Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Yüksek tansiyon, damar sertliği ve sağlığınız (2)

KAN basıncının normal sınırlarından bahsettik. Ancak bu rakamın hiçbir zaman sabit olmadığını da bilmek gerekir. Normal koşullarda, kan basıncı gece boyunca düşme eğilimi gösterir, sabahın erken saatlerinde yükselir. Yüksek tansiyonlu kişilerde kalp krizlerinin sabahın erken saatlerinde daha sık görülmesinin nedeni budur. İşte bu nedenle, tansiyon sorunu olan kişide, tansiyonun 24 saat boyunca kontrol altında tutulması gerekir.

Yüksek tansiyonun nedenleri

Yüksek tansiyon, böbrek, hormon, kalp ve merkez sinir sisteminin hastalıklarına, gebeliğe ve bazı ilaçların etkisine bağlı olarak gelişebilir. Ancak, bütün bu nedenler, tüm vakaların sadece yüzde 10'luk kısmını oluşturur. Yüksek tansiyonlu vakaların yüzde 90'ında neden bilinmemektedir. Nedeni bilinmeyen bu tip yüksek tansiyona, tıp dilinde esansiyel hipertansiyon adı verilmektedir.

Esansiyel hipertansiyonun oluşumunda rol oynayan etkenleri de şöylece sıralayabiliriz.

Kalıtım: Yüksek tansiyonlu kişilerin aileleri araştırıldığında, %60 ının aile bireylerinde yüksek tansiyon olduğu görülür.

Yaş: Yüksek tansiyon, ileri yaş grubunda daha sık görülür. Sıklıkla ilk rastlandığı yaş grubu 35-50 arasıdır.

Cinsiyet: 50 yaşından önce, erkeklerde daha sık görülürken, 55 yaşından sonra kadınlarda daha sık görülmeye başlanır. 50-55 yaş grubunda ise, sıklıkları eşittir.

Şişmanlık: Şişman kişilerin %40’ında yüksek tansiyon görülmektedir. Kilo verilmesi, kan basıncının normale indirilmesine büyük oranda yardımcı olur.

Tuz: Yüksek tansiyon oluşumunda etken olan çevresel faktörler arasında aşırı tuz alımı, büyük önem taşımaktadır. Kan basıncı yüksek olan kişiler çok tuzlu yediklerinde, tansiyonları daha da yükselir.

Stres: Aşırı zorlanmalı bir yaşam biçimi, yüksek tansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Sigara: Sigaranın damarlar üzerindeki olumsuz etkileri, hipertansiyonlu kişilerde daha da fazla olmaktadır. Ayrıca tansiyon düşürücü ilaçlar, sigara içmeyen kişilerde daha da fazla etki etmektedir.

Hipertansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştıran etkenler arasında, yüksek dozda alkol alımı, şeker hastalığı ve hareketsiz yaşam tarzı da yer alır.

Tedavinin önemi

Yüksek tansiyonu olan bir kişinin başlangıçta hiçbir şikayeti olmasa bile, gerekli önlemleri alarak ve doktorun önereceği ilaçları kullanarak, tansiyonun kontrol altına alınması şarttır. Aksi taktirde, tansiyonunu giderek daha da yükselmesi, damar sertliğinin hızlanması ile kalp krizleri, beyin kanamaları, kalp ve böbrek yetersizlikleri gibi tehlikeli sonuçlara yol açar. l DEVAM EDECEK

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları