Tıbbi cihazlar neye göre seçiliyor?

KALBE takılan stentlerin çok çeşitli olduğunu biliyorum. Bu gibi vücutta kalıcı maddelerin metalurjik, fiziksel, kimyasal ve tıbbi dünya standartlarının da olduğunu tahmin ediyorum.

Hastalara bu tip uygulama yapılması hakkında, bilgili ve ilgili olmayan bir bakanın kamu önünde salt parasal yönüyle 2700-2400-450-400 dolar gibi rakamlar vererek konuyu değerlendirmesi doğru mudur? Bu değerlendirmelerin, dünya tıp otoritelerinin kabul ettiği standartlar, bunlara göre yapılmış imalatlar ve fiyatlarla olması gerekmez mi?..

Rumuz: STENT/İSTANBUL

YUKARIDA
özetlediğim mektubunuzda haklı yönler çok. Ancak konunun tek bir yanıtı yok. Çünkü bu konudaki tarafların hepsi haklı. Bu biraz Nasreddin Hoca fıkrası gibi oldu ama maalesef sonuç bu. Şimdi bir örnek vermek ne kadar doğru olur bilemiyorum ama, piyasada çok değişik marka otomobiller var. Bunların bazıları birkaç milyar liraya satılırken aralarında trilyonluk fiyatla satılanları da var. Herkes bütçesine, ihtiyacına göre tercih hakkını kullanıyor. Şimdi ülkemizde sosyal güvenlik sisteminin neredeyse çökme noktasına gelmiş olduğu dikkate alınınca, ilgili bakanlığın harcamaları azaltma yolunda önlem alması kaçınılmaz oluyor.

Stentler de tüm tıbbi cihazlar gibi farklı ülkelerde, farklı teknolojiler tarafından üretilmekte. Tabii ki ilgili ülke bununla ilgili incelemeler yaparak ruhsat veriyor. İthal edecek ülkeler de yetkililere inceleterek ithal izni veriyor.

Fiyatların üzerinde know-how olarak adlandırılabilecek araştırma, geliştirme ve keşif ile ilgili masraflar da eklendiği için her ürünün fiyatı farklı olabiliyor.

Hekimin kullanacağı malzemenin, teknolojisine güvendiği ülkenin ürünü olması ya da denediği malzeme olmasını tercih etmesi çok doğal. Hastaların da en iyi malzeme olmasını istemesi çok doğal. Buna karşılık parayı ödeyenin, en ucuzunu arama hakkı da doğal. Ülkemizde özellikle devlete tıbbi cihaz ve malzeme satışındaki uygunsuzlukları da sık sık duyuyoruz. İşte böyle olunca çare, en uygun ürünü seçmek oluyor. Sosyal güvenlik sistemi tarafından bedeli ödenecek olan malzemede, konunun uzmanlarından oluşturulmuş kurulların karar vermesi gerekiyor. Böylece hastanın güvenliğinden taviz vermeden, en uygun ürünü seçmek mümkün olabilecek.

Aslında bu konu her türlü tetkik ve tedaviyi de kapsamalı. Oluşturulacak algoritmalar sayesinde teşhise ulaşmada ve tedavide belirli yollar izlenir. Böylece hekimler şaibe altında kalmaktan kurtulacağı gibi, sistem de harcamaların sağlıklılığını denetleme olanağına kavuşur.

Bunlar gerçekleşmediği sürece bu tartışmalar sürer gider.
Yazarın Tüm Yazıları