Paranın adresi borsa olabilir

Eğer Hazine önümüzdeki dönemde de düşük borçlanma stratejisini sürdürürse bu borsaya yarayacak. Çünkü borsa piyasada kalan parayı çekme konusunda en güçlü enstrüman olmaya aday

Haberin Devamı

Hazine dün iki ihale birden yaptı. İhalelerde çıkan sonuçlar piyasa açısından sürpriz oldu. İhale öncesinde beklentiler 3 katrilyon toplam borçlanma miktarı üzerinde yoğunlaşıyor ve faiz de yüzde 42-42.5 arasında tahmin ediliyordu. Fakat ne borçlanma miktarı ne de faiz piyasanın beklenti sınırları içinde değildi. Faizde bir puanlık bir düşüş yaşanırken Hazine, daha önceki açıklamaları çerçevesinde davranarak borçlanmasını düşük tuttu ve yüzde 78’lik yeniden çevrim oranını yakaladı. Böylelikle itfadan atan 1.5 katrilyon gibi bir para da adressiz kalmış oldu.

Şimdi cevaplanması gereken iki soru var. Bincisi Hazine’nin önümüzdeki üç aylık dönemde de benzer tavrını sürdürüp borçlanma oranın düşük tutup tutmayacağı. İkinci soru ise birinci soruya direkt bağlantılı. Şöyle ki, eğer Hazine önümüzdeki aylarda da benzer stratejisini sürdürürse piyasada kalacak para nereye gidecek. Döviz mi, bono mu, gecelik piyasa mı yoksa borsa mı?

Dövizde kısa vadede herhangi bir hareket beklenmediğini hatırlatalım önce. Ve gecelik piyasanın da her zaman için sıcak paranın sevdiği adreslerden biri olduğunu da... Bononun alternatif olma sürecinin enflasyon rakamları ve Merkez Bankası’nın kısa vadeli borç verme oranlarına bağlı olduğunu da unutmayalım. Yani borsa diğer tüm enstrümanlar içinde en şanslı alan olarak görünüyor, sıcak parayı çekmek için.

Haberin Devamı

Ama borsanın önünde biri kısa, biri orta ve biri de uzun vade olmak üzere üç engel var. Birinci engel 2B arazilerin imara açılmasını öngören yasanın Cumhurbaşkanı’ndan onay alıp alamayacağı. İkinci sorun Irak’a asker gönderme meselesinin Meclis’ten onay alıp alamayacağı ve üçüncüsü de 6. gözden geçirme için gereken adımların atılıp atılamayacağı.

Yazarın Tüm Yazıları