Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Düşük kolesterol zararlı mı?
A.Ardahan
Öncelikle kolesterolün birkaç türünün olduğunu belirtimek istiyorum. Sadece kolesterol denilince, total kolesterol anlaşılır. HDL olarak kısaca belirtilen, halk arasında ’faydalı kolesterol’ olarak nitelendirilen şeklidir. LDL diye anılanı, ’kötü kolesterol’ olarak adlandırılır.
Faydalı ya da iyi kolesterolün yüksek olması yararlıdır. 35mg. dan daha düşük düzeyleri risk taşımaktadır. Buna karşılık da total ve kötü kolesterol ne kadar yüksekse sağlık açısından daha fazla risk söz konusu olmaktadır. Kolesterolün düşük olmasının da riskli olacağı yolunda duyduklarınız eğer faydalı kolesterol (HDL) içinse, doğrudur. Bu sözlerle total kolesterol kastediliyorsa doğru değildir. Gerçi, bir süre önce bazı araştırmacılar kanserli hastalarla ihtihar girişimde bulunanlarda çok düşük total kolesterol düzeyleri (120 mg.ın altında) buldular. Ancak diğer araştırmacılar kanser gibi yıpratıcı bir hastalıkta kolesterol düzeyinin düşük olmasının doğal olduğunu ileri sürüyorlar. İntihar girişimi ile düşük kolesterol arasındaki ilişki konusunda da şu açıklama yapılıyor: ’’İntiharı düşünenler depresyonlu yapıdadır, bu yapı dolayısıyla da düzenli yemek yemezler. Gıda eksikliği de kolesterol düşüklüğüne neden olur. Burada intihara yol açan etken kolesterol değil, depresyonlu yapıdır.’’
Sedef hastalığı neden olur?
A.ÇETİNER/ANKARA
Sedef hastalığına yol açan temel etken tam olarak bilinmiyor. Ancak bağışıklık sisteminin yanlış işlemesinin rol oynadığı tesbit edilmiş durumda. Ayrıca bazı ailelerde sık görülmesi kalıtımın rolünü de düşündürüyor. Sedefe eğilimi olan kişilerde, mikrobik hastalıklar, bazı ilaçlar, cilt yaralanmaları, stres, güneş yanığı ya da güneş eksikliği gibi etkenler belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Ağrılarım çok
H.AKAY/ALMANYA
15 yıldan beri süregelen ağrılarınızın, doktorlarınızın da dediği gibi migren olması ihtimali kuvvetli. Bu hastalıkta, ağrılar başladıktan sonra uygulanacak ilaçlar da bulunmakla beraber, düzenli ilaç kullanarak ağrıları önlemeniz de mümkündür. Hangi tedavinin sizin için daha uygun olacağını, doktorunuz belirlemelidir.
İkinci sorununuz olan eklem aşınmasına gelince, bu durum daha çok, fazla kilolu ve uzun süre ayakta durmak zorunluğu olan kişilerde görülür. Ayakta durma gereği olan bir işte çalışıyorsanız, bu işinizi değiştirme ya da aynı işi, mümkün olduğunca oturarak sürdürme çareleri arayın. Kilo fazlanız varsa, en kısa zamanda kilo vermeye başlayın. Bir yandan da antiromatizmal ilaçlar kullanabilirsiniz. İlaçlar sizi rahatlatacak ama, en büyük yararı, eklemlerinizin üstündeki yükü azaltmakla elde edeceksiniz.
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş