Paylaş
Peki gerçekten piyasada böylesine güçlü bir hisse senedi talebi var mı? Halka arzlara gelen bu talep gerçek mi yoksa fiktif mi? Uzmanlar piyasanın güçlü olmakla beraber halka arzlarda görülen talebin bir kısmının fiktif olduğunu belirtiyor.
Halka arzlara gelen talebin yüksek görünmesinin bir kaç nedeni var. Öncelikle küçük halka arzlarda hisse senedi fiyatının daha rahat hareket edeceği beklentisi spekülatörleri halka arza çekiyor. İstediği miktarda hisse senedini almayacağını düşünen spekülatör normalde alacağının çok üzerinde bir talep bildiriyor. Halka arz tamamlandıktan sonra çıkan dağıtım oranı ile paralel olarak alınan hisse senedi miktarı da yükseliyor.
Hisse senedi almak isteyen spekülatör sadece bireysel talebi ile yetinmiyor. Bunun yanında kendisine ya da yakınlarına ait bir şirket aracılığı ile halka arzda hisse talebinde bulunuyor. Böylelikle kurumsal yatırımcı olarak göründüğü için halka arzdan aldığı hisse senedi miktarı artıyor.
Bir başka yöntem ise yurtdışı yatırımcı gibi görünmek. Yurtdışında kurulu bir şirket ya da yabancı ülkelerden birinin pasaportuna sahip yatırımcı hem yurtiçinden hem de yabancı pasaportla halka arzda hisse senedi talebini iletiyor. Böylelikle hem yerli yatırımcılara hem de yabancılara tahsis edilen bölümden hisse senedi alabiliyor.
Bu bilgiler bizzat bu işlemleri yapan büyük oyuncular tarafından dile getiriliyor. Hatta dün bir konuştuğumuz bir tanesi “Küçükleri uyarın da dolduruşa gelmesinler. Bir sürü insan gelen talebe bakıp, kağıdın iyi olacağını düşünerek halka arz sonrası hisse senedi alıyor ve tabii ki böyle bir talep aslında var olmadığı için zarar ediyor. Tamam kısa vadede para kazanıyoruz ama uzun vadede yatırımcısız bir piyasa kimsenin işine gelmez” dedi. Hani yatırımcıyı uyaralım. Biliyorsunuz önümüzde daha bir çok halka arz var.
Paylaş