Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Yemek buzdolabında nasıl saklanmalı?

HER konuda vermiş olduğunuz yararlı bilgilere teşekkür ederim. Bu sorum belki anlamsız gelebilir ama benim için önemli.

Pişmiş yemekleri buzdolabında 2-3 gün kadar saklıyoruz. Bu süre içinde yemeklerin konulduğu kabın ağzının sıkıca kapalı mı olması gerekiyor, yoksa hava alması için biraz aralık mı bırakılmalı? Rumuz:GÜVENÇ

GIDALARIN uygun koşullarda saklanması, insan sağlığı açısından en önemli konulardan biridir. Buna dikkat edilmediği taktirde, öncelikle gıda zehirlenmesi olmak üzere, bir çok sağlık sorununun doğması kaçınılmaz olacaktır. Bu açıdan bakıldığında bu sorunuz hiç de anlamsız değil. Pişmiş yemekleri buzdolabında 2-3 günden fazla tutmak doğru değil. Bu süre içinde yemeklerin konulduğu kabın ağzının sıkıca kapalı olmasına dikkat edilmelidir.

Bunun nedenlerinden biri yemeklerin kokularının birbirine karışmasını önlemek ise bir başka neden de yemeğin kurumasını önlemektir. Buzdolabının soğuk ortamı yemeklerin nemini kaybetmesine yol açar. Bu, yemeklerin kuruması kadar, nemin buzdolabının kondansatöründe yoğunlaşmasına ve kalın buz tabakalarının oluşması da buzdolabının soğutma kapasitesinin düşmesine yol açar.

Yemeklerin açık konulması, buzdolabına konulan yıkanmamış sebze ve benzeri maddelerden bakteri dökülmesine yol açarak yemeği kirletebilir.

Buzdolabında yiyeceklerin havalanması ile ilgili bir uyarı vardır. Ancak bu, kapağının açık bırakılması şeklinde değil, kapların buzdolabına yerleştirilirken aralarında hava dolaşımına izin verilecek şekilde yerleştirilmesi, şeklindedir. Serin hava kapların arasında dolaşamazsa kapların ve dolayısıyla içindeki gıdaların soğumasını sağlayamaz. Bu da yeterli derecede korunma sağlayamayacaktır.

Kaşıntım geçmiyor

BENİM derdim, kaşıntımın uzun zamandan beri geçmemesi. Kaşıdıkça da kanama oluyor.

Paris'te doktorlara gittim, kan tahlilleri ve film yapıldı, vücudumda alerji oranının yüksek olduğu söylendi, ilaç verildi, düzenli kullanmama rağmen bir türlü düzelmiyor.Bir çok okuyucuya yardımcı olduğunuzu okuyorum, lütfen bana da yardımcı olun.

Y.Turgey / FRANSA

ALERJİ konusunda daha önce yazdığım yazıları okuduysanız, alerji tedavisinde temel kuralın, alerji yaratan etkenlerden olabildiğince uzak durmak olduğunu da biliyor olmalısınız.

Kısa e-mailinizden anlayabildiğim kadarıyla size yapılan tetkiklerden sonra, kaşıntılarınızın alerjik nedenlerle oluştuğu belirlenmiş. Yani alerji ile ilgili genel tahlil yapılmış. İlaç kullanmanıza rağmen şikayetleriniz geçmediğine göre, alerjik tepkilerin yoğun olduğu ve ilaçların bu belirtileri bastırmaya yetmediği anlaşılıyor. Bu yoldan gidilmeye çalışıldığı taktirde ilaçların çeşitleri ve dozlarının arttırılması gerekecek.

Bunun yerine alerji testlerinin yapılmasıyla nelere karşı alerjinizin bulunduğunun araştırılması daha doğru olacak. Size alerji yapan maddeleri öğrendikten sonra bunlardan uzak durmanız mümkün olabilir.

Örneğin belirli gıda maddelerine karşı alerjiniz varsa bunları yemeyerek, çiçek polenlerine karşıysa, çiçeklerden, özellikle polen saçtıkları dönemde uzak durarak, ev tozu (mite) alerjilerinde, ev tozunda yaşayan mite adlı parazitlerin yaşamasına uygun ortamları yok ederek rahatlamanız mümkün.

Doktorunuzla konuştuğunuz taktirde sizi, bu tür alerjik araştırmaların yapıldığı bir merkeze yollamasını isteyebilirsiniz.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları