Erdal Fernergiz

Ferdi Tayfur 'Hatıran Yeter'

12 Şubat 2025
2 Ocak 2025 tarihinde hayatını kaybeden Adanalı sanatçı, arabesk müziğin efsane ismi Ferdi Tayfur, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda Ahmet Selçuk İlkan’ın katılımı, şarkıları ve şiirleriyle anıldı.

HAYATI ANLATILDI

Anma programı Ferdi Tayfur’un hayatının anlatıldığı sunumla başladı. Adana’nın sanatın birçok dalında çok önemli isimler yetiştiren olağanüstü bir şehir olduğunu belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ferdi Tayfur’un da halkın gönlünde taht kurmuş, arabesk müziğin efsane isimlerinden biri olduğunu söyledi.

Bolu’daki yangın faciasında hayatını kaybeden vatandaşların yasından dolayı Ferdi Tayfur Anma Gecesi’ni yaklaşık 1 ay ertelemeyle gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Karalar, “Otel yangını faciasında hayatını kaybedenlere, depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Allah bizlere bir daha böyle felaketler yaşatmasın” dedi. 

Ferdi Tayfur’un anma gecesinde gururu ve hüznü bir arada hissettiklerini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, programın ardından Ahmet Selçuk İlkan ve orkestrasını sahnede tebrik etti. Adanalı sanatçı Ahmet İlkan Selçuk ve orkestrasına teşekkür eden Başkan Karalar, salonu dolduran Adanalılara da minnettarlıklarını iletti.

Merhum Ferdi Tayfur’un “Hatıran Yeter” isimli şarkısı, salonu dolduran Adanalılarca koro halinde söylendi.

Yazının Devamını Oku

Yaşar Kemal Sanat Günleri başladı

10 Şubat 2025
Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Altın Koza ve Yaşar Kemal Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Yaşar Kemal Sanat Günleri etkinlikleri çerçevesinde “Yaşar Kemal İle Dünden Yarına-Çukurova’nın Sesleri” paneline katılan konuşmacılar Yaşar Kemal’i anlattı.

YAŞAR KEMAL FELSEFESİ ÇOK ÖNEMLİ

Panelin açılış konuşmasını yapan Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli, Somut Olmayan Kültürel Miras dediklerini ve Binboğalar Efsanesi üzerinden yola çıktıklarını belirterek, “Yaşar Kemal’in çok önem verdiği yol üzerinden ilerliyoruz. Biri; yaratarak ve üreterek öğrenme. Öğrenmenin ezber değil bir keşif süreci olması. Düzenlenecek atölyelerde bu keşif sürecini yaratmaya çalışıyoruz. Adana’nın çok sesli kültürel mirası bu. Sözler, ağıtlar, türküler, kilimler, herkesin hayatındaki acıları, sevinçleri barındıran, maddi değerinden bağımsız olarak barındıran pek çok nesne var hepimizin hayatında.



Yaşar Kemal’in Binboğalar Efsanesi’ndeki kılıçtan yola çıkarak, gençlerin kendi çevrelerindeki bu birikimi keşfetmeye davet eden bir program. Buna olanak sağlayan bütün öğretmenlere ayrıca teşekkür ederim. 6 hafta sonra bu konuşmaların açacağı ufukla da öğretmenlerimiz ve gençlerimizin çok güzel işlere imza atacağına inanıyorum. Şimdiden heyecanla bekliyorum. Bugün panelimizde konuşma yapacak olanlara ve katılımcılara ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Yazının Devamını Oku

'Yaşar Kemal' günleri başlıyor

6 Şubat 2025
Gerçek adı Kemal Sadık Gökçeli olan edebiyatın koca çınarı, usta yazar, Nigar Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak, Adana sınırları içerisindeki Osmaniye'de 6 Ekim 1923'te dünyaya geldi. Türk edebiyatına 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve şiir alanında bir eseri miras bırakan, Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal için Adana Büyükşehir Belediyesi bu yıl Altın Koza ile birlikte "Yaşar Kemal ile Dünden Yarına; Çukurova'nın Sesleri" günleri düzenleyecek.

7 Şubat 2025 Cuma günü Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'ndaki etkinlikler projesi bir panel ile başlayacak. Panelde, Prof. Dr. Mustafa Apaydın (Moderatör), Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Büyükelçi Gürcan Türkoğlu ve Metin Turan konuşmacı olarak yer alacak.

