Çocuklarınızı evdeki uyuşturuculardan koruyun (2)

DÜNKÜ yazımda hemen her evde bulunan, temizleme ürünleri, cilalar gibi maddelerin çocuklardaki zararlı etkilerini anlatmaya başlamıştım.

Bu ürünlere kısa süreli maruz kalma, baş ağrısı, bulantı, kusma, denge bozukluğu, baş dönmesi, sarhoş gibi konuşma, karakter değişiklikleri ve hayal görmelere yol açabilir. Zamanla, bir konuya dikkat yoğunlaştıramama, kısa süreli hafıza kayıpları, işitme kaybı, kas krampları, kalıcı beyin hasarları ve hatta ölüm görülebilir.

Çocuğunuzda değişik, özellikle kimyasal madde gibi bir koku hissediyorsanız, gözleri kızarık ve sulanmışsa, dengesiz ya da uykulu gözüküyorsa, burnu akıntılı ya da kızarıksa, elinde yüzünde boya ya da yapıştırıcı izleri varsa, ağzında ya da çevresinde lekeler ya da yaralar oluşmuşsa, iştahı kaybolmuşsa, sinirli ve gergin olmuşsa bu tür bir maddeye maruz kaldığından şüphe etmelisiniz.

SOLUNUM DURABİLİR

Bazı çocuklar, arkadaşlarının etkisiyle merak ederek bu tür ürünleri kullanıyorlar. Yüksek miktarda maddeye maruz kalmak, oksijensizlik nedeniyle solunumu durdurarak ölüme neden olabildiği gibi, madde etkisine giren çocuğun paniğe kapılması da yüksek miktarda adrenalin salgılanması nedeniyle kalpte tehlikeli ritim bozukluklarıyla kalp durması nedeni olabiliyor.

Astım gibi solunum yolu sorunu olan çocuklarda hayati tehlike daha büyük.

TEK ÇARE EĞİTİM

Çocuğunuzu yetiştirirken, evdeki kazalara, trafiğe, cinsel tacize, alkolün ya da uyuşturucunun tehlikelerine karşı uyarıyorsunuz ama bu tür ürünler günlük hayatın içinde olduğu için uyarmak kimsenin aklına gelmiyor. Çocuklar çoğu zaman farkında olmadan bu tür maddelere karşı bağımlı oluyorlar. Bu tür ürünler konusunda çocuğu uyarmada en geçerli yol, bu tür maddelerin zehirli olduğunu çocuğunuza çok küçük yaşlardan itibaren anlatabilirsiniz. Bağımlılık, beyin hasarı gibi kavramları küçük çocuklar anlayamayabilir ama, zehir kavramı zaten çocuğa anlatıldığından, bu maddelerin tehlikesini belirtmek için uygun bir kelime olabilecektir.
Yazarın Tüm Yazıları