60 yaşındayım. 12 senedir şeker hastasıyım. Hapla tedavi oluyorum. İlk başlarda günde 1 hap kullanıyordum, şimdilerde günde 5 hap alıyorum ama zaman zaman şekerim 200'e kadar yükseliyor.
Doktora sık sık kontrole gidiyorum. Bunlara rağmen kan şekerim yaklaşık hep bu düzeylerde.
Ne yapmamı tavsiye edersiniz?
K.YILBAŞ/İSTANBUL
Şeker hastalığının tedavisinde başlıca üç yol bulunmaktadır. Hafif yükselmelerde düzenli bir diyetle ve kilo vererek kandaki şeker düzeyini normalde tutmak mümkün olabilir. Diyetle sonuç alınmayan, ya da alınamayacağı görülen kişilerde ilaç kullanılır. İlaçlar da başlıca iki gruptur. Biri insülin, diğer grup ise tıp dilinde oral antidiyabetikler olarak adlandırılan şeker düşürücü haplardır.
Sizin şeker hastalığınız, tıp dilinde Tip 2 olarak adlandırılan ve ileri yaşlarda çıkan hastalık tipinde olduğu için oral antidiyabetiklerden sonuç alınacağı düşünülür. Siz her gün, iki ayrı ilaçtan toplam 5 tane aldığınız halde kandaki şeker düzeyini 200'ün altına indiremediğinizden şikáyetçisiniz. Genellikle 200 civarında seyreden bir şeker hastalığının kontrol altına alındığından bahsedilemez. Zaman içinde birçok komplikasyon (yan sorun) çıkarması ihtimali yüksektir. Bunun düşürülmesi gerekir. Düşürülememesi, öncelikle perhizinizi yeterli yapmadığınızı ve kilo fazlanız bulunduğunu düşündürür. Eğer böyleyse bir diyet uzmanı ile görüşerek çok titiz bir diyet uygulamanızı tavsiye ederim. Eğer kilo fazlanız olmadığı ve diyete titizlikle uyduğunuz halde şekeriniz bu düzeylerdeyse, ilaçlarınızın yeniden düzenlenmesi ve belki de insülin kullanılması gerekebilir.