Pamukbank dengemizi bozdu

Haberin Devamı

Borsada, sadece borsada mı ekonominin tüm alanlarında dengeleri değiştirebilecek bir kararla karşı karşıyayız. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Pamukbank’ın eski  ortakları tarafından, bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devrine ilişkin karara karşı açtıkları davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar üzerine birden bir fırtına koptu. Borsada genel beklenti seansın açılması ile birlikte başta Yapı Kredi Bankası ve Turkcell olmak üzere Çukurova Grubu hisse senetlerinin “uçacağı” yönünde.

Herkes nefesini tutmuş, disketler bilgisayara takılmış ve parmaklar enter tuşun üzerinde gergin bir bekleyiş içine girmiş. Bense Reuters ekranın başında tüm Çukurova Grubu hisse senetlerini bir araya toplayıp izlemeye geçmiş durumdayım. Saat 13:59:59 veeee gong sesi! Yapı Kredi, Turkcell, Yapı Kredi Koray GYO, Yapı Kredi Factoring, Yapı Kredi Sigorta hadi hareket edin! Maalesef “tık” yok!

Aaaa, niye ki? N’oluyor? 

Bütün hisse senetlerinde çılgın bir hareketlenme ama Çukurova Grubu kağıtlarında tek bir işlem bile yok. Acaba gözlerim mi beni yanıltıyor diye seans salonuna yöneliyorum ve birden salondan çılgın gibi bir alkış kopuyor.. Çukurova Grubu hisse senetlerinin sıralarının kapandığı anlaşıldı. Ama seansın başı itibariyle herhangi bir açıklama mevcut değil. Saatler 14:10’u gösterirken Reuters ekranlarına kırmızı yazılarla bir haber başlığı yansıyor. İMKB Başkanlığı Çukurova Grubu hisse senetlerinin sıralarını saat 14:20’ye kadar kapattığını açıklamış.

Haberin Devamı

Bu bir çok borsa uzmanı için anlaşılır bir karar. Çünkü malumunuz birinci seansın ilk 15, ikinci senasın ilk 10 dakikasında emirler sisteme disketle gönderiliyor. Disketle emir gönderiyorken de bir hisse senedinin tüm kademelerine istediğiniz alış-satışı yazabiliyorsunuz. Yani piyasayı etkilemek disketle emir iletimi seansında çok kolay. Yorumlar, İMKB yönetiminin bu olasılığı engellemek için Çukurova Grubu kağıtlarını normal seans başladıktan sonra açmayı kararlaştırdığı yönündeydi.

Ancaaaaakk…

Saatler 14:20’ye yaklaşıp, nefesler tutulmuşken saat 14:17 itibariyle Borsa Başkanlığı’ndan yeni bir açıklama daha geldi. İkinci açıklamada Çukurova Grubu hisse senetlerinin Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’ndan Danıştay kararı ile ilgili bir açıklama gelene kadar (yani belirsiz bir süre boyunca) kapalı kalmasının kararlaştırıldığı belirtiliyordu.

Haberin Devamı

Şimdi BDDK’nın bu açıklamayı yapmasını bekleyeceğiz. Açıklama bugün de gelebilir. Danıştay gelecek hafta gerekçeli kararı açıkladıktan sonra da. Hatta siz bu yazıyı okurken de gerekçeli karar gelmiş olabilir.

Peki manzara-i umumiye nedir diye baktığımızda neler görüyoruz?

Pamukbank'ın TMSF'ye devrine ilişkin BDDK kararının yürütmesinin Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından durdurulması, Pamukbank'ın eski ortakları tarafından açılan davanın ara karar aşaması anlamına geliyor. 2002 yılının Ağustos ayında Danıştay Nöbetçi Heyeti TMSF'nin Pamukbank'ın satış sürecine ilişkin kararının yürütmesini, savunma alınıp yeniden bir karar verilinceye kadar durdurmuştu. BDDK'nın savunmasını Danıştay'a göndermesiyle birlikte Pamukbank'ın satış süreci bir hafta sonra yeniden başlamıştı. Tabii tüm bu gelişmelerden önce Yapı Kredi ile Pamukbank’ın birleşme kararı aldıklarını da hatırlamamız gerekiyor

