Alzheimer hastaları kaç yıl yaşar?

SAYIN Dr. Tezmen

Benim bilmek istediğim, Alzheimer hastalığına yakalanmış bir kişinin yaşama süresi kaç yıldır?

Bahar KURT/ALMANYA

ALZHEIMER
hastalığı sistemik bir özellik göstermediği gibi beyindeki solunum vb. yaşam merkezlerini de etkilemez. Bu nedenle kişinin yaşam süresiyle ilgili kısıtlama nedeni olmaz. Ancak bu hastalar kazalara çok açıktır. Örneğin, yemek pişirirken, ütü yaparken unuttukları için yangın riski yaratırlar, araba kullananlarda kaza nedeni olma riski yüksektir. Daha ileri safhalarda yemek yemeyerek ya da kolayca düşerek de risk taşıyabilirler. Hastaya bakan kişiler bütün bu riskleri bilerek gerekli önlemleri alırlarsa, hastalık yaşam süresini etkilemez.

Ne kadar su içmek gerekir?

BİR televizyon kanalında 8 bardak sudan fazlası içildiği takdirde, bir başka kanalda da günde 5 litre su içildiği zaman beynin zarar gördüğünü belirten bir haber yayımlandı. Oysa bizlere bolca suyun içilmesi gerektiği aşılanırdı. Bu haberi duyunca telaşlandım; çünkü ben yaklaşık 4.5 senedir günde 3 litre suyu canım çok isteyerek içiyorum. Tabii diğer içtiğim çay, kahve ve meşrubatları da eklersem bu en az 4 litreyi buluyor. Fazla su zararlı mıdır? Bu bir hastalık belirtisi olabilir mi?

İNSAN
bünyesinde dengeler çok önemlidir. Bu nedenle ideal dengeyi bulabilmek gerekiyor. Su içme konusunda aşırılıktan kaçma konusunda uyarılarda bulunulmasının nedeni, vücuttaki su ve tuzların ideal bir dengede bulunması gereğindendir. Vücuttaki suyun çoğalıp tuzun az alınması durumunda, kanın yoğunluğunda azalma olacaktır. Dokular arasında bulunan sıvının yoğunluğu daha fazla olacağı için, yoğunluğu dengelemek üzere kandan su çekilir. Böyle olunca doku şişmeye başlar. Vücudun diğer dokuları şiştiği zaman çevreye doğru genişleyebilir. Oysa beyin, kafatası nedeniyle yeterince genişleyebilme olanağına sahip değildir. Böye olunca beyin hücreleri sıkışmaya ve hasar görmeye başlar.

Bu durum özellikle yüksek fırınlar gibi yoğun sıcak karşısında çalışan kişilerle, çöl gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunan kişilerde büyük risk yaratır. Sürekli terlemeyle tuz ve su kaybeden kişiler bu kaybı karşılamak için sadece su içtiklerinde, yukarıda bahsettiğim riskle karşılaşırlar. Bu koşullarda olan kişilere, ihtiyaçları olan tuzun tamamını yemeklerle alamayacakları için koruyucu olarak tuz tabletleri verilir. Normal iklim koşullarında yaşayan kişilerin günde 1.5-2 litre civarında sıvı almaları uygundur. Sizin su içme temponuz muhtemelen psikolojik koşullarda oluşmuş bir alışkanlıktır. Ancak bunun size bir zarar vereceğini düşünmüyorum.
Yazarın Tüm Yazıları