Paylaş
INF ve Exotix Brokerağe’dan iki analistin görüşlerinin yer verildiği bu habede, “piyasa aşırı ısındı. Bir düzeltme gelecektir ama ne zaman bunu bilmek zor” yorumuna da yer verildi.
Haberde ayrıca bazı başka uluslararası kuruluşların da piyasaların fazla ısınmaya başladığı konusunda uyarılarda bulunduğu ifade edildi ve Instıtute of International Finance'ın bu konudaki açıklamasına yer veriliyor. IIF, geçen hafta yaptığı açıklamada gelişmekte olan piyasalardaki olumlu gidişin fiyatlara yansımış durumda olduğunu ve bazı oyuncuların bu ülke ekonomilerindeki temel dinamik yeri gözden kaçırdığı ifade edilmişti.
Gerçekten de uluslarrası piysalarda gelişmekte olan piyasaların maliyetleri dip seviyelere inmiş durumda. Borçlanma maliyetleri 1997'den bu yana en düşük seviyelere geriledi. JP Morgan'ın EMBI indeksine göre gelişmekte olan ülke borçlanma faiz oranları ABD tahvillerinin sadece 4 puan üzerinde. Oysa 1998'deki Rusya borç krizi döneminde bu oran ABD tahvillerinin 17 puan üzerindeydi.
Türkiye'inn 30 yıllık son ihracına 7 milyar dolar civarında rekor talep gelmişti. Ama aynı şekilde Brezilya'nın geçen hafta yaptığı 30 yıllık ihraca da 10 milyar dolar civarında talep geldiği ve bu nedenle ihracın 1. 5 milyar dolara yükseltildiği belirtiliyor. Bu arada Endonezya da 1997'den sonra ilk kez yeniden eurobond piyasasından borç aramaya hazırlanıyor.
Ing Financial Markets araştırma bölümü başkanı Philip Poole Türkiye’nin henüz çözülmemiş büyük sorunları olduğunu buna rağmen ciddi taleple karşılaştığı, Venezüela'nın ise tam bir piyango olmasına rağmen yine aynı talebi sağlayabildiğini belirtiyor.
Exotix brokerage analisti Richard Segal ise piyasasının fazla ısındığını bir düzelteme beklediklerini ama bu düzeltmenin henüz ufukta görünmediğini de belirtiyor.
Eurobondları izleyen varsa hatırlatayım istedim.
Paylaş