Bilindiği gibi Pamukbank’ın satışı ile ilgili sürecin bu yıl sonuna kadar tamamlanacağı IMF ile yapılan stand-by anlaşmasında yer alan taahhütlerden biri. Hatırlanacağı üzere bu satış daha önce tamamlanacaktı ama yukarda sıralanan gelişmelerin etkisi ile bu süreç şyılsonuna sarktı. Kısacası 57. hükümetin tamamlayamadığı 4. gözden geçirmenin en önemli ögelerinden biri Pumakbank’ın satışı.

Kararın farkı nedir?

Bu karar bir önceki karardan daha farklı. Çünkü bu karar sonrasında bankanın mülkiyet haklarının eski sahiplere iadesi söz konusu olabilir. Ancak bu durumda, BDDK, Tarişbank'ta olduğu gibi, eski sahiplerinden Pamukbank'a el konulmasının ardından bankaya aktarılan sermaye ve mevduatın iadesini isteyebilir. Bankanın devrolunmadan önce Pamukbank'ın özsermayesi 2001 yıl sonu itibariyle eksi 1.6 milyar dolardı. Fakat kimi yorumcular bu rakamın 2.5 milyar dolar mertebesine yükselmiş olduğunu iddia ediyorlar.Bu rakamın da Çukurova Grubu tarafından bir kalemde karşılanması ne kadar mümkün bilmek zor.

Peki bu kararın etkileri ne olacak?

Aslında bu sorunun cevabını vermek oldukça güç. Çünkü eğer sadece stand-by anlaşmasını dikkate alırsak ek bir banka ile ilgili süreç yüzünden stand-by anlaşmasını bozulması gerçekleşme şansı çok az bir olasılık. Ama eğer konuyu AKP iktidarının BDDK ile ilgili yorumları ile birlikte düşünürseniz işler karışmaya başlayacak. AKP hükümeti daha seçim öncesi dönemden beri bağımsız kurulların biraz fazla bağımsız olduğunu ifade eti. Hatta bizzat Tayyip Erdoğan Uğur Dündar ile seçim sonrası yaptığı bir röportajda BDDK yetkilerinin Sayıştay’a devri ile ilgili çok net olmayan açıklamalar yapmıştı. Yani durum tek bir bankayı değil tüm bir bankacılık sektörünü ilgilendiriyor. Eğer AKP iktidarı bu çerçevedeki tasarruflarını devam ettirirse değil IMF uluslar arası mali yapı ve AB ile bile ilişkilerde bir kırılma yaşanması olasılığı ortaya çıkıyor.

Fısıltılar, fısıltılar…

Pamukbank’a el konulmasından bu yana borsa koridorlarında durumun siyasi hatta ve hatta uluslar arası bir komplo olduğu yönünde dedikodular var. Bunları yanlış anlaşılmasın diye tekrar belirteyim de-di-ko-du. Komplo senaryomuz şöyle:

- Pamukbank’a el konulduğu vakit IMF’nin başında kim vardı?
- Stanley Fischer?
- Fischer birkaç ay önce IMF’deki görevinden ayrılıp nere gitti?
- Dünyanın en büyük mali kurumlarından biri olan Citibank’ın başına
- TMSF kapsamındakiPamukbank’ı satın almak isteyen uluslar arası finans devi kimdi?
- Citibank
- Tüm bunlar ne manaya geliyor?
- Hiiiiiç.
- Devam edelim mi?
- Edelim.
- Citibank’ın ortak olduğu iddia edilen Avrupalı telekom devi kim?
- Sonera olduğu iddia ediliyor.
- Sonera’nın Türk GSM operatörü ortağı kim.
- Turkcell mi yoksa?
- Sonera Turkcell’deki payını ne yapmak istiyor?
- Galiba artırmak
- Yani..?
- “Yani”si yok. Bunlar borsa dedikoduları işte…

Yazarın Tüm Yazıları