Paylaş
Borsa ile ilgili olan kısmı da buraya kadar zaten. MHP ve ANAP neden seçim istemiyor, siyaset sahnesindeki yeni aktörler, Kemal Derviş ve Mehmet Ali Bayar, AKP, vs bizim konumuzun dışında. En azından şimdilik.
Salı akşamı Başkent Hastahanesi'nin çatısı altında bir ilki gerçekleştirerek toplanan Koalisyon Partileri liderleri toplantı sonrasında iki ana eksene oturan bir açıklama yaptı. Birincisi Haziran ayında Avrupa Birliği'ne yönelik yasaların çıkartılacağı yönündeyken, ikincisi ise bir erken seçim olasılığının bulunmadığı yönünde oldu.
Cuma günü Başbakan Bülent Ecevit'in sağlığından öte seçim atmosferinin ilk soluklarını aldığını düşünen piyasada, bu olasılığın ne kadar ağır bir etkisi olduğunu gördük. Yüzde 5.4 oranında bir değer kaybı...
Şimdi ise bu olasılığın ortadan kalktığını görüyoruz. Bu çerçevede bir iki gün daha endeksin 10 bin puanlı seviyelerde "takılabileceği" ve bu süre içinde kar realizasyonları gelebileceği gerçeğini gözardı etmememiz gerek. Çünkü İMKB 100 Endeksi'nin 10, 400'lü seviyelere gerilediği Cuma gününden bu yana 600 puan civarı değer kazandı.
Peki bu kar realizasyonlarının ardından endeks Sayın Ecevit'in hastahaneye yatmasından önceki durumuna geri döneblir mi? Bizce kısa vadede zor.
Çünkü bu arada unutulan bir hatta iki önemli gündem maddesi daha var. Tüpraş halka arzı ve bankalara sermaye aktarımı süreci ve buna bağlı olarak İstanbul Yaklaşımı...
Bu çerçevede Mayıs ayının son haftalarında ve belki de Haziran ayının ilk haftasında yine dar alanda hareket eden, kritik seviyelere doğru geri çekilen bir borsa ile karşılaşabiliriz.
Buna ek olarak mevsimsellik etkisini de gözardı etmemek gerek. Yani "Borsa yaz aylarında, daha çok Temmuz ve Ağustos ayları içinde keskin hareketer göstermeme, daha çok yatay hareket etme" eğilimi içinde olur.
Yani eğer kısa vadede bir yukarı yönde hareket gelecekse bunu büyük olasılıkla Haziran ayı içinde izleyeceğiz.
Yatırımcının bilgisine sunulur...
Paylaş