Şirket karları umutlandırıyor

Hisse senetleri borsada işlem gören bankalar dışındaki şirketler 9 aylık bilançolarını tamamladı. Buna göre şirketler 2002 yılı ilk dokuz ayında 1, 2 katrilyon lira olan karlarını yüzde 157 oranında artırarak 3. 1 katrilyon liraya çıkardı.

Haberin Devamı

Bu rakamlar uzun süredir sıkıntı çeken şirketlerin nihayet soluk almaya başladığını hatta beklentilerin üzerinde bir performans gösterdiklerini ortaya koyması açısından oldukça önemli.

Ayrıntılara bakalım: 2003 yılının ilk dokuz ayında açıklanan bilanço rakamlarına bakıldığında sadece 36 şirketin zarar açıkladığını görüyoruz. Dokuz aylık bilançolara göre 25 şirket 2002 yılı dokuz aylık döneminde kar açıklamışken bu yıl zarara geçmiş. Buna karşılık 51 şirket ise 2002 yılı dokuz aylık döneminde zarar açıklamışken bu yıl kara geçmeyi başarmış durumda.

En yüksek zararı 108, 4 trilyon lira ile Petkim açıklarken, bu şirketi 51, 4 trilyon lira ile Tansaş ve  25, 7 trilyon lira ile Sanko Pazarlama izledi.

En yüksek kar açıklayan şirket ise 407 trilyon lira ile Turkcell oldu. Turkcell'i 372 trilyon lira ile Tüpraş ve 291 trilyon lira ile Erdemir izledi.

Haberin Devamı

Karını bir önceki yıla göre yüzde olarak en çok artıran şirket ise Alternatif Yatırım ortaklığı oldu. Bu şirketi Çimbeton, Varlık Yatırım Ortaklığı, Tekstil Finansal Kiralama ve Yapı Kredi yatırım ortaklığı izledi.

Bilançosunu açıklayan şirketlerden yatırım ortaklıklarını ayırarak sanayi şirkelerine bakarsak karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor. 2003 yılı ilk dokuz ayında sanayi şirketlerinin toplam satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 27 artarak 29.9 milyar dolara ulaştı. Analisteler iç talepteki yükselişe bağlı olarak otomotiv ve beyaz eşyada satışlarının artmasının, petrol fiyatlarındaki artışın petro kimya ürünleri üzerindeki etkisinin ve demir çelik fiyatlarındaki küresel artışın yüzde 27'lik satış artışında etkili olduğunu belirtiyor.

Bu arada genel satışlar içinde yüzde 19'luk bir paya sahip olan ihracat da geçen yılın dokuz aylık dönemine kıyasla yüzde 23 oranında artarak 6, 7 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. Net satışlardaki yüzde 27'lik artışa karşılık sanayi şirketlerinni vergi, amortisman ve faiz öncesi karı (vafök) geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 9 yükselerek 3.6 milyar dolar seviyesıne ulaştı. Vergi-faiz öncesi karın nispeten düşük kalmasında Türk Lirası’nın yılın ilk dokuz ayındaki değerlenmesi etkili oldu.
Hisse senetleri borsada işlem gören sanayi şirketlerinin dokuz aylık bilançolarına sektörel bazda bakıldığında ilginç bir durumla karşılaşılıyor. Bütün sektörlerde net satışlar artmasına rağmen karlar aynı oranda artmadı. Geçen yılın ilk dokuz ayına kıyasla yüzde 294 oranında net kar artışı görülen içecek sektörünün 2002 yılıdaki karı 22 milyon dolardan 85 milyon dolara çıktı. Ardından, yüzde 129'luk net kar artışı ile telekom ve iletişim sektörü geliyor. Bu sektördeki artışta turkcell'in 407 trilyon liralık 9 aylık karı etkili oldu. Bu sektörleri geçen yılın dokuz aylık dönemine kıyasla bu yıl karını yüzde 43 oranında artırarak 142 milyon dolardan 204  milyon dolara çıkartan dayanıklıtüketim malzemeleri sektörü izledi.

Haberin Devamı

Buna karşılık tekstil sektörünün geçen yıl 83 milyon dolar olan net karının bu yılın dokuz ayında yüzde 60 oranında bir düşüşle 33 milyon dolara gerilediği görüldü. Enerji sektörünün net karı da yüzde 41 oranında düşüşle 101 milyon dolardan 60 milyon dolara indi. Buna karşın net satışlarda tüm sektörlerde artış yaşandığı görülüyor. Bu çrçevede en çok net satış artışı gerçekleştiren sektör yüzde 65'lik artışla otomotiv oldu. Otomotivi yüzde 44'lük artışla gıda, ve yüzde 38'lik artışla demir çelik sektörü izliyor.

Yazarın Tüm Yazıları