Paylaş
Bugünden itibaren resmin değişmeye başladığını görüyoruz. Bunu ateşleyen etken de önce petrol fiyalarında yaşanan gerileme oldu. Son üç gündür ABD stoklarının azaldığı endişesi ile Brent türü hampetrolün varil fiyatı 29 dolar sınırına kadar çıkmıştı. Ama bugün OPEC’in üretimi artıracağı “hatırlanınca” fiyatlar yeniden varil başına 35.5 dolar seviyesine kadar indi.
ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımından sonra ülkenin ekonomik datalarını yakın izlemeye alan uluslararası analisler, FED’in bundan sonraki artırımlarının da agresif olmayacağı konusunda ikna olmuş gibi görünüyor. Bu da tüm dünyada nisan ve mayıs aylarında gördüğümüz dolara hücum eğiliminin yavaş yavaş tersine dönmesine neden oldu. Dolardan çözülen para gelişmekte olan ülke eurobondlarına aktı ve bu pazarın önemli aktörlerinden biri Türkiye’in eurobondarı da talep görmeye başladı.
Eurobondlar talep görmeye başlayınca bu kez de yabancı yatırımcı iç piyasada tahvil ve bono alımına yöneldi. Buun için de dolar bozdurmaya başladı. Bu da uzun zamandır içerde düşüşe direnen doları bugün 10 bin lira kadar geriletti.
Tabii ki bu hareketin çok büyük işlem hacimleriyle oluşmadığını söylememiz gerek. Ama yine de bir anda faizi yüzde 26 seviyesine, doları 1 milyon 430 bine ve borsayı da 18 bin 500 seviyesinin üzerine taşıdı.
İçerde hala yeni bir beklenti yok. Ama eğer bu trend önümüzdeki günlerde de sürerse nihayet yaz rehavetini kıracak bir para girişinin ilk işaretlerini almışız demektir.
Paylaş