“24 saat bile siyasette uzun” sözü hafızalarda...
Türkiye gibi ülkelerde bunu bir gazeteci olarak yaşayarak da öğrendim.
O yüzden siyaseti yorumlarken ihtiyatlı, biraz da zamana yayarak yorumlarım.
Tabii Demirel’in “Siyaset imkanlar sanatıdır” sözünü de unutmadım.
Toplum için bu imkanları yaratmak, bir sanatçı gibi işlemek de iyi siyasetçinin özelliklerindendir.
Şimdi altılı masa 11’inci kez toplandı ve sonrasında bir açıklama yapıldı.
Bu yorumu çok sık yapıyor başkan...
Peki bu mümkün mü?
Dünyada çok örneği var.
Ama kabul edelim; altyapı yatırımlarında çok geç kaldık.
Bir kere körfezi böyle kötü kullanan başka şehir olabilir mi?
Bu konuda herkesin bir sorumluluğu var.
İspanya’da bir ayda 6 kadın öldürülünce, hükümet kabineyi acil toplantıya çağırdı.
Üstelik İspanya ocak ayında aynı konuda ikinci toplantısını yapmış.
Hükümetin 2003’ten bu yana kaydettiği kadın cinayetlerine ilişkin verilere göre öldürülen kadınların sayısı 1188’e yükselmiş.
Adalet Bakanı Pilar Llop, kadınları saldırganların varlığına karşı uyaran elektronik kelepçe gibi cihazların kullanımının teşvik edileceğini duyurmuştu.
Şiddet olayları sadece Türkiye’de artmıyor, benzer görüntüler dünyanın her yerinde var ama bizde yaşananlar karşımıza çok daha kötü bir tabloyu ortaya koyuyor.
Kadın cinayetleri verilerini 2008 yılından itibaren kayıt altına alan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2022 Yıllık Veri Raporu’na göre Türkiye’de geçtiğimiz yıl 334 kadın cinayeti, 245 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.
Toplumun her kesiminden farkındalık yaratacak açıklamalar geliyor.
10 Mart’ta seçim kararını vereceğini ve 60 gün içinde Türkiye’nin seçime gideceğini söyledi.
Yani tarih 14 Mayıs olarak kesinleşmiş oldu.
Millet İttifakı ay sonunda toplanıp yol haritasını açıklayacak.
Seçim tarihi netleştiğine göre Millet İttifakı’nın adayının da artık belirlenmesi gerekir.
Nitekim Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunmuş.
Ve demiş ki; “Türkiye seçim havasına öngörülenden erken girdi. Karar alma süreçleri daha erkene alınmalı. İşin tabiatı bunu gerektirir.”
Berkan, The Scientific American dergisinde okuduğu bir yazıyı kaleme almış.
Makalenin yazarı da Giacomo Micelli...
Infinite Conversation adlı bir web sitesi yaratılmış, burada ünlü Alman film yönetmeni Werner Herzog ile Sloven filozof Slavoj Zizek’i tartıştırılmış.
Yani bunlar bir yapay zeka aracılığıyla yapılıyor.
İsmet Berkan da sorguluyor.
“Bilmiyorum gerçek hayatta bu ilginç ikili hiç karşı karşıya gelip sohbet etti mi, ama Micelli onları olmadık konularda konuşturmuş. Nasıl yapmış bunu? Önce bir yapay zekaya bu iki kişinin seslerini öğretmiş. Ardından da yine bu iki kişinin çeşitli konulardaki fikirlerini almış yapay zekaya öğretmiş. Yani yapay zeka hem Werner Herzog ve Slavoj Zizek gibi tam da onların sesiyle ve aksanıyla konuşmayı öğrenmiş; hem de bu ikilinin çeşitli konulardaki akıl yürütme biçimlerini ve fikirlerini... Açıp bakın Infinite Conversation’a gerçeğinden ayırt edemeyeceğiniz bir üst düzey fikir tartışması bulacaksınız. İnanılmaz bir şey. Üstelik tartışma, siz eğer durdurmazsanız sonsuza kadar devam ediyor. Bu verdiğim sadece sese dair bir basit örnek. Microsoft daha yeni açıkladı, herkesin kullanımına açtıkları Vall-e adlı bir ses sentezleme programı, herhangi bir insanın sesini sadece 3 saniye duyacak olursa o sesi aynen taklit edebiliyor. Girin deneyin isterseniz.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile uzunca bir sohbet yaptık.
Sanayide, girişimcilikte Gaziantep ismini çok sık duyuyoruz.
Gerçekten de organize sanayi bölgelerinde önemli yatırımlar yapılıyor.
Ortadoğu’ya yakınlığı, bölgesel gücü ve altyapı yatırımları Gaziantep’i öne çıkarıyor.
Fatma Şahin, kentin sadece ekonomisiyle anılmasını da istemiyor; o yüzden tarihi, gastronomiyi, müzeciliği öne de çıkarıyor.
Gaziantep için hazırladığımız özel gazetede daha detaylı bilgiler verdim, yakında okuyacaksınız.
Satır aralarını okuduğumuzda 14 Mayıs tarihi çıkıyordu.
6 Nisan’dan sonraki bir seçim tarihine muhalefet destek vermeyeceğini açıklamıştı.
Sürpriz olur mu bilemem ama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın dediği gibi Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle seçime büyük ihtimalle gideceğiz.
Şimdi Millet İttifakı 30 Ocak’ta toplanıp yol haritasını açıklayacaktı.
O tarihe kadar Cumhurbaşkanı kararnamesi gelmezse ittifakın adayını şubatta öğrenmiş oluruz.
Kararname gelirse, 30 Ocak tarihi daha da önem kazanır.
Zaten Cumhurbaşkanı hafta sonu Muğla programında sinyali “İnşallah 2023’ü, cumhuriyetimizin 100. yıldönümü olmanın ötesinde Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcına sizlerle beraber çevirmeye var mıyız? Bunun için 2023 seçimlerinde iradenize, oyunuza, sandığınıza sıkı sahip çıkmanızı istiyorum. Rahmetli Menderes’in 14 Mayıs 1950’de ‘Yeter söz milletindir’ diyerek açtığı yolu 2023’te, Yeter, söz de karar da milletindir!” diyerek vermişti.
Dün de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında “Konuşarak, tartışarak, uzlaşarak, anlaşarak, görüş birliği vasatını oluşturarak Türkiye’mizi hep birlikte seçime taşıyalım. Mayıs ayı içinde bu işi bitirelim” ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ da; “Haziran ayında seçimlerin yapılmasının bir takım sorunları var. Tatil zamanın başlaması, sınav tarihleri diğer taraftan hac dönemine denk gelmesi. Sayın Bahçeli de ifade etti bugün. Meclis’te 360 vekilin oyu gerekiyor. 6 Nisan tarihinden sonra olacak seçime destek vermeyeceklerini belirttiler. Meclis’te çoğunluk olmazsa Cumhurbaşkanı kararıyla da böyle bir seçim tarihi kararı alınabilir. Böyle bir karar alınırsa da bir ilk olarak uygulanacak. Anayasa’da bunun bir karşılığı var. Cumhurbaşkanımız bir seçim kararı aldığı zaman bu kamuoyuyla paylaşılacaktır.” dedi.
Dağ’ın sözleri de nasıl bir yol haritası çizileceğini göstermiş oldu.
Muhalefet 6 Nisan’dan sonraki bir seçime destek vermeyeceğine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakın bir zaman diliminde seçim tarihini açıklamış olacak.
Bu arada Millet İttifakı’nın kimi aday göstereceği de en çok merak edilen konulardan biri...