çiftlikte topyekun katletmiş olmalarını unutmayacağız ama hiç kimseye karşı da kin ve nefret beslemiyoruz. Geçmişten ders alacağız ve günümüzde bunların tekerrür etmemesi için hem kendi milli birliğimizi beraberliğimizi devam ettireceğiz hem de her anlamda kendimizi güçlü tutacağız. Tarihi şehitliklerin, anıtların bize ikaz ettiği şey budur. Biz bu topraklarda güçlü durmazsak, güçlü olmazsak gelir birileri bize mezalim yapar. Bu topraklarda güçlü durmayı bilmeyen milletler yerle yeksan olmuştur. Anavarza’da, Magarsus’ta bunu görüyoruz. Tarihin kritik eşiğinde durmaları gerektiği gibi duramadıkları için toprakların altında kalmış gitmişler. Bu anıtlar bize gösteriyor ki; tarihin kritik eşiklerinde birlik beraberlik içinde, tam bir millet gibi durursak ebediyen var oluruz. Aksi halde bu topraklarda gözü olan çok olduğu için sorun yaşarız. 5 Ocak Adana’nın Kurtuluşu kutlu, mübarek olsun. İnşallah bu topraklar bir daha ebet müddet istila görmesin diyorum.”
ADANA’DA KATLİAMLAR YAPILDI
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da yaptığı konuşmada, 5 Ocak’ın sadece Adana için değil, Türkiye’nin Kurtuluş Mücadelesi için çok önemli bir gün olduğunu belirtti. Başkan Karalar, “Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Fransızlarla birlikte Adana’ya, bölgeye dönen yaklaşık 120 bin Ermeni var. Onlardan bazıları Adana’da katliamlar yaptı. Yeniden ziyarete açtığımız şehitlik bu katliamlardan birinin yapıldığı noktada bulunuyor. Camili Höyüğü Şehitliği’nin yeniden ziyarete açılmasıyla ilgili önemli çabası olan Sayın Valimize teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Başkan Zeydan Karalar, Camili bölgesinin ve şehitliğin önemine değindi ve tarihçilerin 800 yıl önce Ramazanoğulları tarafından Türkleştirilmiş bir bölge olduğunu anlattığını söyledi.Düzenlenen törene Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 6. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özeren, Adana Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan, milletvekilleri, siyasiler, ilçe belediye başkanları, tarihçiler, il müftüsü ve Adanalılar katıldı.
Şehitlikteki törenin ardından Adana’nın kurtuluş mücadelesinde önemli rolü olan Şeyh Cemil Nardalı’nın adını taşıyan konakta geleneksel hale gelen çorba ikramı yapıldı.
Konuşmaların ardından şehitler için dualar edildi.
Türkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalı olan Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, turizm ve etkinlik sektörünün en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Masters of Events by ACE of M.I.C.E. Awards yarışmasında 2024 yılının “En İyi Kültür ve Sanat Etkinliği” ödülüne de layık görüldü.
Karnavalın fikir babası Ali Haydar Bozkurt, gazetemiz bölge temsilcisi Erdal Fernergiz’e yaptığı açıklamada, “Karnavalımızın ulusal ve uluslararası çapta gelişerek büyümesini görmek çok kıymetli. Aldığımız ödüllere bir yenisini daha ekledik. Tüm Adana bu karnavala sahip çıktı bu ödül de onlarındır” dedi.
BAŞARI TESCİLLENDİ
Turizm ve etkinlik sektörünün “Oscar”ları arasında gösterilen yarışmaya bu yıl rekor sayıda başvuru yapıldı. 60 kişilik uzman jüri heyetinin değerlendirmeleri sonucunda Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle bu önemli ödülü almaya hak kazandı. Böylece Karnaval, 2015 yılından bu yana kazandığı birçok ödüle bir yenisini daha ekleyerek kültür, sanat ve etkinlik alanında ulusal ve uluslararası başarılarını tescillemiş oldu.
