Faiz indirimi geldi, piyasa hareketsiz

Bu sabah nihayet uzun zamandır beklediğimiz Merkez Bankası faiz indirimi geldi. Merkez Bankası gecelik borçlanma oranını yüzde 24’ten yüzde 22’ye, borç verme faiz oranını ise yüzde 29’dan yüzde 27’ye indirdi. Böylelikle yeni fonlama maliyeti yüzde 24.6 oldu. Bu yılın ilk faiz indiriminin 5 Şubat’ta gerçekleştiğini hatırlatarak bu indirimin neden piyasaları heyecanlandırmadığını anlatmaya başlayalım.

Haberin Devamı

Çünkü Merkez Bankası’ndan 2003 yılı kasım ayından bu yana faiz indirimi bekleniyordu. Üstelik bu indirimin üç puan olabileceği umuluyordu. Ama indirim 5 Şubat’ta geldi ve sadece iki puan oldu. Ardından beklenenden bir hayli iyi gelen ve 30 yıldan bu yana enflasyonu ilk kez tek haneli rakamlara çeken şubat ayı fiyat artışı oranları, ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not ve görünüm iyileştirmeleri faiz indirimi beklentisini artırdı. Ama bu arada piyasadaki faiz oranları fonlama maliyetinin 4 puan kadar altındaydı. Bu indirimle birlikte fonlama maliyeti yüzde 24.6 oldu, gösterge faiz ise yüzde 23.2 seviyesinde. Yani bono piyasasında hala 1.5 puanlık bir eksi getiri sözkonusu. Önümüzde de bu kadar ciddi bir siyasi süreç varken faizlerde gidilebilecek en uzak mesafenin yüzde 22’ler seviyesi olduğunu hatırlatalım.

Haberin Devamı

Bunun yanısıra reel faiz yüzde 10’lar civarında. Gelişmekte olan piyasaların ortalama reel faizleri ise yüzde 5’ler seviyesinde. Bu çerçeveden bakıldığında reel faizin 2004 yılı içinde en çok 5 puan daha düşebileceği görülüyor. Yani Merkez Bankası 2003 yılında yaptığı gibi sık sık ve 3’er puanlık faiz indirimlerine istese de gidemez.

Yani faizlerde potansiyel getiri geçen yıla kıyasla bir hayli kısılanmış durumda. Bu nedenle de piyasa pek fazla heyecanlanmadı.

Günün Malumatı:

Türkiye’nin medya devi

Doğan Yayın Holding (DYH) Türkiye’nin hızla büyüyen reklam pazarında % 39 payla lider konumda bulunuyor. Reklam gelirlerindeki büyüme GSYİH’deki büyümenin 3-4 katı seviyesinde gerçekleştiği için şirket, ekonomideki büyümeden en üst düzeyde faydalanıyor. 2003 yılında % 25 seviyesinde artış öngördüğümüz reklam pazarının 2004 yılında da % 26 oranında büyümesini bekliyoruz. Önümüzdeki beş yılda reklam pazarının yıllık ortalama % 16 oranında artacağını öngörüyoruz.

Rakiplerinin zayıf mali durumu nedeniyle DYH son yıllarda reklam gelirlerdeki Pazar payını artırmayı başardı. DYH’nin en yakın rakibi Sabah Grubu’nun reklam pazarında % 19 payı bulunuyor. Sektördeki diğer oyunculardan Sabah ve Çukurova Grubu BDDK ile borçlarının ödenmesi için anlaştığı için medyada önemli bir tehdit oluşturmayacaklarını düşünüyoruz. Uzan Grubu’nun medya varlıklarına el konulmasının ardından bu şirketlerle ilgilendiğini açıklayan ve medya sektöründe aktif olabilecek yeni bir oyuncu ise henüz çıkmadı.

Haberin Devamı

Doğan Yayın Holding için hedef piyasa değeri tahminimizi 1.1 milyar dolardan 1.35 milyar dolara yükselttik. Reklam pazarı için öngördüğümüz büyümeyi güncelledikten sonra DYH’nin reklam gelirlerinin 2004 yılında % 30 artacağını tahmin ediyoruz (önceki % 22). İştiraklerin hedef piyasa değerine göre güncellediğimiz net aktif değer tahminine göre DYH’nin % 23 yükselme potansiyeli bulunuyor. Yurtdışındaki benzer şirketlerin 9.7 olan FD/04T FAVÖK çarpanına göre karşılaştırdığımızda da DYH için 1.34 milyar dolarlık bir değer hesaplıyoruz. Sonuç olarak, sene başından itibaren İMKB-100 endeksinin % 14 altında bir getiri sağlayan DYH için “TUT” olan tavsiyemizi “AL” seviyesine yükseltiyoruz. Diğer taraftan, bu yılın başında gerçekleşen hisse satışıyla halka açıklık oranının 10 baz puan artması, şirket hisselerini kısa vadede baskı altında tutabilir.
(İş Yatırım Araştırma Bölümü, DYH Şirket raporu)

Yazarın Tüm Yazıları