Paylaş
Oraya giden sanatçıların da değerini biliyorum. Yalnız ana babalı çocuklar değil, ailesini yitiren çocukların da ruh halini onarmak için kitaplara ihtiyaçları vardır. Oyuncak seçimi gerekmez ama çocuklara okutacağımız kitapları seçerek göndermeliyiz.
Öğretmenlerden, psikologlardan, edebiyatçılardan oluşan bir kurulu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na önermek istiyorum. Özellikle karanlık çöktüğünde acılar bilinçaltımızdan bilincimize çıkarlar, bunu giderecek tek çare de kitaptır.
İlkokulu bitirdiğimde Hürriyet bütün çocuklara kitap armağan etmişti. Türkiye İş Bankası bu işlevi şimdi sündürüyor. ‘Getir karneni, al kitabı’ programı ile.
Yıllar önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın oluşturduğu bir kurulda görev almıştım. Çocukların okumasının şart olduğu kitapları seçmiştik.
Kurulda ayrıca çocuk yayınları çıkaranlar da bulunmalı.
Devlet ve özel kurumlar, depremzedelerin kalabilecekleri, karınlarını doyuracakları ortamı sağlamak için seferberlik ilAn ettiler ama ruhun da gıdaya ihtiyacı vardır.
Anasız babasız çocukları sahiplenmek için çok fazla müracaat varmış. Hiç kuşkum yok iyi, isabetli bir seçim yapıldığında çocuk yoksunluğu hissetmeyecektir.
Burada dikkat edilecek ölçütlerden biri, ailelerin sorumluluğunu aldığı çocuğu akranlarının düzeyinde yetiştirmeleridir.
Çocuklar büyüdüklerinde çocukluk anılarını birbirlerine naklederler, dilerim bu anılar güzelliklerle, insancıllıkla dolu olsun.
Alanında başarılı olan birçoğunun böyle bir aile içinde büyüdüğünün örnekleri vardır.
Benim de içinde bulunduğum Sait Faik Hikâye Armağanı yarışmasını düzenleyen Darüşşafaka’da okuyanlar ömür boyu dayanışma içindedirler. Oradan mezun olanların kardeşten öte dostluğuna tanık oldum.
Çocuk edebiyatı benim ilgi alanıma girmiştir, hazırladığım ilk kitap çocuk öykülerinden oluşan ‘Haydi Anlat Anneciğim’ derlemesiydi.
Birçok çocuk edebiyatı ödülü var, kurul önce onları tespit etsin, sonda da diğerlerini. Ayrıca okula başlayacak çocuklar için de yardımcı kitaplar listede yer alabilir.
Kitap fuarlarında çocuk edebiyatı stantları nerdeyse büyüklerinkini geçecek.
Çocuk edebiyatı yazarlarının deprem bölgelerine gidip masal, öykü okumaları iyi bir rehabilitasyondur. Hem çocuklara yararlı olur hem de edindikleri izlenimleri ilerde kitaplaştırırlar.
Çocukların anılarında yer alırlar.
Oscar Ödülü kazanan Roberto Benigni’nin iyimserliği ekrana getiren ‘Hayat Güzeldir’ filmini unutamam. Nazi döneminde toplama kampına götürülen bir adamın çocuğu üzülmesin diye yaptıkları benim hafızamdadır.
Her şeyi önce çocuklar için yapalım.
SÖZCÜKLER
- ‘Dergi’den seçmeler:
- Tanpınar ve Paris’te Resim / Oğuz Demiralp.
- Enver Gökçe ve Bazı Gerçekler / Tahir Abacı.
Enver Gökçe benim de sevdiğim ve yazdığım bir şair.
TV’de yaptığım Yaşayan Edebiyatçılar’ın çekimi için Enver Gökçe’nin kaldığı Seyran Bağları’ndaki huzurevine gitmiştim.
Amerika’dan Türkiye’ye dönen İlhan Başgöz de uçaktan iner inmez Enver Gökçe’den dizeler okumuştu.
- Todi Güncesi - Kış / Faruk Duman.
- Nâzım Hikmet’le Milano’da İki Gün / Tuncay Çavdar.
“18 Ocak 2023 günü ziyaret ettiğimiz Tuncay Çavdar, 1962 yılında Nâzım Hikmet’le Milano’daki karşılaşmasını anlattı.”
(Sözcükler – Mart – Nisan)
HECE ÖYKÜ
‘Dergi’den seçmeler:
- Benim Öyküm / Âlim Kahraman.
- Öykücünün Sözlüğü / Esra Özdemir Demirci.
- Kesif Bir Bozkır ve Baba Kokusu Hakkında: Âşıklar Bayramı / Ayşenur Gülsüm Karabaşoğlu.
- Hece Öykü’de ilkler:
- Buket Uçar
- Zeynep Akyol
- Sinem Çağlancı
- İbrahim Tekpınar
(Hece Öykü -Şubat – Mart)
Paylaş