BAKANLIK DESTEĞİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” kapsamında bulunan karnavalın 13’üncüsü “Dünya Çocukları” temasıyla birlikte bu yıl da çok zengin bir içeriğe sahip olacak. Geçen yıl düzenlenen karnavala 1,5 milyonun üzerinde kişi katılmış çok sayıda eğlenceli ve kültürel etkinlik gerçekleştirilmişti. Bu yıl karnavala dünyanın her yerinden çocuklar davet edilecek. “Gelecek siz çocukların olacak” mesajlarının verileceği karnavalda, Türk ve dünya çocuklarına yönelik çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek. Çocuklar da bireysel ve gruplar halinde kendi ülke ve yörelerini anlatan etkinlikler yapacaklar.
Karnaval programı çerçevesinde etkinlik ve proje gerçekleştirmek isteyen kişi, kurum ve gruplar başvurularını info@nisandaadanada.com mail adresine yapabiliyorlar. Çocuk etkinliklerinden kültür ve sanat etkinliklerine, gastronomi lezzetlerinden spor aktivitelerine kadar birbirinden renkli programlarla bu karnavalda siz de yer alabilirsiniz.
10K koşusunun öncesi sporculara hitap eden Başkan Zeydan Karalar, Adana’nın kurtuluşunun hem Adana hem de Türkiye için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı Bir Adanalı olarak onur ve gurur duyuyorum.”
HER YIL DAHA KALABALIK
5 Ocak Kurtuluş Yarı Maratonu’na her geçen yıl artan ilgiden duyduğu mutluluğu da dile getiren Başkan Zeydan Karalar, “Kurtuluş Maratonu’na her yıl artan katılımınız bizi çok mutlu ediyor. Her yıl biraz daha neşeli, biraz daha kalabalık ve cazibeli geçiyor. Bu sizlerin sayesinde. Centilmence yarışıyorsunuz, başarılar diliyorum. 2026 yılı 5 Ocak’ta yine burada olmayı diliyoruz” diye konuştu.
YARIŞMA SONUÇLARI
21K mücadelesi erkekler kategorisinde birinciliği Hüseyin Can, ikinciliği Kenyalı Ian Kimutai, üçüncülüğü ise Ersin Tekal elde etti.
21K mücadelesi kadınlar kategorisinde birinciliği, Kenya’dan katılan koşucu Christine Kioko, ikinciliği Brezilya’dan katılan Ruth Jebet, üçüncülüğü Bahar Yıldırım kazandı.
10K mücadelesi erkekler kategorisinde birinciliği, Bahattin Üney, ikinciliği Halil Sade, üçüncülüğü Rusya’dan katılım sağlayan Aleksandr Pavlenin elde etti.
10K mücadelesinin kadınlar kategorisinde ipi göğüsleyen ilk üç isim şöyle:
Sözlerine, “Adana’mızın kurtuluşunun 103. Yıldönümü kutlu olsun” diyerek başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, atalarımızın Kurtuluş Mücadelesi’ne nasıl destek verdiğini gençlerin bilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Karalar, “1. Dünya Savaşı’nın ardından anlaşma gereği Osmanlı Ordusu bölgeden çekilir ve Fransız işgal kuvvetleri şehrimize girer. Ülkemizin birçok noktası da işgal edilir. İşgalciler halka zulüm yapmaya başlayınca ilk direniş müfrezesi güneyde oluşur. Kara Hasan 300 kişiyle direnişe başlar. Bilinenin aksine ilk kurşun o zaman Adana’ya bağlı olan Hatay’da atılmıştır. Mücadele böylece başlar ve devam eder.” dedi.
MİLLİ MÜCADELE HİSSİ ADANA’DAN GERÇEKLEŞTİ
Adana’nın Kurtuluş Mücadelesi’nin kazanılmasında 4 önemli katkısı bulunduğunu dile getiren Başkan Zeydan Karalar şunları söyledi: “İlk olarak Adana ve Adanalılar Mustafa Kemal Atatürk’e milli mücadele gerçekleştirme hissi vermiştir. Düşmanla ilk mücadele de Adana’da, güneyde başlar. Mustafa Kemal Paşa Adana’dan giderken Ali Fuat Paşa’ya, mühimmatları daha sonra kullanmak üzere saklamasını söyler. Bölgede Fransızlarla önemli çatışmalar olur. Fransızlar bizim kuvvetlerle baş edemeyince, daha önce tehcir edilen Ermenileri de Adana’ya, bölgeye getirdiler. Yaklaşık 120 bin Ermeni Adana’ya getirilir ve yerleştirilir. Kuvayı Milliye’ye bağlı, atalarımızın kurduğu milis kuvvetler işgal güçlerini geriletir. Bunun sonucunda barış istemek zorunda kalırlar. Sinan Tekelioğlu ilk etapta barışı istemez ve düşmanı tamamen yok etmek ister ama Mustafa Kemal Atatürk, bir barış anlaşmasının TBMM’nin dünyada ilk kez tanınması anlamına geleceğini söyler ve barışın bir müddet kabul edilmesi talimatını verir. Böylece daha önce dikkate alınmayan TBMM tanınmış olur.Adana’da, bölgede düşmanla mücadele bitince Kolordu Batı’ya, Ege’ye gider ve Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nin kazanılmasına önemli katkı sağlar.
