Amerika'da yapılan son araştırmaya göre sokakta kalbi duranın hayatta kalma şansını artıran en önemli unsur, anında yapılan kalp masajı ve otomatik defibrilatör denilen elektroşok müdahalesi. Bunun için halka açık yerlere defibrilatör cihazı konulması ve bunları kullanacak gönüllülerin eğitilmesine başlandı.
HER gün pek çok insan aniden gelen kalp krizlerinin kurbanı oluyor. Oysa bunların en azından bir kısmı, geri döndürülebilecek yaşamlar. Tek eksik ise anında müdahale edecek kişi ve ekipman eksikliği. Kalp krizinin en önemli özelliği, ani olması ve her yerde, her an insanı yakalayabilmesi. Ufak tefek belirtileri olabilen bu öldürücü krizler çoğu zaman hiçbir belirti vermeden de gelebiliyor. Bu ani gelen krizlerin öldürücü olmasını engelleyen en önemli şey ise birkaç dakika içinde ve doğru cihazla yapılan müdehale oluyor. Kalp krizi geçiren kişileri hayata döndürebilen otomatik defibrilatör cihazı, Kemal Sunal'ın ölümüyle uzun süre gündemdeki yerini korumuştu. Uzun süre, eğer uçakta defibrilatör bulunsaydı Sunal'ın belki de hayata dönmüş olacağı konuşuldu, tartışıldı. Geçtiğimiz günlerde Amerika'dan gelen bir araştırmanın sonucu, adeta bu iddiayı doğrular cinsten. Bu araştırmaya göre halka açık yerlere konulan defibrilatör cihazları, eğitilmiş kişiler tarafından kullanıldığında, kalp krizine bağlı ani kalp durmalarında hayata dönenlerin sayısı artıyor.
Kişilerin kalp krizi ve buna bağlı olarak gelişen kalp durması sırasında tıbbi donanımlı bir merkezde bulunma şansları oldukça düşük. İşte bu nedenle halka açık yerlerde kalp durmalarında ilk müdahalede büyük önem taşıyan defibrilatör cihazlarının bulunması büyük önem taşıyor. Defibrilatör kalp kası zayıflaması, kapak bozukluğu ve damar tıkanması gibi nedenlerle, kalp dokusundaki bozulan elektrisel ahengi düzenleyen ve kalbi tekrar çalıştıran bir alet. Derleyen: Ömür GEDİK
SORULAR SORUNLAR
HER İLAÇ BÖBREĞİ BOZMAZ
İlaçların üç günden fazla alınması halinde böbrekleri bozduğunu biliyoruz. Ancak, bir çok hastalıkların tedavisinde bazı ilaçların devamlı olarak kullanılmasında zaruret olmaktadır. Bu ahvalde, böbrekleri bozmamak için ilaç almazsak, hastalık nasıl tedavi olacak...
B.EMEL/İSTANBUL
Sizin mektubunuz da halkımızın sağlık bilgisinin önemli kısmını, kulaktan dolma, yalan yanlış bilgilerin oluşturduğunu gösteriyor. Bazı ilaçların böbrek için zararlı olabileceği doğrudur. Ancak bunu ‘‘Her ilaç zararlıdır‘‘ şeklinde yorumlamak yanlıştır. İkinci konu, ilaçların üç günden daha fazla kullanılmaması. Bu da yanlış. Bazı ilaçların ömür boyunca kullanılması gerekir. Bu denli uzun süreli kullanılan ilaçların dozları ve yapıları, sadece uzun süre kullanmaya bağlı olarak yan etki göstermesini önleyecek niteliktedir. Sizin ilaçlarınız da ömür boyu kullanılabilecekler arasındadır. Zaman zaman olan kanlı idrar şikayetiniz, prostat ve gut hastalıklarının belirtileri arasında olabilir.