Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Hormon kullanayım mı?

19 yaşında bir genç kızım. Vücudum çok kıllı. Bunlardan kurtulmak için bir çok yolu denedim ama sonuç alamadım. Hem zamanım hem de maddi olanaklarım kısıtlı, buna çare arayamıyorum. Bu durum benim psikolojimi sosyal hayatımı etkiliyor. Gezmeye, çok sevdiğim denize gidemiyor, güzelim giysilerimi giyemiyorum.

Son olarak kadınlık hormonu östrojen diye bir şey duydum. Ameliyatla kadın olan erkekler, kıllarından kurtulmak için bunu kullanıyormuş. Ben de buna başlasam bana bir zararı olur mu? Y.HANDE

SİZİN mektubunuza farklı bir açıdan bakarak başlamak istiyorum. Maddi olanaklarınız kısıtlı olduğu ve zamanınız olmadığı için doktora gidemediğinizi, sosyal hayatınızı ve psikolojinizi bu kadar çok etkileyen soruna çare arayamadığınızı belirtiyorsunuz. Öte yandan da gezmeye, plajlara gidemediğinizden, güzelim giysilerinizi giyemediğinizden bahsediyorsunuz ve çare olarak çevreden duyduğunuz bir ilacı kullanmaya kalkışıyorsunuz. Benim niyetim sizi eleştirmek değil, toplumumuzda yaygın olan sağlığa bakış açısını ortaya koymak istiyorum. Tek başına yaşayan ve çalışan bir kız olarak koşullarınızın zor olduğunu kabul ediyorum ama, gezmek, plajlara gitmek ve ’güzelim giysiler’ almak için maddi olanak ve zaman buluyor ama bunları sağlığınız için kullanmak istemiyorsunuz. Eğlence yerlerinde gözünü kırpmadan büyük paralar harcayıp ertesi gün bedava tedavi olmak için SSK hastanelerinde uğraşan, en küçük bir aksaklıkla karşılaştıklarında da kıyameti koparan kişileri sık sık görüyoruz. Her şeyin başı, sağlıktır. Öncelikle sağlıklı olmak için çaba harcayın, sağlıklı olduktan sonra ’güzelim giysiler’ olmasa da mutlu olabilirsiniz.

Ülkemizde her türlü sağlık kuruluşu var. Sigortalı olanlar için SSK hastaneleri, sigortalı olmayıp, üstelik maddi durumu kötü olanlar için ’yeşil kart’ uygulamaları ile ücretsiz tetkik ve tedavi olma imkanı var. Yeter ki sağlığın, komşu tavsiyesiyle ilaç kullanarak kazanılamayacak, önemli bir konu olduğu anlaşılsın.

Sizin sağlık sorununuza gelirsek kıllı bir vücuda sahip olmak hormonal düzensizliğe bağlı olabildiği gibi, yapısal bir özellik de olabilir. Eğer sorunun temelinde hormon düzensizliği yatıyorsa buna uygun tedaviler yapılabilir. Ancak hormon tedavisi yapılabilmesi için öncelikle vücudun hormon düzeyinin belirlenmesi gerekir. Sizin düşündüğünüz gibi herhangi bir araştırma yapmadan, kadınlık hormonu kullanırsanız ve vücudunuzda bunun eksikliği yoksa, vücut dengeyi koruyabilmek için kendi hormon üretimini durdurabilir. Bunun sonucunda hormon eksikliği belirir ve yaşam boyu hormon ilaçları kullanmak zorunda kalırsınız. Unutmayın insan bünyesinde mucizevi dengeler bulunmaktadır. Gelişigüzel müdahalelerle bu dengeyi bozarsanız büyük sorunlarla karşılaşırsınız. Tedavi, komşu teyzelerin tavsiyeleriyle çözümlenecek kadar kolay olsaydı, hiç kimse tıp fakültesinde altı yıl boyunca on binlerce sayfalık kitaplar okumak, öğretim üyelerinin deneyimlerinden yaralanmak için stajlar yapmak, bunun üzerine en az dört yıl daha uzmanlık eğitimi yapmak zorunda kalmazdı.

Lütfen kendi bünyenize ve sağlığınıza saygı gösterin.

Gece idrar kaçırıyor

Y. İLGİLİ/ANKARA

DAHA önce böyle bir sorunu yokken gece idrar kaçırmaya başlaması, 6 yaşında olan çocuğunuzun, yeni doğan kardeşini kıskanmaya başlamasıyla açıklanabilir.Ancak, çocuklarda oluşabilen idrar yolu iltihaplanmaları da, idrar kaçırma ile kendini gösterebileceği için, çocuğunuzun idrarını tahlil ettirmeniz yararlı olacaktır. Eğer tahlil sonucunda, idrar yolunda bir hastalık olmadığı ortaya çıkarsa, olayın kıskançlığa bağlı olması ihtimali kuvvetlenir. Bu durumda, çocuklarınız arasında dengeli bir tutum gösterirseniz, sorun kendiliğinden düzelecektir.Böyle durumlarda yapılacak en büyük hataların başında, çocuğunuzu azarlamak, cezalandırmak ve hatta dövmek gelmektedir. Çocuğunuz bu davranış karşısında ailesinin artık kendini hiç sevmediğini düşünecek ve sorun kökleşecektir. Diğer bir hatalı davranış da, çocuğunuza karşı olağanüstü bir ilgi göstermenizdir. Bu durumda çocuk, ilgiyi kendi üzerinde toplamak istediği zamanlarda, işemeye başlayacaktır.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları