Sıkışma çok uzadı, alarm sinyalleri geliyor

Borsada sıkışma süresi uzadıkçe endekste sert bir tepki gelme olasılığı da artıyor. Bu tepkinin yönü ise mevcut durum dikkate alındığında aşağı olacak gibi görünüyor. Önce 18 bin 100, ardından da 17 bin 900 puan seviyeleri kritik. Bu seviyeler aşağı önde kırılırsa, endekste 17 bin hatta yeniden 16 bin 700’lere doğru gerileme olasılığı oluşacak. Teknik analiz bunu söylüyor.

Haberin Devamı

Son bir kaç gündür borsada uzun zamandır izlemediğimiz bir seyri yeniden görmeye başladık. Endeks bant aralığına sıkışmış durumda. Bu bant aralığını kabaca 18 bin 100, 18 bin 700 puan aralığı olarak tanımlayabiliriz. Hareketler bu bant aralığı içinde ters simetri ile gerçekleşiyor. Bir gün değer yitirip destek seviyelerine yaklaşıyorsa ertesi gün değer kazanıp direnç seviyelerine doğru hareket ediyor.

Bu hareket sadece borsada değil, diğer temel piyasalarda da kendisini gösteriyor. Bono faizlerinin yüzde 23-24 aralığında, doların ise 1 milyon 320-330 bin lira aralığında hareket ettiğini izliyoruz.

Genelde borsadaki hareketleri analiz ediyorken önce beklentileri sıralayıp arkasından borsanın gösterebileceği olası hareketleri tahmin emeye çalışıyoruz. Bu sefer tersini yapalım. Yani borsadaki hareketten yola çıkıp beklentilerin neler olduğunu, daha doğrusu beklentilerin karakterinin ne olduğunu bulmaya çalışalım.  Ve buradan da yine orta vadeli endeks yönü tahmini yapmaya çalışalım.

Haberin Devamı

Açıkçası çok fazla zorlanacağımız bir yöntem olmayacak bu. Çünkü bant hareketinin beklentilere indirgenmesi durumunda karşımıza çıkan sonuc bir matematik problemi kadar kesin ve anlaşılır bir noktaya götürüyor bizi. Yani şunu rahatlıkla söyleyebiliriz:

Piyasa umutlu; bu yüzden bulunduğu seviyeleri terk etmemeye çalışıyor. Yani örneğin borsada bugün satış yapanlar ertesi gün sattıkları fiyatın bir kademe altından ya da üzerinden alıma geçip, ertesi gün bir üst ya da alt kademeden tekrar satış yapıyor. Bu seyir sırasında birer kademelik kayıpların çok fazla zarar anlamına gelmediğini de söyleyelim çünkü yatırımcı “nasıl olsa bir sonraki gün kaybımı telafi ederim” diye düşünüyor.

Böyle piyasalarda para kazanmak da mümkün. Trendi iyi analiz edenler ve aşağı seviyelerden alım yapıp yukardan satışa geçiyorlar. Zaten endeksin hareket ettiği bant aralığının da geniş olması bunun dirket bir sonucu olduğu gibi aynı zamanda bu tarz para kazananların işini kolaylaştıran bir etki yapıyor. Kendi kendisini besleyen bir süreç yani. Ve bu yatırımcılar daha çok likit hisse senetlerini yani İMKB 30 Endeksi’nde işlem gören hisse senetlerini tercih ediyor. Ben bunlara bant avcıları diyorum.

Haberin Devamı

Ama borsada uzun sıkışma dönemlerinden sonra sert bir tepki hareketinin geldiği herkesin malumu.

Bunun nedenini de yine yukarda anlattığımız bant seyri içinde para kazanma olgusunun kendi kendini besleyen mekaniğinde aramak gerek. Endeksin bant seyrine geçtiği anlaşılınca her gün her dakika her saniye yeni bir yaırımcı bu tarz hareket etmeye başlıyor. Ve sonuçta yığılma sonucu süreç kırılıyor. Ayrıca bu sürecin kırılmasını elinde yüksek miktarda ve farklı hisse senetleri ya da liki olan olan bir yatırımcının ani hareketi ile de değişebiliyor. Örneğin hisse malda olan bir yada bir grup büyük yatırımcının elindeki hisse senetlerini, endeks bandın alt sınırına yakınken bant avcılarının üzerine boşaltması ile trend kırılıyor. Bant avcıları burada alıma hazır durumdalar zaten. Ve satış dalgası da aynı anda farklı hisse senetlerinde geldiği için ilk tokadı yemiş oluyorlar. Bu ilk tokadın ardından bant avcıları da zararlarını azaltmak için satışa geçiyor ve satış birden bütün piyasaya yayılıyor.

Haberin Devamı

Ya da tam tersi gerçekleşiyor ve elinde yüksek likit olan bir yatırımcı, endeks bandın üst sınırına yakınken, yani bant avcıları satışa geçmek üzereyken alıma geçiyor. Alım yine aniden ve farklı hisse senetlerinde geldiği için ilk anda kimse fark etimyor. İlk alım dalgasının adından önce bant avcıları ardından da tüm piyasa alıma geçiyor. Ve yine bant seyri kırılmış oluyor.

Bu borsanın yazılmamış kurallarından biri. Söylediğimiz gibi tepkinin ille de aşağı yönde olması gerekmiyor. Olumlu gelişmeleri uzun süre gözardı eden piyasalarda ani bir para girişi ile hızlı bir yukarı giriş görülme olasılığı da bir hayli yüksek. Bu para girişinin ille de büyük miktarlanda olması gerekmiyor. Hele de bizim piyasamızda bir-iki trilyon liralık bir taze para girişi bile endeksi yeniden 20 binli seviyelere taşıyabilir. Ama eğer gözardı edilen olumlu beklentiler varsa.

Haberin Devamı

Dünkü yazımızda piyasanın morallli olduğunu söylemiş ama bu morale sebep olan beklehntilerin aslında reel olmadığını bu yüzden de piyasada rakamsal karşılığını göremediğimizi anlatmaya çalışmıştık. Bu noktadan hareket edersek endekste hızlı bir değer kaybı ihtimalinin her geçen gün arttığını söyleyebiliriz.
Aşağı yönde bir hareket gelirse önce 18 bin 100 ardından da 17 bin 900 puan seviyesi kritik seviyeler, kritik destek noktaları olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyeler kırılırsa endekste 17 bin hatta yeniden 16 bin 700’lere doğru gerileme olasığılı oluşabilir. En azından Teknik analiz bunu söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları