Paylaş
Yüzün en görsel organı gözler ve göz çevresi aslında yorgunluğun, mutsuzluğun, mutluluğun, bize dair her şeyin sessiz anlatıcısı. Kendimize nasıl davrandığımızın da yansıtıcısı... Uykusuzluk, sağlıksız beslenme, alkol, sigara genel sağlığımıza nasıl iyi gelmiyorsa göz çevremize de hiç iyi gelmiyor. Bu faktörler, zaten yaş almanın ilk izlerinin görüldüğü göz çevremizdeki süreci hızlandırıyor. Tüm bunların sonucu, yorgun, canlılığını yitirmiş bir göz çevresi.
Süreci yavaşlatmanın doğal yolu yaşantımıza, alışkanlıklarımıza dikkat etmek, ancak artık bunun için geç ise çözümü de yok değil. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen bleforoplasti ile alt ve üst kapakları iyileştirmek, fazla yağları alıp daha genç ve canlı ifade elde etmek mümkün.
Göz kapağı neden düşer?
Genetik vakalar dışında bunun başlıca iki sebebi var; biri yer çekimi, ikincisi kolajen üretiminin durması ile başlayan yaş alma sürecinde göz kapağının tutan bağlarda gevşeme ve sarkma olması. Yüzümüzün genelinde oluşmaya başlayan sarkma ve gevşemeler göz çevremizde de kendi göstermeye başlıyor. Özellikle orta yüz bölgesinde görülen sarkmalar ve doku kaybı ile oluşan boşluklar göz altında meydana gelen sarkma ve çökmelere sebep olur.
Bleforoplasti nasıl yapılır?
Lokal anestezi ile yapılan operasyonun süresi yapılacak işleme göre değişir, göz kapağı düşüklüğü yaklaşık 25-30 dakika, eğer alt göz kapağı da dahil edilecekse süre biraz uzayarak 1 saat olabilir ve hasta operasyondan sonra evine gider. İlk birkaç gün göz çevresinde şişme ve morluklar olabileceği için, soğuk kompres ile göz çevresi rahatlatılabilir. Operasyondan sonra hastanın bir süre efor gerektirecek sporlardan uzak durması gerekmektedir. Klinik ortamda gerçekleştirilen bu operasyon için hastane ve ameliyathaneye gerek duyulmamaktadır.
Göz kapaklarında iz kalır mı?
Bu operasyonda izler göz kapaklarının doğal katmanları arasında kalır, dolayısıyla izler görünmez. Operasyon sonrasında iyileşme 5 ila 7 gün arasında tamamlanır ve göz kapağındaki bantlar doktor tarafından çıkartılır.
Değerli okurlarım özellikle ileri derecede göz kapağı düşüklükleri sadece estetik açıdan değil görme açısını daralttığı için muhakkak yapılmalıdır. Bilgisayar başında tüm gün çalışmak ya da tüm gün ayakta ısıya, soğuğa maruz kalarak çalışmak gibi birtakım faktörler göz kapağındaki düşme sürecini hızlandırabiliyor. Hem genel görüntünüzü yıllar öncesine götürmek hem de daha konforlu bir hayat için göz kapağı düşüklüklerinin iyileştirilmesini öneririm. Gerek yaş almadan kaynaklanan düşüklükler gerekse kalıtsal düşüklüklerde kadın ve erkek hastalar iç rahatlığı ile bu operasyonu yaptırabilirler.
Bana en çok gelen sorulardan biri de lazer uygulamaları, lazer enerjisi ile çalışan cihazlarla ya da radyofrekans, ultrasonla çalışan cihazlarla yapılan göz çevresi uygulamalarının sağladığı iyilik operasyonla elde edilen görünüm gibi süreklilik arz etmez.
Daha genç yaşlarda çözüm olarak önerilebilir ancak yaş alma süreci devam ederken bu uygulamalara belirli aralıklarla devam etmek gerekir. Önceliğimiz sağlığımız ancak aynaya baktığımızda gördüğümüz “kendimiz” bizi mutlu etmeli. Kendi mutlu olan insan çevresine de bu pozitifliği, mutluluğu yayar.
Sevgiyle kalın...
Paylaş