Nisan 2025 ortalarına kadar iki ay boyunca bir dizi etkinlikler ve atölye çalışmalarıyla sürecek "Yaşar Kemal ile Dünden Yarına; Çukurova'nın Sesleri" tüm Adanalılara, öğretmenlere ve öğrencilere açık olacak. Atölye kayıtları 7-14 Şubat tarihleri arasında Altın Koza'ya yapılacak.

YAŞAR KEMAL'İ ANLATACAĞIZ

Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan'ın yaptığı yazılı açıklama şöyle:

"Atölyelerimiz, gençlere rekabete yönelmeden, gözlemlerini, algı ve yorumlarını farklı sanat dilleriyle, resimle, fotoğrafla, grafik tasarımla, kısa filmle ve belgesel çalışmalarıyla ifade edebilecekleri bir ortam sağlıyor. Dönem sonunda da çalışma çıktıları, derecelendirme yapılmadan paylaşılıyor. Bu yılın “Yaşar Kemal ile Dünden Yarına: Çukurova’nın Renkleri Sesleri” etkinliklerinin odağı Yaşar Kemal’in Binboğalar Efsanesi romanı. Binboğalar Efsanesi Hıdrellez şenliklerinde, göçerlerin kış için sığınacak topraklar bulma dilekleriyle başlar. Roman, yirminci yüzyılın getirdiği tarım ve üretim değişimleri ile bir yaşam biçiminin bitişini, değerlerin değişmesini, silinmesini ve bu geçişin sarsıntılarını anlatır.

 

Yazının Devamını Oku

Dağlı: Ortak paydamız Adana

5 Şubat 2025
AK Parti Adana İl Başkanı Tamer Dağlı, il başkanı olduktan sonra düzenlediği ilk tanışma basın toplantısında Adana için “yeni bir başlangıç” yaptıklarını tüm kesimlerle el ele vererek şehrimize katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

Göreve 17 Ocak'ta geldiğini ve Adana için hemen kolları sıvadıklarını belirten Dağlı, "Siyaset insanların duasını almak, derdiyle dertlenmek, sorunlarına çare bulmak, şehrine, ilçene faydalı olmak, merkezi hükümetten şehrine daha fazla yatırım almak ve bunların takipçisi olmak için yapılır. Siyaset asla gelir elde etmek için yapılmaz. Siyasetin bizlere katacağı tek şey vardır, o da daha fazla dua almak. İnşallah ben ve yönetimdeki arkadaşlarım daha fazla dua alırız." diye konuştu.

YATIRIMLARLA BÜYÜTECEĞİZ

Adana’nın yatırımlarla büyümesi gerektiğini dile getiren Başkan Dağlı, eleştirilere açık olduklarını belirterek, “Şehrimize daha fazla nasıl katkı sağlarız, bunun peşindeyiz” dedi. Adana'nın siyasi çekişmelere değil, hizmete odaklanması gerektiğini söyleyen AK Parti Adana İl Başkanı Tamer Dağlı, hizmet odaklı çalışacaklarını vurgulayıp “Merkezi hükümetten Adana için destek alacağız. Kim Adana’ya katkı sağlıyorsa yanında olacağız” dedi. Dağlı, şehrin geleceğine dair görüş alışverişinin değerli olduğunu belirtti.

HER KONUDA DESTEK OLACAĞIZ
Dağlı, hangi belediye olursa olsun güzel işler yapıyorsa yanlarında olacaklarını ama yanlışa da yanlış diyeceklerini dile getirdi. Adana'yla ilgili yarım kalan bundan sonrası yapılması gereken sorunların hepsini bildiklerinin altını çizen Dağlı, şunları kaydetti: "Biz bunların takipçisi olacağız. Eğer belediyelerimizin de Adana halkının yararına olan merkezi hükümetten talep ettikleri konular varsa inanın onun da destekçisi oluruz. Sonuçta Adana'ya yapılacak her hizmet bizden sonraki nesle daha yaşanabilir bir şehir ve Sayın Cumhurbaşkanı'mızın 'Büyük Türkiye' hayaline destek olacak. Onun için egomuz, siyasi bir beklentimiz yok. Tek derdimiz var, AK Parti'nin bayrağını, çıtasını yükseltmek ve merkezi hükümetten Adana'mıza daha fazla yatırımlar konusunda destek almak."


