Paylaş
Sigara içenlerin kanserden ölüm oranları sigara içmeyenlere göre 15-25 kat fazla. Sigaranın deri yaşlanmasını hızlandırdığını, birçok deri ve estetik problemlerin çok daha çabuk oluşmasına yol açtığını, derinin genel görünümünü bozarak cansız ve sağlıksız bir hale dönüştürdüğünü söylemek için kahin olmaya gerek yok.
Sigarada bulunan “nikotin”, müthiş bir zehir olduğu kadar bilinen en güçlü damar büzücü madde... Derideki damar büzülmesi ise derinin gelişimini bozup lekelenmesine, çizgilerin ve hatların oluşmasına neden oluyor. Dudak üzerinde oluşan çizgiler de sigara tiryakilerinde rahatsız edici boyutlara varıyor. Üstelik oluşan bu çizgilerin tedavisi de pek kolay değil.
KANAMALARIN EN ÖNEMLİ SEBEBİ
Sigara içen bir kişinin derisini canlı tutabilmek için o çok pahalı kremleri kullanmak yerine sigarayı terk etmesi, cildinin canlı ve sağlıklı olabilmesi için ilk adımdır ve inanılmaz etkilidir.
Diğer yandan, estetik cerrahide sigara başlı başına bir problem olarak hastalarımızın karşısına çıkar.
Anestezi uzmanları, ameliyatlardan önce hastaların sigara alışkanlığı bulunup bulunmadığını, ne kadar süredir ve günde hangi oranda içtiğini ayrıntılı bir şekilde araştırmaktadır. Hatta birçok ağır sigara içicisi, çeşitli solunum testleri yapıldıktan sonra ameliyata alınır. Anestezistler hastaların ameliyat öncesi mümkün olduğunca sigaradan uzak durmalarını isterler.
Ameliyattan sadece bir gün önce sigarayı bırakmanın bile hastaya önemli yarar sağladığını araştırmalar ortaya koyuyor.
Sigara içenlerin ameliyat sonrasında öksürüp aksırmaları ciddi rahatsızlıklar vermekte, hastanın konforunu bozup, bazen istenmeyen kanamalara yol açabilmektedir.
Özellikle deri beslenmesini bozduğu gerekçesiyle bazı ameliyatlarda kesin olarak 2-3 hafta önceden yasaklama getirilir. Yüz germe, karın germe, meme küçültme, kapanmayan yaraları kapatmak amacıyla yaptığımız flep operasyonları, sigarayı kesinlikle yasakladığımız ameliyatlar arasındadır.
Mutlak kısıtlamayı hastaya açıklarken, ameliyat bölgesinde çok uzun sürecek yaraların oluşabileceğini, sonucunda kötü yara izlerinin meydana gelebileceğini, meme ucu kaybı yaşanabileceğini önemle, ısrarla anlatarak hastanın ikna edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Sigara içmek anesteziyi zorlaştırıyor
(Acıbadem Kocaeli Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Nurcan Öztürk Yumuk)
Genel anesteziden en az iki ay önce hastaların sigarayı bırakması gerekiyor. Çünkü sigara içen kişilerde balgam miktarı artıyor, koyulaşıyor ve akciğerlerden atılması zorlaşıyor. Ameliyat öncesi sigara içmeye devam edenlerde bronşit, zatürree gibi enfeksiyonlar, uyuma ve uyanma esnasında “bronkospazm” denilen hava yollarının ani daralması, akciğerlerin balgamla tıkanıp büzüşmesi gibi sorunlar daha sık görülüyor. Aynı zamanda sigara içimi yara iyileşmesini geciktiriyor.
Paylaş