4 Ocak akşamını 5 Ocak sabahına bağlayan gece Fransız düşman kuvvetleri memleketi terk eder. 5 Ocak 1922 sabahı Terzi Fikri’nin diktiği Türk Bayrağı, Büyük Saat kulesi ile Ulu Camii arasına asılır. O günden sonra da her yıl 5 Ocak’ta Adana’nın kurtuluşu kutlanır.”
ATALARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ
İşgalin ardından, Adanalıların örgütlediği mücadelenin eşi olmadığını anlatan Başkan Karalar, Adana’daki başarının bölgede özerk bir Ermeni yönetimi kurulmasını da engellediğini söyledi. Tüm bunları başarmış bir kentin evladı olmaktan dolayı büyük mutluluk ve gurur duyduğunu belirten Başkan Zeydan Karalar, hemşehrilerinin de aynı gurur ve mutluluğu gönüllerince yaşama hakkı olduğunu vurguladı.
Başkan Zeydan Karalar sözlerini şöyle sonlandırdı: “Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ile Milli Mücadelenin şehit ve gazileri ile Adana’nın kurtulmasını sağlayan atalarımızı rahmet, minnet, saygı ve gururla anıyoruz. 5 Ocak Adana’nın kurtuluşu kutlu olsun.”
Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Valiliği ile her iki kurumun ilgili birimlerince organize edilen Kurtuluş Yarı Maratonu, 10K, Çocuk ve Halk Koşusu basın tanıtım toplantısı Yüreğir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’de ve dünyada yılın ilk yarı maraton koşusuyla ilgili gerçekleştirilen basın toplantısında; Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Gençlik Spor İl Müdürü Muzaffer Çintımar, Atletizm Federasyonu İl Temsilcisi Serdal Kadıoğlu ve Kenyalı Atlet Christine Kioko (2024 Yılı Uluslararası Angola Yarı Maraton İkincisi) medya mensuplarını bilgilendirdi.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintımar da Türkiye’nin 1 numaralı şehrinde yılın ilk koşusunun yapılacağını belirterek, bu yıl organizasyonun Temiz Hava mottosuyla yapılacağını ve Adana’da zaten doğanın temiz olduğu vurgusunu yaptı.
ZEYDAN KARALAR ADANA’NIN KURTULUŞ MÜCADELESİ’NDEKİ ROLÜNÜ ANLATTI
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, koşuyu çok önemsediklerini belirterek, 5 Ocak Kurtuluş Günü’nün tarihçesiyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.
Adana’nın tarih boyunca çok önemli bir yerleşim noktası olduğunu kaydeden Başkan Zeydan Karalar, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra komutayı Mustafa Kemal Atatürk’e devrederken Liman Von Sanders’in, “Bizim için her şey bitti” dediğini ve bunun üzerine Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Bizim için her şey yeni başlıyor” dediğini hatırlattı. Başkan Zeydan Karalar Mustafa Kemal Atatürk’ün, milli mücadele verme hissine Adanalılarla yaptığı görüşmelerden sonra Adana’da ulaştığını, “Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette bu güzel Adana’da vücut bulmuştur” diyerek açıkladığına da değinen Başkan Zeydan Karalar, işgal güçlerine ilk kurşunun o zaman Adana’ya bağlı Dörtyol’da atıldığını, sonrasında Gaziantep’te ve İzmir’de de atıldığını ifade etti.