Romatizma ilacı tansiyonu yükseltebiliyor

YAN etkisi olmayan madde ilaç değildir. Bu sözü köşemde sık sık belirtiyorum.

Bir ilaç kullanılacağı zaman etkiler ve yan etkiler, hastanın durumu ile bir arada değerlendirilir ve uygun görülürse ilaç kullanılmaya başlanır. Bu değerlendirmenin sağlıklı yapılabilmesi için hekimin o ilaçla ilgili bütün riskleri ve hastanın genel sağlık durumunu çok iyi bilmesi gerekiyor.

Bu etkiler ve yan etkiler ilaç piyasaya verilmeden önce belirlenirse de, bilim dünyası ilaç piyasaya verildikten sonra da çalışmalarını sürdürür ve yeni bulguları tüm tıp dünyasıyla paylaşır.

Romatizmal hastalıkların tedavisinde, özellikle sindirim sistemindeki yan etkileri çok daha az olduğu için, tercih edilebilen, grup adı selektif COX 2 inhibitörleri olan ilaçlardan biriyle ilgili yapılan çalışmalar sonrasında da tıp dünyasının uyarılması gerekti. Journal of Human Hypertension adlı dergide yayınlanan bir çalışmada bu grup ilaçlardan Rofecoxib adlı etken maddeyi içeren ilaçların kullanılması halinde, hastaların gece tansiyonlarının yükseldiği belirlendi.

İsrailli doktorların yaptığı çalışmada, hastaların gün içindeki saatlerde tansiyonlarının etkilenmediği, buna karşılık gece saatlerinde sistolik kan basınçlarının (büyük tansiyon) ortalama 15.7 mm., diastolik kan basınçlarının (küçük tansiyon) ise 8.5 mm. yükseldiği belirlendi. Normalde gece tansiyon düşmelerinin görülmesi gerekirken, bu ilacın gece tansiyonunu yükselterek günlük dalgalanmayı bozduğu belirtiliyor. Aynı çalışmada romatizma tedavisinde kullanılan bir başka ilacın kimyasal maddesi olan Nebumetone'un kullanılması halinde, hem gündüz hem de gece saatlerindeki kan basınçlarında hafif bir yükselme olsa da, günlük dalgalanmanın etkilenmediği belirlendi.

Yapılan başka çalışmalarda, selektif COX 2 inhibitörlerinden bir başka ilaç olan Celecoxib kullanılmasının, vücuttaki su ve tuz tutulması ve dolayısıyla tansiyon yükselmesi üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığı ortaya konulmuştu.
Yazarın Tüm Yazıları