Yazının Devamını Oku

“Gastronomi Kenti” olmak için 3’üncü kez başvurdu... Adana “Unesco” yolunda

5 Şubat 2025
Adana’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Aday Olma Süreci Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı, Vali Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından süreçle ilgili bilginin verildiği sunumun ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar bir konuşma yaptı. Başkan Karalar, Adana’nın Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında daha önce girmiş olması gerektiğini belirterek, “2019 yılında bizim dosyamız uluslararası listeye alındı ve Paris’e gitti fakat Paris’te ne yazık ki heyetin onayından çıkmadı. Vazgeçmedik, dosyamızı yeniden hazırlayıp gönderdik. Yine ulusal listeye alındı ama Türkiye’den Paris’e gönderilmedi. Şimdi yeniden çalışma yapıyoruz. Adana’nın tamamı bu konuda ciddi katkı koydu. Adana Lezzet Festivali’ne Michelin şeflerinin katılması bu açıdan çok önemliydi. Bu sene inşallah bütün süreçleri aşıp Paris’te onaylanmayı bekleyeceğiz.” dedi.

VALİ KÖŞGER: ADANA’DA 24 SAAT YEME İÇME VAR

Vali Köşger de yaptığı konuşmadı, “Bugün Adana’nın önemli meselelerinden birini konuşmak, taze başlangıç yapmak üzere bir aradayız. Bu süreç 2021’de başlayan bir süreç, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı da 2004 yılından beri dünyada kendine alan bulmuş ve epeyce mesafe kat edilmiş bir konu. Organize çalışmayı ve bütün tarafların katılımını gerektiren, sadece yerel yönetimlerin gayretiyle üstesinden gelinecek bir iş değil. Bu sebeple şu anda bu salonda bulunan her kesimin, herkesin bu işe katkı sağlamasını, gönlünü koymasını gerektiren bir iş” dedi.

Dünyada 56 tane gastronomi şehri olduğunu kaydeden Vali Köşger “Türkiye’de bizden önce 3 şehir gastronomi şehri olmuş. Bunlar Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar. Gaziantep ve Hatay’ı tolere edebiliriz ancak Adana, Afyonkarahisar’dan daha önce bu ağa dahil olmalıydı. Hatta ilk sırada Adana’nın olması lazımdı. Gaziantep ve Hatay’ı tolere edebiliriz derken aslında ben Adana’nın Gaziantep’ten de daha önce gastronomi kenti olması gerektiğini daha önce de defalarca ifade ettim. Adana 24 saat yaşayan, yenilip içilen bir şehir. 24 saatin her saatine özgü yeme içme imkanı olan bir şehir. Hem de 24 saatin hepsinde şehrin tamamında yeme içme imkanına sahip olduğunuz bir şehir. Bu çok önemli bir hususiyet” dedi.

VALİ KÖŞGER: BURADA YANAN ATEŞİ BİRAZ CANLANDIRMAMIZ LAZIM

Adana’nın kebapla temayüz etmesine rağmen 500’ü aşkın yerel lezzetinin de olduğunun altını çizen Vali Köşger, konuşmasını “Kebabın standardının bütün mekanlarda uygulanabildiği bir şehir Adana. Adana’daki en yaygın klişelerden bir tanesi en iyi kebabın tablacıda yenebileceğidir mesela. Bütün mekanlar aşağı yukarı aynı kalite standardını yakalamış. Dolayısıyla kalite standardı noktasında da belli bir seviyenin yakalandığı bir şehir. Adana henüz gastronomi şehri olmamasına rağmen halihazırda Adana’ya lezzet için seyahat eden insanlar var. Adana’nın turizmle ilgili stratejisinin gastronomi üzerinden yürütülmesi gerektiği doğru bir tespit. Bu kentin turizmdeki lokomotifinin lezzet olması lazım. Henüz gastronomi şehri olmamamıza rağmen dünyanın her tarafından lezzet için Adana’ya seyahat edenler olduğuna göre bu doğru bir stratejidir. Burada yanan bir ateş var ve bizim bunu canlandırmamız lazım.” sözleriyle sürdürdü.

TURİZMİ CANLANDIRACAK

Yazının Devamını Oku

Hükümlüler meslek sahibi olacak

3 Şubat 2025
Adana Valiliği, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ve Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) arasında Kadın ve erkek hükümlüleri kapsayan, iş makinesi operatörlüğünden elektro füzyon kaynak ustalığına kadar 16 farklı meslek dalında eğitim verilecek kurslar için protokol imzalandı

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş ve DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu’nun imzaladığı Mesleki Eğitime Yönelik İşbirliği Protokolüne, Adana Adliyesi Komisyon Başkanı Mehmet Ali Çolak, Başsavcı Vekili Taşkın Çörekli, Cezaevi Cumhuriyet Savcısı Osman İlkutli, Cezaevi Cumhuriyet Savcısı İrfan Alper ve Denetimli Serbestlik Müdürü Can Deveci katıldı.

