IMF açıklamasının ardından...

Dördüncü gözden geçirme tamamlandı. Piyasalar da mevcut beklentilerle sınır seviyelerine ulaştı. Şimdi sırada beşinci gözden geçirme var. Piyasaların orta vadede yönünü, başta özelleştirme olmak üzere niyet mektubunda söz verdiğimiz meseleler belirleyecek.

Haberin Devamı

IMF İcra Kurulu Toplantısı beklenen sonucu verdi. Zaten herkes 6 ay geciken dördüncü gözden geçirmenin tamamlanacağını biliyordu. Hatta hükümetin aksini söylemesine rağmen IMF’nin hükümet üzerindeki denetimini sıkılaştırmak için 1.6 milyar dolarlık krediyi parçalara böldüğünü de biliyordu. Aslında dördüncü gözden geçirme, ne Türkiye ne de IMF için hiçbir anlamı kalamamış bir formaliteden başka bir şey değildi zaten. O nedenle de IMF ile yeni bir stand-by anlaşması yapmayan hükümetin asıl performansı beşinci gözden geçirmeden itibaren ortaya çıkacak.

Beşinci gözden geçirme Türkiye için hayati öneme sahip. Çünkü AKP hükümeti dördüncü gözden geçirme öncesinde yapılması gereken işlerin hiçbirinin altına imzasını atmamış, bunları sahiplenmemiş ve hatta mümkün olduğunca gerekli adımları atma konusunda ayak sürümüştü. Bununla da kalmamış programın ana eksenlerinden olan bağımsız kurullar (başta BDDK) ve faiz dışı fazla hedefleri konusunda programın tam aksi istikamette açıklama ve uygulamalara imza atmıştı. Dünkü gazetelerde de görebilirsiniz bağımsız kurullar konusundaki “denetleme” histerisi IMF uyarısına rağmen devam ediyor.
IFM uyarısı demişken dördüncü gözden geçirme sonrası “büyük başarı” diye sunulan IMF açıklamasının aslında bize sunulduğu gibi iyimser olmadığı da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Açıklamayı yapan IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger
- Yüzde 6,5’lik faiz dışı fazla hedefine ulaşılması ve bunun için de gerekirse yeni önlemlerin alınacağının açıklanmasının,

- BDDK’nın bankacılık sisteminin denetimi için vazgeçilmez olduğu ve bu nedenle bu kurumun son yasal değişikliklerle zedelenen otoritesinin, kanuni ve mali bağımsızlığının yeniden güçlendirilmesinin

- Hükümetin kamu bankalarından uzak durmaya devam etmesinin gerektiğini

- Vergi reformunun tamamlanmasının

- Kamu maliyesi yönetimi, vergi idaresi ve sosyal güvenlik sistemi ilgili gerekli adımların atılmasının ve

- Para politikasında ana hedefinin dezenflasyon olarak kalması ve bunun için de Merkez Bankası’nın bağımsızlığına müdahale edilmemesinin.
Olmazsa olmaz koşullar olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Anne Krueger’in yaptığı bu açıklamalar aslında bizim de 3 Kasım seçimlerinden bu yana vurguladığımız temel noktaların IMF tarafından yapılmış özeti. Siz olsanız bu açıklamalara baktığınızda “dördüncü gözden geçirme başarılı bir şekilde tamamlandı” diyebilir misiniz? Açıkçası ben zorlanıyorum. Bu açıklamalar IMF’nin 57. hükümet dönemindeki sınırsız desteğinin azalmaya başladığını ve hükümete duyduğu güvenin ciddi bir erozyona uğradığının işareti kanımca. O nedenle Türkiye (bilmem kaçıncı kez söylüyoruz bu sözü) “bu kez ödevini hiç aksatmadan yapmak zorunda”. Başka şansımız yok.
Peki önümüzdeki dönem bu programın başarılı bir şekilde sürdüğünü kamuoyuna, piyasalara, iş alemine, yatırımcılara ve uluslar arası kuruluşlara net bir biçimde göstermek için neleri hangi zaman dilimi içinde yapmamız gerek? Çok fazla uğraşmayalım. Garanti Yatırım  Araştırma bölümü bu takvimi gayet güzel bir şekilde çıkarmış.

