Şeker hastalığı gözleri etkileyebilir

GÖRME kaybına neden olan etkenlerin başında şeker hastalığı gelir. Şeker hastalarında sık olarak görülen göz sorunları başlıca 3 tane.

Bunlardan biri, gözün duyarlı tabakası olan retinanın hasara uğraması demek olan retinopati, diğeri, göz tansiyonu olarak da adlandırılan glokom, sonuncusu ise göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi demek olan katarakt sorunudur.

DİYABETİK RETİNOPAİ Gözün arka kısmında yer alan ve ışığa duyarlı hücrelerden oluşmuş retina tabakası, bu hücrelere bağlı sinir lifleri aracılığıyla görüntüyü beyne iletir.

Şeker hastalığında, retina damarları hasarlanmaya başlar, sıklıkla kanamalara yol açar. Kanama nedeniyle önce gözde yüzen görüntüler ortaya çıkar, kanama çoğalınca görüntü birden yok olur. Retinada oluşan beslenme bozuklukları ve kanamalar, burada doku hasarlarına ve kalıcı körlüklere neden olabilir.

GLOKOM Göz tansiyonu olarak da bilinen glokom, gözün ön kısmında bulunan sıvının basıncının artması demektir. Sürekli yüksek basınç, göz sinirini hasara uğratarak görme kaybına yol açabilir.

Şeker hastalığının varlığı glokom görülme sıklığını iki katına çıkarır.

KATARAKT Gözün ön kısmında yer alan saydam merceğin bulanıklaşarak buzlu cam görüntüsü alması demek olan katarak da ileri yaşlarda görülebilen bir hastalık olmakla beraber diyabet hastalarında çok genç yaşlarda ve iki misli daha sık olarak görülebilmektedir. Şeker hastalığı mevcut kataraktın çok daha hızlı koyulaşmasına yol açar.

ÖNLEMLER

Şeker hastalarının görme kaybını önlemeleri için şu önlemleri almaları gerekiyor;

Kan şekerinizi normal sınırda tutun. Kan şekerini düşürmek, görme kaybı yaratan sorunların yüzde 76 oranında daha az görülmesini sağlar.

Tansiyonunuzu normal sınırda tutun. Yüksek tansiyon göz damarlarını zorlayarak sorunları artırır.

Kolesterol düzeyinizi normal sınırda tutun. Kan yağları yüksekliği retina damarlarının tıkanmasını kolaylaştırır.

Sigara içmeyin.

Parlak güneşte, UV filtresi olan camlardan yapılmış güneş gözlüğü takın, bu katarakt gibi sorunların oluşum ihtimalini azaltacaktır.

Yılda en az bir kez, bir göz uzmanına göz dibi muayenesi yaptırın. Görmenizde en küçük bir değişiklik fark ettiğinizde hemen doktora gidin.

Şeker hastası ve gebe iseniz, hiçbir şikáyet olmasını beklemeden göz doktoruna muayene olun. Gebelik, diyabetik retinopatiyi hızlandıran bir etkendir.
Yazarın Tüm Yazıları