VALİ KÖŞGER: BÜYÜK BİR PROJE

Hükümlülerin meslek sahibi olmalarının sağlanmasıyla tekrar suç işlemelerinin önlenmiş olacağını vurgulayan Köşger, "Bu başlı başına çok büyük, hayırlı bir iş. Onları hayata kazandırmamız, insanlarımızı harcamamamız lazım. İnsan en kıymetli varlık. Onun kıymetini, değerini bulması lazım. Bizim de toplum olarak buna ihtiyacımız var. Bu çok hayırlı bir proje olmuş. Bu projenin Türkiye’de yaygınlaşmasını diliyoruz" diye konuştu.

BAŞSAVCI GÜMÜŞ: SERTİFİKA VERİLECEK

Dünyada suç oranları ve çeşitliliğindeki artışın sonuçlarıyla mücadelenin toplumların suç ve ceza politikalarını geliştirmesini ve bu politikalarını sürekli güncellemesi gerektirdiğini ifade eden Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, “İmzaladığımız işbirliği protokolü ile denetimli serbestlik hükümlülerini sertifikalı meslek sahibi haline getirip, özel sektörde ara eleman olarak istihdam edilmelerini kolaylaştırmış olacağız” şeklinde konuştu.

KARSLIOĞLU: KALİFİYE İŞ GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR

İnşaat sektörünün insan kaynağı açısından büyük zorluklar çektiğini ve sektörde kalifiye iş gücüne ihtiyaç olduğunu belirten DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, “Denetimli serbestlikteki terör ve yüz kızartıcı suçlar hariç tüm mahkûmları da bu alana katmak istiyoruz. Bu da bizim vatan borcumuzdur. Denetimli serbestlikteki tüm mahkûmları bu alanlara yönlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Yazının Devamını Oku

İŞKAD’ın paneli, Türk iş dünyasını Adana’da bir araya getirdi

2 Şubat 2025
Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) koordinasyonuyla Adana Sanayi Odası (ADASO) ev sahipliğinde düzenlenen "Ekonomik ve Sosyal Yönüyle İş Dünyasında Kadın" paneli geniş bir katılımla gerçekleştirildi. İş dünyasında kadınların rolü, fırsatlar ve karşılaşılan zorlukların ele alındığı panelde, kadın istihdamının artırılması ve girişimciliğin desteklenmesi konuları ön plana çıktı.

GERGİN: “CAM TAVANLARI KIRMANIN ZAMANI GELDİ”

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren İŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Gergin, “Cam tavanları kırmanın zamanının geldiğini ve hatta geçtiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşılmasının yegane unsurunun kadınlar olacağını haykırmak istiyorum. Kadın; bilinci, aklı ve toparlayıcı, yönlendirici gücü nedeniyle ekonomiye ve sosyal yaşama, siyasete, insan ve hak ve özgürlüklerine doğrudan ve dolaylı katkı sunmak için her alanda var olmalıdır” dedi.

“KADIN DAHA ÇOK VAR OLMALI”

Gergin, "Kadınlar tarlada, sanayide, sağlıkta ve sporda hep var olmuştur. Kadınların ekonomide, siyasette ve sosyal hayatta daha fazla yer almasının en büyük güvencesi, adil, kapsayıcı ve şeffaf yönetimlerdir. Bugün burada yine kadın, yine girişimcilik modelleri, yine çağdaş Türk kadınını konuşacağız. Yeni yönetim olarak kadın ve gençleri de içine alacak Avrupa Birliği projeleri ile ayrıca Adana'nın kültürel dokusunu Türkiye ve dünyaya tanıtmakla ilgili gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı gerek belediyeler gerekse sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde olup İŞKAD’ın çıtasını her platformda yükseltme arzusundayız. Tabii ki bu çalışmalar neticesinde gençlerimize ve kadınlara istihdam olanağı sağlama girişimleri oluşacaktır. İŞKAD’ın ekonomi ve girişimcilikteki olmazsa olmazlarından biri de budur” diye konuştu.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ ŞART

Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Veli Oğuz ise konuşmasında, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımının sadece bir eşitlik meselesi değil, aynı zamanda kalkınma ve refah meselesi olduğunun altını çizdi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez de, sürdürülebilir kalkınmanın toplumsal cinsiyet eşitliği ile mümkün olacağına ve kadınların iş gücüne katılımının artırılmasının kalkınmanın en önemli itici gücü olduğuna inandığını ifade etti. 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre Türkiye’nin 127. sırada yer aldığını belirten Sönmez, kadınların iş gücünde daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı. Adana'nın sanayi ve tarım alanındaki potansiyeline değinen Sönmez, bu potansiyelin yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma adımlarıyla tam anlamıyla gerçekleşebileceğini belirtti. Çukurova SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı ise, ekonomik bağımsızlığın kadınlar için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, güçlü kadınların güçlü toplumlar yaratacağını söyledi.

