Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Oğlunuzda alerjik bronşit var

30 yaşında bir anneyim. İkinci çocuğum olan oğlum 20 aylık. Dört aylıkken ablası okuldan grip getirdi. İki kez üst üste grip oldu. Ardından grip bronşlara indi. Kontrole götürdüğümüz devamlı doktorumuz, bronşit olduğunu söyledi. Fakat o zamandan bu yana bronşiti hemen hiç geçmiyor. En ufak bir üşütme ya da nezle halinde hemen bronşiti tekrarlıyor. Doktoru alerjik bronşit olduğunu söyledi. Ancak dört yaşına kadar test yapılamıyormuş. Hasta olduğu dönemlerde doktoru, süt, yumurta, çilek, portakal gibi bir çok şeyi kestiriyor. Neye alerjisi olduğunu bilmeden birçok gıdayı kesmek, çocuğun beslenmesinde zorluklara neden oluyor.

Devamlı olarak antibiyotikler ve alerji ilaçları kullanıyoruz. Çocuğun nefes alması da yorgun gibi. Acaba hastalık mı yapıyor, yoksa aşırı hareketli ve yaramaz bir çocuk olduğu için mi, bilemiyorum.Anneannesinde de bronşiyal astım ve amfizem var. Birtakım şeylere de alerjisi var. Çocukken geçirdiği bronşitten kalma imiş. Bu yüzden de endişe içindeyim. Acaba çocuğumun tedavisinde geç mi kalıyoruz? Başka ne yapılabilir? L. KOÇ

ALERJİ ve bronşit birbiriyle yakın bağlantı kurabilen hastalıklar arasındadır. Aynı şekilde, nezle ve grip gibi üst solunum yol hastalıkları da bronşite neden olabilir. Ancak bilmeniz gereken bir olay var ki, çocuğunuz ablasının getirdiği grip nedeniyle bu hale düşmedi. Aynı şekilde, anneannesi de, çocukken geçirdiği bronşit iyileştirilemediği için bu durumda değil. Sizin soyunuzda alerji mevcut. Anneannesinden sizin aracılığınızla torununa iletilmiş kalıtsal alerji söz konusu. Bronşiyal astım da, solunum yollarının alerjik bir hastalığıdır.

Doktorunuzun da teşhis ettiği gibi çocuğunuzda alerjik bronşit var. Alerjik olaylar solunum yolunun içini hassas bir duruma getiriyor. Başkaları için sorun olmayacak derecedeki etkenler çocuğunuzda yeni bir bronşit atağının başlamasına neden oluyor. Bronş içindeki zarın direnci düşük olduğu için buraya yerleşen en basit mikroplar bile hastalığa yol açıyor ve çok zor iyileştiriliyor. Hastalık ataklarının dışında da, sizin tabirinizle, yorgun gibi nefes alması yaramazlığına bağlı değil, çocuğunuz aşırı olmayan bir nefes darlığı çekiyor. Bu nedenle sık nefes almak zorunda kalıyor.

Çocuğunuzun bu konuda uzman bir ekip tarafından takip edilmesi daha yararlı. Tıp fakültelerinden birinin çocuk hastalıkları polikliniğine götürebilirsiniz.

Prostat ameliyatı gerekiyor

70 yaşındayım. 3 yıl önce, yazlıkta çok denize girdim ıslak mayo ile de kaldım. O kış, idrar yaparken sağ tarafımda ağrı olmaya başladı. Ağrı çok şiddetli oluyor ve idrarı kesmeme neden oluyordu. Çok sıkıntı çektim. Röntgen çektirdim, mesane trabeküllü, solda küçük divertikül, kaidede prostat hiperplazisi olduğu, rezidü idrarın 1/2 oranında bulunduğu belirtildi.

Şikayetlerim, limon portakal gibi ekşi yemekle artıyor. Karnımın sol tarafında ağrı hissediyorum, idrara çıkarken ağrı oluyor. Ekşi yemezsem rahatım. Bu şikayetler 3 yıldır var. Acaba prostat büyümesi ile bir ilgisi var mı? Hastalığım ne olabilir?

ÖZER GÜNAYDIN / ANKARA

ANLATTIĞINIZ şikayetlerin, prostat büyümesi ile ilgili olduğunu sanıyorum. Çekilen röntgende, prostat büyümesinin görülmesi, 1/2 oranında kalıntı idrar olması, mesanenin içinde divertikül bulunması ve trabekküllü görünüm alması hep, prostatın idrar yolunu daralttığını gösteriyor.Röntgende görülenleri açıklamak gerekirse, kalıntı idrar demek, idrar yolunun daraldığının göstergelerinden biridir. Mesane iyice dolup idrar basıncı arttığı zaman idrar yapılabiliyor, idrar miktarı azaldığı zaman mesane içindeki basınç azaldığı için, artık idrar yapılamıyor. Sizde bu oran 1/2 olduğu için idrarınızın yarısını yapabildiğiniz anlaşılıyor. Böylece idrar kesenizde devamlı olarak yüksek basınç ve idrar kalıntısı bulunuyor. Bunun sonucu olarak, mesanenizin kaslarının zayıf olduğu bir yerde, divertikül olarak adlandırılan, eldiven parmağına benzer bir girinti oluşmuş. Ayrıca trabekülasyon denilen, mesane içinin bantlar halinde kabalaşması olayı da basınç artışına bağlıdır.

Bu durumu almış bir mesane her türlü tahrişe karşı duyarlılık kazanır. Herhangi bir şekilde idrar yoluna karışan bir mikrop, kolayca iltihaplanmaya yol açabilir. Sizde ekşi yemekle beliren ağrıların, idrardaki asitliğin artmasının yarattığı tahriş nedeniyle olduğunu sanıyorum. Ağrılarınızın idrar yaparken artması, idrar etme sırasında mesanenin kasılarak idrar boşaltmaya çalışmasından, ağrının sol tarafta daha fazla olması, bu bölgede divertikül bulunmasındandır

.Sizin için tek yol ameliyat. İdrar yolunuzdaki darlığın ortadan kaldırılması gerekli. Halk arasında kapalı ameliyat olarak adlandırılan, idrar yolundan sokulan aletlerle, yapılan prostat ameliyatı (TUR), çok kolay ve başarılı olarak birçok merkezde yapılabilmektedir. Böyle bir merkeze başvurmanızı tavsiye ederim.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları