BEN bir süreden beri rahatsızım. Ádetlerim kesildiği gibi göğüslerim de dolgunlaşmaya başldı.
Geçenlerde göğüs ucumdan süt benzeri bir salgı geldi. Çok korktum. Doktor, süt hormonumun yükseldiğini söyledi. Düzelme olmazsa yumurtalıklarım da çalışmazmış, çocuğum olmazmış. Bu süt hormonu nedir? Ben ne yapabilirim?
M.U./İZMİR
KADININ bebeğini emzirdiği süre içinde hamile kalmamasını sağlamak için, doğanın geliştirdiği bir önlem bulunmaktadır. Bu olay, süt salgılatıcı hormon olan prolaktin tarafından sağlanır.
Bazen, bebek emzirme olmadan da prolaktin hormonu artabilir. Bu durumda bazen kadının göğüslerinden süt de gelebilir. İşte bu durumlarda da gebelik oluşmaz. Böyle hallerde, ilaç kullanarak prolaktin hormonunun düzeyi normale indirilir. Ancak hormon normale iner inmez gebelik hemen oluşmayabilir. Uzun süre çalışmayan yumurtalıkların çalışmaya başlaması zaman alabilir. Yumurtalıkların yumurta üretip üretmediğini, ultrasonografi ile kontrol etmek mümkün olabilmektedir. Doktorunuzun bu kontrolleri de yapacağı kanısındayım, ilişkinizi kesmemenizi tavsiye ederim.
Mantar hastalığı iyileşmiyor
BENİM sorunum mantar hastalığı sonucu oluşan iltihaplanma. Çeşitli tedaviler uygulandı, hatta eşimi de tedavi ettiler ama iyileşme olmuyor. Ben, başka çocuk istemediğim için tüplerimi bağlatmıştım, acaba mantarın bununla ilişkisi var mı? Bir de cinsel organımın başlangıç kısmında bir sertlik oluştu. Bu nedir?
M.A/ALMANYA
DOĞUM kontrolü amacıyla tüplerinizi bağlatmanızın, vajinal mantar ile bir ilişkisi yok. Sık sık yazdığım gibi, mantar hastalığı, titiz bir tedaviyi gerektirir. Mantar ilaçlarını düzenli kullanmak, eşinizle birlikte tedavi görmek doğru davranışlar ancak, yetersiz kalmasının nedeni, tedavi süresinin kısa tutulmasına bağlı olsa gerek. Bu gibi hastalıklarda ilaçlar biter bitmez kontrol olmak ve gerekiyorsa bir ya da daha fazla tertip ilaç kullanmak gerekmektedir. Ancak uzun süredir değişik ilaçları kullanmış olmanız nedeniyle bu ilaçlara karşı direnç gelişmiş olabilir. Eğer doktorunuz mantar kültürü yaptırarak etkili ilaçları belirler ve bunlarla kür yapılırsa daha kesin bir sonuç alma ihtimaliniz olacaktır.
Vajina giriş kısmındaki sertlik, sürekli iltihabın, Bartolin bezlerinde yarattığı etkiye bağlı olsa gerek. Bunun da küçük bir ameliyatla giderilmesinde yarar olacaktır. Doktorunuza tekrar başvurmanızı öneririm.