PROF. DR. AÇIK: “KADINLARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI”

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık da, kadınların karar alma mekanizmalarındaki temsiliyetinin artırılmasının sürdürülebilir kalkınma için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. TÜRKONFED olarak kadın girişimciliğini desteklemek adına çeşitli projeler yürüttüklerini ifade eden Açık, “Girişimde Kadın Gücü” projesiyle sekiz binden fazla kadına ulaştıklarını vurguladı. Kadınların önündeki engellerin kaldırılmasını toplumsal dönüşümün bir gereği olarak değerlendiren Açık, yeşil, dijital ve toplumsal dönüşümün iş dünyasının geleceğini şekillendirdiğini söyledi.

Yazının Devamını Oku

Çukurova'da kuraklık alarmı

31 Ocak 2025
Türkiye genelinde, iklim değişikliğinden dolayı yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle kuraklık endişesi yaşanıyor. Birçok bölgede farklı seviyelerde yaşanan bu durum, su kullanımında tasarrufu sağlayacak verimli yolların geliştirilmesini zorunlu hale getirdi. Ülke genelinde olduğu gibi Çukurova Bölgesi’nde de barajlarda su seviyeleri alarm vermeye başladı.

TARIMSAL ÜRETİM TEHDİT ALTINDA

Türkiye'nin ilk ürün hasadlarının yapıldığı tarımsal üretimin merkezi olarak bilinen ve dünyanın en verimli ovalarından biri olan Çukurova'da, küresel iklim değişikliğinin etkileriyle artan kuraklık tehdidi tarımsal üretimi etkilemeye başladı. Bölgede geleneksel olarak yetiştirilen pamuk, buğday, mısır, soya, narenciye, sebze ve meyve ürünlerinin üretimi olumsuz yönde etkilenmektedir. Konuyu Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ile enine boyuna görüştük. Bilgiç kuraklığın alarm vermeye başladığını belirterek, Bölge Temsilcimiz Erdal Fernergiz’e şunları söyledi:

PAMUK VE MISIR EKİMİ RİSKLİ HALE GELDİ

“Son yıllarda yağış miktarındaki azalma ve düzensizliği, sıcaklık artışı, özellikle su tüketimi yüksek olan pamuk ve mısır gibi ürünlerin ekimini riskli hale getiriyor. Bu ürünlerin yetişmesi sulama imkanı ile doğru orantılıdır. Üreticiler kuraklığa dayanıklı ve daha az su isteyen alternatif tarım ürünlerine yönelmelidir. Ayrıca, su ihtiyacı yüksek olan turunçgil üretiminde de azalma görülebilir. Kuraklık, verimi de olumsuz etkilemektedir. Üretici doğal olarak kazanamadığı ürünü ekmeyecektir. Kuraklık nedeniyle ekim deseninde önemli değişiklikler yaşanabilir. Alternatif ürünlerin üreticiyi de memnun edip, etmeyeceği de önemli risk taşımaktadır. Bu yüzden tedbiri erken almak gerekir.

ACİL EYLEM PLANI

Üreticilerin kuraklığa dayanıklı nohut, mercimek gibi baklagiller ile susam ve aspir gibi yağlı tohumlu bitkilere yöneldiğini görebiliriz. Ayrıca, modern sulama sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması ve toprak nemini koruyan minimum toprak işleme tekniklerinin benimsenmesi şarttır. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın acil eylem planında, kuru ve sulu tarım alanlarında gerekli su yatırımlarının planlanması, iklim dostu tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması, tohum ve bitki çeşitliliği, sulama teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, ekonomik ve sosyal destekler, mera otlatma planları, arazi kullanım planları, kuruda tarımsal üretim yapmak için gerekli tedbirlerin planlanması gibi konular yer alıyor. Bununla birlikte sigortalamanın da önemi ortaya çıkıyor.

Hayvansal üretimde de değişiklikler bekleniyor. Büyükbaş hayvancılıkta yem maliyetlerinin artması nedeniyle, küçükbaş hayvancılığa doğru bir yönelim olabilecektir. Meralar üzerindeki baskının azaltılması ve yem bitkisi üretiminin artırılması planlanıyor.”

Yazının Devamını Oku