Türk modasının gelecek rotası

İTKİB’in yeni yetenekler bulmak için düzenlediği KOZA Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın modaya katkıları ne?

Haberin Devamı

Genç tasarımcıların keşfedildiği yarışmalar, ülkenin moda kültürü ve eğitimiyle ilgili önemli ipuçları verir. Amaç, ülkenin özgün, yaratıcı, çağdaş genç tasarımcı adaylarını sektöre adım attırabilmektir.  İTKİB, 21 yıldır düzenlediği yarışmaları son birkaç yıldır KOZA Genç Moda Tasarımcıları Yarışması olarak sürdürüyor ve sektör için oldukça önemli bir işe imza atıyor.
Yüzlerce dosya başvurusundan sonra ilk 30’a kalan adaylarla mülakatlar sonucunda ilk 10 finalistin koleksiyonlarını sergilediği gala gecesi bu sene yarışmanın ruhunu çok da iyi yansıtan bir mekânda, Camialtı Tersanesi’nde gerçekleşti. Koreografisini Öner Evez’in  yaptığı yarışmanın final gecesinin kazananları Serdar Bozok, Ayça Pelvanlar ve Salih Balta oldu.
Türk hazırgiyim sektörü dünyayla rekabet edebilmek için taze fikirlere ve çağdaş tasarımlara ihtiyaç duyuyor. Tabii yarışma aslında bir başlangıç, sonrasındaki ezberlenmiş sistem ile mücadele esas önemli olan. Özgün kalarak evrenselliği yakalamak, markalaşabilmek, araştırma süreçlerine, emeğe ve yaratıcılığa yatırım yapmak gibi… Bu noktada Koza Yarışması’nın eğitim ödülleri jüri toplantılarımız sırasında yaptığımız mülakatlarda, genç tasarımcı adaylarının en cazip bulduğu ödüller oluyor. Yurtdışı eğitim ödülü, diploma ve sertifika programları tasarımcı adaylarının ufkunu açmak ve endüstriyle doğru köprüler kurabilmeleri adına  çok önemli ödüller.

Haberin Devamı

FİNALİSTLER PARİS’E

Birinci olan finalist, Ekonomi Bakanlığının bursu ile yurtdışında yüksek lisans bursu almaya hak kazanıyor. İlk üç finalist, 1 yıl süreyle yabancı dil eğitimi, bir marka veya tasarımcı bünyesinde 1 yıl asistanlık imkanı ve Moda Tasarımcıları Derneği’ne üyelik hakkı kazandı. İlk üç finalist İstanbul Moda Akademisi  (IMA) ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi  işbirliğinde 6 aylık ‘Moda Yönetimi’ programına yazılacak. İlk 10, ayrıca Paris Premiere Vision kumaş fuarını ziyaret hakkı kazanıyor.
Bu yıl önemli bir ödül daha eklendi: Finale kalan tüm tasarımcılara IMA’dan Moda Tasarımı ve Yönetimi Diploma Programı’na katılım hakkı. Ödülün maddi değeri 250 bin TL.
Ülkede ehil, saygın, istikrarlı tasarım yarışmaları yapılması, gençlere gerçek bir deneyim kazandırarak süreç başlatması, moda kültürünün oluşması açısından olmazsa olmazlardan. Bu tip yarışmaların içeriklerinin, eksikliklerinin, modern, dinamik ve cazip hale getirilmeleri konusunda da her yıl revizeler yaparak tasarımcının, emeğin ve yaratıcılığın cesaretlendirilmesine çalışılmalı.

Yazarın Tüm Yazıları