İtfadan kalan para

Hazine’nin bugün yaptığı iki ihale piyasalar için bir hayli önemliydi. Ta, geçen haftadan bu yana Hazine’nin bu ihalede nasıl bir borçlanma stratejisi izleyeceği tartışılıyor, merak ediliyordu. Faizlerin yüksek olduğunu sık sık söylüyoruz. Ve her ihalede çıkan faiz oranını kamunun borcu üzerine eklediği ek yükü de biliyoruz. Bu ihalenin önemi ise başka bir alanda, kısa vadede paranın yönü konusunda şekillendi.

Haberin Devamı

Piyasada ciddi bir TL sıkışıklığı yaşanıyor. Bankacılar “yatırım fonlarındaki 12 katrilyon liralık para da olmasa bankalar işlem yapacak likidite bulamaz” yorumunu yapıyor. Üstelik bu para sıkışıklığı neredeyse bir aydır piyasa üzerindeki etkisini koruyor.
İşte böyle bir ortamda Hazine iki hafta önce yaptığı ihalede 7.4 katrilyon liralık itfasına karşılık piyasadan 7.8 katrilyon lire çekerek zaten az olan parayı iyice kurutmuştu. Eğer bu ihalede de piyasadan fazla para çekmiş olsa TL iyice kıymete binecek, gecelik piyasada oranlar yükselecek ve kaçınılmaz olarak bu durum da bileşik faizin aşağı inmesinin önüne dikilecekti.

Uzmanlar Hazine’nin bu ihalede az borçlanarak piyasada para bırakacağını düşünüyor, daha doğrusu umuyordu ve nitekim bu umut gerçekleşti. İki ihalede toplam 3 katrilyon 654 trilyon liralık satış yapıldı. Hazine’nin yarınki geri ödemesi 5 katrilyon 470 trilyon lira seviyesinde. Bu rakama bakarak Hazine’nin itfasının %67’si oranında yeniden borçlandığını görüyoruz. Yani piyasada 1,8 katrilyon liralık bir likidite bıraktı.

Haberin Devamı

Bu para bakalım nereye hareket edecek? Piyasa uzmanlarının genel beklentisi itfadan kalan paranın yeniden bono piyasasına yöneleceği yönünde. Uzun zamandır likidite sıkışıklığı nedeniyle hacimsiz hareket eden bono piyasası için 1.8 katrilyonunn yarısı bile faizlerde önemli bir düşüş olasılığı doğuruyor. Ama tabii ki bunun olup olmayacağını ancak yarın göreceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları