Paylaş
Ama asıl gelişme Kıbrıs müzakerelerinde yaşandı. Ayrıntıları bir kere daha aktarmaya gerek yok. Ama bugün itibariyle bakıldığında Çarşamba gecesi yaşadığımız o coşkulu havanın pek de gerçekçi olmadığı ortaya çıkıyor. Çünkü KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın bu plana destek vermeyeceği yönünde ilk sinyalleri aldık. Bunun yanısıra Rum tarafının da baştan itibaren plana karşı olduğu görülüyor.
Görünen o ki KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş’ın plana en temel itirazı bu planın Avrupa Birliği birinci yasası haline getirilmesi yolunda kesin bir sonuca ulaşılamaması. Denktaş “Nazi Generali” diyerek hakkında nasıl hisler beslediğini açıkça belli ettiği AB’nin genişlemeden sorumlu Komiseri Verheugen’e güvenmiyor. Verheugen’in daha önce de verdiği sözleri tutamadığını biliyoruz. Ama bu sözün tutulamaması durumunda bellirli bir süre sonra adanın Rumlaşmasının önünü almak mükün olmayacak. Bu durumda da Türk kamuoyunun tepkisi şu an olduğu gibi “Kıbrıs sorunu bitsin de nasıl biterse bitsin” tavrı olmayacak. Kısıcası yatırımcı için daha önce de söylediğimiz şeyi tekrarlayacağız: Referanduma kadar tatile çıkın.
Bu arada Türkiye’nin yeni bir dış borçlanma için yurtdışı piyasalardaki havayı da koklamaya başladığını görüyoruz. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bugün Londra’da Morgan Stanley’de yabancı yatırımcılarla bir toplantı düzenleyecek. Uluslararası piyasalar yılın ilk aylarında gelişmekte olan piyasalardan gelen eurobond ihraçları nedeniyle biraz bunalmıştı. Ama şimdi piyasalar daha rahat ve Türkiye’de yeni bir rüzgarı arkasına almış durumda. Bu rüzgarı yeni bir dış borçlanma ile değerlendirebilir.
Bu arada herşeyin toz pembe olmadığını Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de dün Merkez Bankası’nın dünkü genel kurulunda dile getirdi. Serdengeçti borçların hala yüksek seyretmesinin “borcun çevrilmesi” sorununu sürekli gündemde tuttuğunu ve mevcut ekonomik gelişmenin siyasetçilerde “rehavete” yol açabileceği endişesi taşıdığını söyledi.
Bu arada özelleştirme çalışmaları devam eden Milli Piyango İdaresi geçen yıl 1. 1 katrilyon lira olarak gerçekleşti. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak kurumun gayrisafi satış hasılasının 2003 yılında 580 trilyon liradan 751. 9 trilyon liraya yükseldiğini kurumun diğer gelirlerinin ise 97. 7 trilyon lira olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bu arada medyada çıkan haberlere göre Milli Piyango ile İtalyan Lottomiatica, ABD’li Gtech Corp, Yunan Opap ve İntralat İle İngılız Camelot'un yanı sıra, Koç, Sabancı, Doğuş, Doğan, Oyak ve Çukurova Holding lgileniyor. İhaleye mayıs ayında çıkılabileceğini notlarımızın arasına ekleyelim.
Son olarak da özellşetrime çalışmalarına bakalım. Özelleştirme programında 2004 yılının ilk çeyreğinde ihaleye çıkılacağı açıklanan kuruluşlardan, Tekel’ın bazı tuzlaları ve Sümer Holding’e ait 4 kuruluş hariç, hepsinde ilana çıkıldı.
Bu dönemde, geçmiş uygulamaların sonuçlandırılmasıyla 522.8 mılyon dolarlık satış gerçekleştirilirken, 309 milyon dolarlık da tahsılat yapıldı. Öte yandan, sözleşme imza aşamasında bulunan özelleştirmeler içinde ilk sırayı, 1 milyar 302 milyon dolarlık bedelle Tüpraş alıyor. Sözleşme imza aşamasına gelen özelleştirmelerin toplamı, bazı kuruluşlara ait aşınmazlarla birlikte 1 milyar 432 milyon doları buluyor. Bunun yanında ÖİB tarafından ihalesi gerçekleşirilmiş onay bekleyen ihalelerin tutarı da 149 milyon doları buluyor.
Paylaş