Gündüz Tezmen: Böbrekte tüberküloz olması mümkün mü?






Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

N.Ş./İzmir

Bir çocuk annesiyim. 4 yıl önce yaşadığım bir üzüntü sonrası aşırı derecede kilo kaybetmeye başladım. 2-3 ay sonra şiddetli ağrı ve kanlı idrar yapmaya başladım.Yapılan tetkiklerden sonra bana böbrek tüberkülozu teşhisi konuldu.Ben bu güne kadar böbrek tüberkülozu diye bir şey duymamıştım. Bana 6 ay ya da bir yıl kadar süreyle ilaç kullanmam gerekeceğini söylediler. Uzunca bir süre ilaç kullandım. Herhangi bir sorun olmuyordu, ancak, kontrollerdan birinde karaciğer tahlillerimin yükseldiğini söyleyerek hemen ilaçları kestirdiler. O günden beri ilaç kullanmıyorum.

Ancak ben hala tereddüt içindeyim. Böbrekte tüberküloz olur mu? Ben zaman zaman böbrekten taş düşürürdüm, bu şikayetler ona bağlı olabilir mi? Bu hastalık tamamen geçer mi? Siz bir yazınızda, tüberkülozlu kadınların hamile kalamayacağını belirtiyordunuz. Ben tekrar çocuk doğuramayacak mıyım?

Tüberküloz ya da halk arasındaki tanınmasıyla verem, hemen her organı tutabilir.Böbrekler de tüberküloz mikrobunun sıklıkla yerleşerek hastalık yaptığı odaklardan biridir. Çoğu zaman,daha önceden başka bir organda, örneğin akciğerlerde tüberküloz hastalığı olan kişilerde, daha sık görülür. Daha önceden başka bir organında örneğin akciğerlerinden tüberküloz geçirmiş olanlarda daha sık görülmesinin nedeni, önceki hastalığın tamamen tedavi edilememiş olmasıdır. Yeterince tedavi edilmemiş tüberküloz vakaları, daha sonra vücut direncinin düşmesiyle tekrar faaliyete geçebilir. Sizde vücut direncini düşüren etken, gebelik ve daha sonraki büyük üzüntü olmuş.

Tüberküloz ilaçlarının bazıları karaciğere yan etkiler yaratabilir. Bu açıdan hastaların sürekli kontrol altında tutulmaları gerekir. Nitekim sizde 2-3 aylık bir tedaviden sonra karaciğer etkilenmesi başlamış. Bu bir şanssızlık. Gereken süre kadar ilaç kullanmanızı engellemiş. Şimdi karaciğeriniz düzeldiğine göre bence tedaviye tekrar başlamanız yararlı olacaktır.

Öte yandan, gebelik ve tüberküloz konusundaki yazıyı yanlış anladığınızı sanıyorum. Daha önceki yazılarda değindiğim husus, tüberküloz tedavisi görürken gebe kalmamak gereği ile, tıp dilinde periton olarak adlandırılan karın iç zarının tüberkülozunda, kadının üreme sisteminin de etkilenebileceği ve tüplerin tıkanabileceği konusu idi. Böbrek tüberkülozu geçiren bir kişinin gebe kalma yeteneğinin ortadan kalkması söz konusu değildir.

Yazarın Tüm Yazıları