Parkinson hastalığını tanıyor musunuz?

DÜNYA üzerindeki yaşlı nüfusun giderek artması, doğal olarak yaşlılıkta daha sık görülen birçok hastalığın gündeme gelmesine yol açıyor.

Parkinson hastalığı da bunlardan biri. Özellikle 60 yaşından sonra daha sık görülüyor. Bu yaş sonrası her yüz kişiden birinde bu hastalık rastlanabiliyor. Yaş ilerledikçe sayının çoğalması doğal. 70 yaşın üzerindeki nüfusun yüzde 2'sinde bu hastalık var.

Parkinson sadece yaşlıların hastalığı değil. Vakaların % 10'unu, 40 yaşın altındakiler oluşturuyor. Hatta bir tipi çocuk denilebilecek çağlarda görülüyor.

BELİRTİLERİ

Parkinson hastalığının başlıca dört belirtisi var.

1- Eklemlerde sertleşme: Özellikle kol ve bacakları hareket ettirmek çok zorlaşmaktadır.

2- Titreme: Özellikle ellerde, simetrik olmayan titremeler görülür. Ancak Parkinson hastalarının % 30'unda titreme olmayabilir.

3- Hareket yavaşlaması: Hareketleri koordine etmek zorlaştığı için, harekete başlamak zorlaşmakta, hareketler ağırlaşmakta, kesikli ya da yarım kalabilmektedir.

4- Denge bozukluğu: Hareketi ve duruş pozisyonunu algılayan ve düzenleyen refleksler bozulduğu için dengesizlik ve düşmeler sık görülür.

Birincil belirtiler denilen bu belirtilerden başka yürüyüşün bozulması, küçük fakat sık adımlarla yürümeye çalışmak, öne hafifçe eğik, kollar öne hafifçe kıvrak durmak da bu hastalığın belirtileri arasında yer alır. Hastanın yürürken bir yöne dönmesi ve bazen durması da zor olduğu için Parkinson hastalarını, direksiyonu ve freni olmayan otomobillere benzetenler de olmaktadır.

Parkinson, hareket sisteminin bir hastalığı olarak nitelendirilmekle beraber, iç organları yöneten otonom sistemin düzensiz çalışmasına bağlı olarak kan basıncı, bağırsak hareketleri ve idrar kesesi çalışmasında da bozukluklar görülebilir. Hastaların % 40'ının ruhsal yapısı etkilenerek depresyon görüldüğü gibi, özellikle 70 yaşını geçmiş olanların % 30'unda demans (bunama) görülebilmektedir.

Devam edecek
Yazarın Tüm Yazıları