Paylaş
Hazine’nin bugün yapacağı itfa ile ilgili ayrıntıları kabaca şöyle aktarabiliriz. Bugün 6.1 katrilyonu piyasaya, 4 trilyonu kamulara olmak üzere toplam 6.5 katrilyon liralık bir itfa sözkonusu. Hazine geçen hafta yaptığı borçlanmada 1.6 katrilyon lira borçlanmıştı.
Dün yapılan ihalelerde ise şöyle bir dağılım izledik. Dünkü ihalelerde 1.3 katrilyon önceki gün yapılan ihalelerde ise 3.44 katrilyon liralık borçlanma gerçekleştiren Hazine’nin borçlanmasının neredeyse tamamını karşıladığını görüyoruz. Yani bir çok yatırım uzmanını dile getirdiği gibi bugünkü itfa sonrası öyle 1.5-2 katrilyon ibi bir para açıkta kalmayacak. Ama yine de bugünkü itfa sonrası en kötü ihtimalle 200-300 trilyon liralık bir kaynağın serbest kalacağı görülüyor.
Bu parayı azımsamayın sakın ola ki; çünkü, faraza, borsaya bir gün içinde girecek 300 trilyon liralık bir net kaynak endeksin uçmasına (evet evet uçmasına) yol açacak kadar büyük hatta devasa bir kaynak anlamına geliyor.
Peki bu paranın borsaya gelip gelmeyeceğini nereden anlayabiliriz? Sorunun yanıtı şöyle bulunabilir. Dünkü ihalelerde Hazine’nin değişken faizli tahvil ihalesine gelen talebin 140 günlük ihaleye kıyasla düşük kaldığını izledik. Oysa bugünkü itfanın çok büyük bir kısmı değişken faizli tahvillerden oluşuyor. Yani piyasa bir kere daha uzun vadeli değişken faizli ihaleye talep göstermedi. Bunun yerine kısa vadeli bonoyu tercih etti. Neden peki? Çünkü zaten geride bıraktığımız aylar içinde Hazine çok sık değişken faizli tahvil ihalesine çıkmıştı yani bankalar “gırtlağa kadar” değişken faizli kağıda boğulmuş durumda. Yine bu kağıtların kupon ödemeleri için yapılan referans bono ihalelerine de fonların talepleri nedeniyle getirinin azalması da başka bir etken.
Yani iki hafta önce gördüğü her Hazine logolu kağıda adeta akın eden piyasa artık daha seçici davranmaya başladı. bu da bononun cazibesinin azalmaya başladığınnı ilk işaretti. Elbette ki bononun piyasa üzerindeki para emici etkisinin bugünden yarına azalacağını söylemiyoruz ama kademeli bir gerileme, belki bir aya yayılan bir süre içinde, söz konusu olabilir.
Dolarda ise Merkez Bankası’nın günlük döviz alım ihalelerinde maksimum fiyat uygulamasını kaldırmış olması dövizde bir milyon 400 bin lira seviyesinin alt sınır olarak çizilmesine neden oldu. Artık bu seviyelerden alım gelebilir beklentisinin piyasaya yine yavaş yavaş hakim olmaya başladığını görüyoruz. Ama bu hareket de bono piyasasında olduğu gibi belirli bir süreye yayılacak. Yani borsanın şansı artmış durumda. Geriye yatırımcının kararını nasıl vereceği kalıyor.
Paylaş