Geçtiğimiz günlerde tatlandırıcılardan yaklaşık 100 yıldır kullanılan sakarin ve 20 yıldır piyasada olan aspartamla ilgili bilgileri aktarmıştım..
Tatlandırıcılar bunlarla sınırlı değil. Kullanımda olan başka yapay tatlandırıcılar da var.
Acesulfam potassium, şekerden 200 kat daha tatlı
Bilimsel adı acesulfam potassium olan ve dünya üzerinde yaygın olarak Sunett marksıyla bilinen bu tatlandırıcı, şekerden 200 kez daha tatlı ve kalorisi sıfır. İlk olarak 1988 yılında ruhsat almış. Tatlıların şekerlemelerin ve diyet içeceklerin üretiminde kullanılıyor. Büyük meşrubat şirketlerinden biri son yıllarda diyet içeceklerin üretiminde aspartamla karıştırarak kullanıyor. Üreticisi olan firmanın açıklamasına göre, dünya üzerinde 4 binden daha fazla üründe kullanılıyor. Acesulfam potassium, durmakla bozulmadığı gibi, Aspartam'ın aksine, pişirmeye de uygun. Bu nedenle pişmesi gereken ürünlerde kullanılabiliyor. Yapılan 90'dan fazla araştırmada sağlık açısından bir risk taşımadığı belirlenmiş.
Sucralose, şekerden üretiliyor
Yurtdışında yaygın olarak bilinen ticari adı Splenda olan sukralose, şekerden 600 kez daha tatlı. Tadı şekerle aynı, çünkü şekerden üretiliyor. Sindirilmediği yani kana karışmadığı için, vücuda verdiği kalori sıfır. Üzerinde 20 yılı aşkın bir süreden beri yapılmakta olan 110 çalışmanın güvenli sonuç vermesi üzerine, 1998 yılında piyasaya çıktı. Her yerde kullanılmaya uygun. Pişirilmekle bozulmadığı için bisküviler, kekler gibi fırınlanan ürünlerde de kullanılabiliyor. Kan şekeri dengesi üzerinde hiçbir etkisi olmadığı için, şeker hastalarının kullanımı için uygun bir ürün olarak belirtiliyor.