İstikrara yatırım

Sabah saat 08:00'dan itibaren AKP'nin seçim zaferine piyasaların tepkisinin ne olacağını izlemek üzere Reuters ekranını karşısına oturdum ve dolar, bono, borsada rakamların nasıl oluştuğunu izlemeye başladım. Açıkçası ilk gördüğüm rakamlar bir an için de olsa "Eyvah" dememe neden oldu, "Piyasalarda hiç de iyi rüzgarlar esmiyor". Ama sonra tablo tamamen tersine döndü.

Haberin Devamı

Dolar güne 1 milyon 700 bin seviyesinin üzerinden başlamış ve 1 milyon 720 bin liraya kadar yükselmişti. Bono piyasasında tezgah üstü faizler yüzde 67'ye kadar çıkmıştı. Bakalım borsada neler olacak diye düşünürken birden bono ve dolarda fiyatların geri dönmeye başladığını gördüm. Dolar önce bir milyon 700 binlere doğru adım adım geriledi, faiz ise yeniden yüzde 65 seviyelerini dümen suyuna girdi.

Ama asıl büyük hareketi borsada izledik. Endeks ilk adımda yüzde 1.4 yükseldi ve seansın ilk yarısı içinde 1.817 puana kadar çıktı. Borsadaki harekete paralle olarak önce dolar tekrar bir milyon 700 binin altına faiz de yüzde 65'lere geri döndü. Yani geçen hafta seçimlerden önce yazdığımı "AKP'nin tehlikeli oyunu" başlıklı yazıdaki endişelerin önemli bir kısmının gerçekleşmediğini gördük.

Haberin Devamı

Ilımlı mesaj rahatlattı

Elbette bunda AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinin kesinleşmesinin ardından yaptığı konuşmalarda verdiği mesajların çok büyük etkisi var. Kampanyalardaki hırçın tutumunun aksine güven veren ve uzlaşmacı bir tablo çizen AKP lideri bu tavrı hem kamuoyunun hem de piyasaların üzerindeki köpüğünün alınmasını sağladı. Böylelikle seçim sonrası beklediğimiz ilk tepki elemine edilmiş oldu. Şimdi 4 Kasım sabahı itibariyle piyasalar açısından direkt olarak ikinci adıma geçmiş bulunuyoruz. Bekleme ve izleme adımına

Borsanın 4 Kasım sabahındaki ilk hareketini izleyenler "İyi de endeks 10.800'e kadar çıkarken bu nasıl bir bekleme oluyor" sorusunu sormakta haksız sayılmazlar. Ama bu yükselişi AKP iktidarını kutlama yükselişi olarak tanımlamak bizi yanlışa götürür. Piyasa aslında istikrar özlemini dile getiren bir hareket gerçekleştirdi ve Tayyip Erdoğan'a şu mesajı verdi: "Eğer ilk konuşmalarında olduğu gibi Türkiye partisi olmayı hedefleyen ılımlı tavrını sürdürürsen bunun piyasalardaki yansıması olumlu olacaktır".

Bu durum elbette ki Pazartesi sabahı yaşadığımız yükselişin de seçim öncesi harekette olduğu gibi üst sınırı belirli bir hareket olduğu anlamına geliyor. Yani bekleme ve izleme süreç inin henüz çok başındayız. Zaman içinde bu eğilimi daha net göreceğiz.

Haberin Devamı

İlk ekonomik icraat sinyali

Seçim sonuçlarını AKP'nin ekonomi kurmayı Ali Coşkun'un da katıldığı CNN Türk tarafından düzenlenen Seçim Partisi'nde izledik. Bu toplantıda bazı bankacılar ısrarla Ali coşkun'a bir sor yönelttiler. Coşkun daha önce TMSF kapsamındaki bankaların zararlarını kapatmak için bu bankalara aktarılan ve bono olarak saklanan 12 katrilyon liranın bir kısmını memura ve işçiye vereceklerini söylemişti. Dün akşam da bu sözünün arkasında durdu. Coşkun 12 katrilyon liranın üçte birini  gerekirse iktidarlarının ilk haftasında piyasaya süreceklerini açıkladı.

Sayın Coşkun'a bu paranın bonodan çekilmesinin piyasada satış baskısı yaratıp faizi yukarı çekeceğini hatırlattığımızda bunu çok fazla önemsemediği yönünde bir tavır ile karşılaştık ki bu oldukça yadırgatıcı bir durum oldu hem benim hem de bankacılar için. Sayın Coşkun'un böyle bir paranın enflasyonist etkisinin olmayacağı yönündeki tezi ise açıkçası ne bana ne de bankacılara pek inandırıcı gelmedi. Yani daha ilk günden piyasalar adına bir bilinmez ile karşı karşıyayız.

Haberin Devamı

Başbakan yarın açıklanacak

Bu arada AKP'lilerden aldığımız bilgilere göre Salı günü partinin kurucular kurulu partinin başbakan adayını belirlemek için toplanacak. Bu toplantıda kurul seçme yetkisini Tayyip Erdoğan'a verecek ve Erdoğan da kimilerine göre veliahtını kimilerine göre ise başbakan adayını açıklayacak.

Sayın Erdoğan'ın Genel Başkanlığına tedbir konulması ve AKP'nin geçici olarak kapatılması için Anayasa Mahkemesi'nde açılan dava Partinin savunmasının alınması için 15 gün ertelenmişti. Yani 15 gün sonra Sayın Erdoğan'ın genel başkanlığı ile soru işaretlerinin çözülmesi için iki haftaya ihtiyacımız var.

Fakat bağımsız milletvekilleri de göz önüne alınırsa AKP'nin Anayasa'yı değiştirecek bir sayıya ulaşacağı ortada. Yine AKP'lilerden aldığımız bilgilere göre Sayın Erdoğan devlet mekanizması ile çatışmaları engellemek için birkaç ay genel başkanlığı bırakabilir. Ve eğer hesaplar tutar de AKP Türkiye partisi olmayı başarırsa bir ara seçim ile Tayyip Erdoğan'ın AKP kalelerinden seçime girmesi oradan parlamento ve başbakanlığa yürümesi de yine senaryolar arasında.

Dediğim gibi, bekleyeceğiz

Yazarın Tüm Yazıları