İki ihale ve sonuçları

Gündemimizin üst sırasında ister istemez siyasetle ilgili sorular var: Irak’a asker gönderme konusu ne olacak? Tezkere meclisten geçecek mi? Peki 2B arazilerin imara açılması ile ilgili Anayasa değişikliği ile ilgili yeni yasama süreci ne olacak? Ama kısa vadede piyasalar Hazine’nin yarın yapacağı iki ihaleye odaklanmış durumda. Bono piyasası yine önümüzdeki günlerin en hararetli tartışmalarının yapılacağı finans piyasası olacak.

Haberin Devamı

Önce ihaleler ile ilgili ayrıntılara bir göz atalım: Hazine müsteşarlığı, bu hafta biri bono, diğeri de tahvil olmak üzere iki ihale birden düzenleyecek. Hazine'nin yarın düzenleyeceği 224 günlük bono ihalesinin itfa tarihi 7 nisan 2004 olacak. Hazine yarın ayrıca 22 eylül 2004 itfa tarihli 392 günlük iskontolu tahvil ihalesi yapacak. Her iki ihalede satılacak kağıtların ihraç tarihi ise 27 ağustos çarşamba olarak belirlendi. Hazine'nin bu hafta 4 katrilyon 235 trilyon lirası piyasaya olmak üzere toplam 4 katrilyon 814 trilyon lira iç borç geri ödemesi bulunuyor. Hazine, yarın tamamı piyasaya olmak üzere döviz cinsinden 14 trilyon lira iç borç servisi yapacak. Hazine'nin 27 ağustos çarşamba günü tamamı TL cinsinden 4 katrilyon 800 trilyon liralık iç borç ödemesi bulunuyor. 4.8 katrilyon liralık ödemenin 4 katrilyon 221 trilyon lirası piyasaya, 420 trilyon lirası kamu kurumlarına yapılan satışların geri ödemesinden, 159 trilyon lirası da kamu kurumlarına, kamu bankalarına ve TMSF’ye ihraç edilen senetlerin ödemelerinden oluşuyor. Hazine, ağustos ayında 11 katrilyon 330 trilyon lirası piyasaya olmak üzere 12 katrilyon 379 trilyon lira iç borç ödemesi yerine getirecek.

Haberin Devamı

Piyasanın bu iki ihale ile ilgili beklentileri yine iyimserliği gayet net biçimde yansıtır nitelikte. İhalelere gelecek toplam teklifin 6 katrilyon liraya kadar çıkabileceğini düşünen piyasa uzmanları, her iki ihale için de faiz tahminlerinin yüzde 39.5-40 bileşikler arasında sıkışıyor. Genelde 22 eylül kağıdına uzun vadeli olması nedeniyle gelecek talebin daha yüksek olacağı tahmin ediliyor ki bu tutarın da yaklaşık 4 katrilyon lira tutarında olabileceği ifade ediliyor.

Ama asıl mesele buradan sonra başlıyor. Hazine ne kadar borçlanacak. Eğer bir önceki ihaleyi dikkate alırsak Hazine’nin, itfasının yüzde 78’i oranında bir yeniden borçlanmaya gidebileceği tahmini ağır basıyor. Yani 4.2 katrilyon liralık itfanın yüzde 78’i ki o da yaklaşık 3.5 katrilyon liraya denk geliyor.
Bu durumda itfadan arta kalacak paranın adresinin ne olacağı meselesi hayati önem kazanıyor.

Haberin Devamı

Lafı uzatmadan söyleyelim, piyasa profesyonelleri bu paranın belirli bir kısmının mevduata kayacağını belirtirken artık belirli bir kısmının da fonlar aracılığıyla borsaya gidebileceğini düşünüyorlar. Diğer piyasaların durumuna bakıldığında  borsanın çok ucuz kalmış olması da bu teoriyi güçlendiriyor. Tabii ki Hazine’nin gelen yüksek teklif çerçevesinde itfası kadar hatta üzerinde borçlanmasının da olasılık dışında olduğunu unutmayalım bu arada.

Ama eğer genel beklenti gerçekleşirse o zaman bugünden hise senedi almayanlar bayağı bir üzülecek gibi görünüyor...

Yazarın Tüm Yazıları