Paylaş
Antibiyotiklerin keşfi insanlık tarihi açısından çok önemli. Çünkü insanları öldürebilen bakterileri yok edebilmeyi başardık. Ancak bakterileri de hafife almamak gerekiyor. İnsanlar nasıl hayatta kalmaya çalışıyorsa, onlar da benzer şekilde varlıklarını devam ettirmeye çalışıyor. Yani biz onlara karşı etkili ilaçlar geliştirirken onlar da kendilerini yeni koşullara adapte ederek yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor ve antibiyotiklere karşı direnç geliştiriyorlar. Bu direnç insanlığın önündeki en ciddi tehditlerden. Çünkü antibiyotikleri bilinçsiz kullanmaya devam edersek, gelişen antibiyotik direnci nedeniyle çaresiz yıllarımıza geri döneceğiz.
18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü sebebiyle bu konuya dikkat çekmek istedik. Dünya için çok ciddi bir sağlık sorunu olma yolunda ilerleyen antibiyotik direnci konusunda Dünya Sağlık Örgütü de dahil birçok sağlık otoritesi harekete geçti. Çünkü dünyada yılda 1 milyonu aşkın kişi antibiyotik direnciyle ilişkili nedenlerden hayatını kaybediyor. Bu konuda ülkemizin de karnesi zayıf. Araştırmalara göre ülkemiz antibiyotik direncinin en yüksek olduğu ülkeler arasında.
Grip veya soğuk algınlığı durumunda bile antibiyotiklerin iyi geleceği inanışı hâlâ yaygın. Oysa antibiyotiklerin virüsler üzerinde hiçbir etkisi yok. Bunu hastalara anlatmak bazen çok zor. Antibiyotik yazmadığı için şiddete uğrayan doktorlar var. Gereksiz antibiyotik kullanımı sonucu basit bir bakteriyel enfeksiyon bile hayatımıza mal olabilir. Bilinçsiz ve fazla antibiyotik kullanımının iyi bakterilerimizi öldürerek diyabet gibi kronik ve psikiyatrik hastalıklara, obeziteye yol açabildiğini de unutmamamız gerek. Anlayacağınız tehlikenin boyutu büyük.
Korunmak için ne yapabiliriz?
Antibiyotiği sadece doktorunuz önerdiğinde, onun belirlediği sürede kullanın. İlacı kendinizi iyi hissetmeye başladığınızda kesmeyin.
İlacınızı önerilen saatlerde kullanın.12 saatte bir kullanmanız gereken bir antibiyotiği her gün aynı saatte alın.
Antibiyotiklerin büyük kısmını endüstriyel gıdalardan, örneğin antibiyotik vererek hızla büyütülen tavuklardan alıyoruz. Besinlerinizi bilinçli seçin.
Antimikrobiyal ilaçların da test ve tahliller sonucu reçete edileceğini bilin, ilaçlar konusunda ısrarcı olmayın.
Paylaş