Haberin Devamı

ÖDEVLER VE  SON TARİHLERİ

2003 yılı sosyal güvenlik tedbirlerinin uygulanması için idari yapının güçlendirilmesine imkan sağlayacak kanuni düzenleme (Nis.03)

Doğrudan vergi reformuna ilişkin kanun taslağı 2 Nisan 2003 tarihinde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmiştir. Söz konusu kanunun Meclis’ten geçmesi (Nis.03)

Borç yönetimi işlemlerinin şeffaflığının ve kamu yükümlülük portföyü yönetimine ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik üçer aylık borç Yönetimi Raporlarının Meclis’e sunulması (Nis.03)

Türk Telekom’un özelleştirme planının Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması (Nis.03)

Enerji sektöründeki koşullu yükümlülüklerin hangi seviyede olduğuna ilişkin kapsamlı bir çalışma yapılması (Nis.03)

Haberin Devamı

Kaçakçılığın Önlenmesi, Kaçakçıların Kovuşturulması’na ilişkin yeni bir kanun taslağı, şirketlerin kaydına ilişkin prosedürleri basitleştirmek ve daha verimli hale getirmek amacıyla yapılacak yasal değişiklikler, Yatırım Promosyon Birimi’nin kurulmasına yönelik yeni yasal düzenleme (Nis.03)

Halen Meclis’te bulunan Doğrudan Yabancı Yatırımlara ilişkin yeni taslak kanunun yasalaşması (Nis.03)

Doğrudan vergi reformuna ilişkin ikinci paketin Meclis’e sunulması (May.03)

İcra ve İflas Kanunu’na ilişkin kapsamlı bir reform paketi hazırlanmıştır. Sözkonusu paketin Meclis’ten geçmesi (May.03)

Bankaların karlılıklarını ve sermaye yeterlilik oranlarını sürdürmeleri amacıyla bir komite oluşturulacak ve komite aracılık maliyetlerini düşürmeye yönelik bir hareket planı oluşturulması (May.03)

Haberin Devamı

Doğrudan vergi reformuna ilişkin ikinci paketin Meclis’te onaylanması (Haz.03)

BDDK'nın etkinliğini güçlendirecek yasal düzenlemelerin hazırlanması (Haz.03)

Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin yönetişim çerçevesinin kuvvetlendirecek yasal düzenlemenin yasalaşması (Haz.03)

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 2004 bütçe sürecine yetişecek şekilde yürürlüğe girmesini sağlamak amacıyla yasalaşması (Haz.03)

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin özelleştirilmesine ilişkin yol haritasının Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylanması (Haz.03)

TMSF Tahsilat Birimi tarafından tutulan varlıkların satışını ilan edecek (Haz.03)

Gelirler Genel Müdürlüğünün fonksiyonel olarak yeniden örgütlenmesi (Haz.03)

Memurlar ve kamu yöneticileri için ahlaki görev ve uygulama esaslarının oluşturulmasına ilişkin yasal düzenlemenin kabulü (Tem.03)

Kamudaki yapılanmanın fonksiyonel olarak gözden geçirilmesi (Tem.03)

Halk Bankası'nın özelleştirilmesine ilişkin Nisan ayında başlatılan çalışmaların sonuçlandırılması (Eyl.03)

Elektrik Sektöründe dağıtım ve üretim birimlerinin Mayıs 2003'te gruplandırılarak özelleştirme kapsamına alınması öngörülmektedir. Dağıtım birimlerinin hazırlık çalışmalarını müteakiben Özelleştirme İdaresi’ne devri (Eyl.03)

Vatandaşların Bilgi Edinme Özgürlüğüne ilişkin kanunun kabul edilmesi (Eyl.03)

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun etkinliğini güçlendirecek yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi (Eki.03)

Hazine risk yönetimi biriminin işlevsel duruma gelmesi (2003 sonu)

Atıl istihdam sorununun çözülmesi (Haziran sonuna kadar 9900, Eylül sonuna kadar 19.400 ve Aralık sonuna kadar 25.074 kişi) (2003 sonu)
Enerji dağıtım birimlerine ilişkin ihalelerin başlatılması (Ara.03)

Halk Bankası özelleştirmesi (2004)

Hadi bakalım, kolay gelsin...

Yazarın Tüm Yazıları