Endeks kritik seviyede

Borsa’daki seyri tanımlama çabamıza bugün de devam ediyoruz. Bugünkü yazımızda iki aracı kurumun teknik analiz bültenlerini de bulacaksınız. Ve haftanın son günü itibariyle borsada nasıl bir seyir beklediğimizi, bugün piyasaları hangi olayların etkilediğini okuyacaksınız. Ama önce IMF ve teşvik yasası tartışmalarına bakalım...

Haberin Devamı

Son iki gündür IMF ile yeni stand-by’ın imzalanmamış olması ile ilgili tartışmaları buraya taşımaya çalışıyorum. Benim bu konudaki temel argümanım bu konunun biraz abartıldığı yönünde. Çünkü tartışmalar hangi boyuta ulaşırsa ulaÅŸsın, hükümetin IMF ile anlaÅŸma imzalamama gibi bir seçeneÄŸi olmadığını düşünüyorum. Hükümetin IMF ile anlaÅŸma yapmaması Türkiye’deki tüm dengelerin darmadağın olması anlamına geleceÄŸini herkes bildiÄŸi için bu kadar kendimden emin konuÅŸabiliyorum.Â

Peki son iki gündür piyasayı sarsan bu tartışmada son nokta neresi?Â

IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, hükümetin teşvik yasasını geri çekmese bile, gözden geçireceğini umduğunu söyledi. Bredenkamp, yeni programa destek verebilmek için bütçe yapısını iyileştiren önlemlere ihtiyaç olduğunu belirtti. Bredenkamp, yapısal reformların daha kısa sürede tamamlanacağını düşündüklerini ifade ederek, anlaşmanın IMF’ye değil Türkiye’nin performansına bağlı olduğunu belirtti.
 
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise bu açıklamaya karşı, teşviklerin bütçeden karşılanacağını, ancak yeni sistemin getireceği ek yükün ne kadar olacağını açıklamayacaklarını söyledi. Önceki uygulamalar dikkate alındığında, kaynak ihtiyacının, akaryakıt, içki, sigara ve beyaz eşya gibi bazı ürünlerde ÖTV artışı ve bütçedeki ödenekler arası kaydırma yöntemiyle karşılanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Bu tartışma nasıl sonuçlanacak sizce? Cevabını vereyim. Geçen yılı hatırlayın. Asgari ücret tartışmalarını. Tarım desteklerini, memur maaş zammı ya da emekli zammı meselelerini... Bu meseleler nasıl hallolduysa teşvik meselesi de aynı biçimde hallolacak.

Ama tabii ki bu tartışmalar piyasanın dengesini bozmuş durumda. Piyasanın son durumunu ise iki teknik analiz raporundan öğrenelim:

TEKNÄ°K ANALÄ°Z RAPORLARI

Koç Yatırım

Son günlerdeki düşüşün ardından endeks kısa dönem hedef desteğine ulaştı (27,250)... Bu seviyenin altında gerilemenin devam etmesi, düzeltmenin orta dönemli bir karakter oluşturmasına neden olacak, dolayısıyla 27,250 stratejik stop-loss... Endeksin 27,200'lerin üzerinde tutunabilmesi halinde ise tepki alımlarının güç kazanması beklenebilir....

Haberin Devamı

Hisse senedi piyasasındaki gerileme eğilimi dalgalı bir seyrin ardından Perşembe günü de devam ederken bileşik endeks günü 219 puanlık kayıpla tamamladı. Genel bir değerlendirme yaptığımızda, endeksin 28,400 bölgesinden başlayan gerileme hareketi çerçevesinde kısa dönem hedef desteğine (k. yükselen trend desteği- 27,250) dün itibariyle ulaştığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla, mevcut düzeltmenin daha uzun vadeli bir karakter kazanmaması için endeksin 27,200 bölgesi üzerinde tutunması ve mevcut seviyelerden tepki alımlarının etkili olması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme dahilinde, seans içi grafiklerde son dönemdeki diplerine ulaşmış olan teknik göstergelerden de cesaret alarak tepki hareketinin 28,000 bölgesine doğru güçlenebileceğini söyleyebiliriz. Aksi halde, mevcut kısa vadeli düzeltme hareketinin orta-uzun dönem yükselen trend kanalının destek bölgesinin bulunduğu 25,000 bölgesi hedef olmak üzere daha uzun vadeli bir karakter kazanma riski bulunduğunu söylememiz gerekiyor.

Haberin Devamı

Daha kısa vadeli bir analizde ise, 26,900 puana dikkati çekmek istiyoruz. Bu seviye kısa dönem yükselen trend desteği olarak izlediğimiz 27,200 bölgesinin altında kalan önemli bir destek. Bu paralelde, önümüzdeki günlerde k.d trendin aldatıcı bir kırılma yaparak endeksin 26,900 bölgesine kadar gerilemesi ve daha sonra tekrar bu yükselen trende dönüş yapması ihtimal dahilindedir. Dolayısıyla böyle bir olasılığın kısa dönem endeks hareketlerinde gözden kaçırılmaması gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Alternatif piyasalara baktığımızda ise, genel olarak olumlu seyrin devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu paralelde, TL faiz cephesindeki alış eğilinin devam etmesini ve eurobond cephesinde hafta başında kırılan zirvelerin destek olarak korunmasını gösterebiliriz. USD/TRL'de ise yatay bir haretin etkili olduğunu görüyor ve 1.350 direnci aşılmadan, döviz cephesinde yükseliş yönünde bir risk algılaması oluşmasını en azından teknik açıdan beklemiyoruz.

Oyak Yatırım

Haberin Devamı

Endeks'in dalgalı seyrini haftanın son işlem gününde de sürdürmesini beklemekteyiz. Endeks'in destekleri 27.150 ve 26.900 puan seviyelerinde bulunuyor. 26.900 puan seviyesi aynı zamanda kanal desteği. Satış baskısının devamı olsa da Endeks'in uzun vadeli yükseliş kanalı içindeki hareketini sürdüreceğini ve olası geri çekilmelerde bu seviyeden tepki alımlarının geleceğini düşünüyoruz. 27.700 direncini aşamayan Endeks'in bu seviyeden satış baskısı altında kaldığı görüldü. Yaşanan satış baskısına rağmen Endeks'in kısa vadeli yükseliş kanalının desteğinin çalıştığı ve bu seviyeden tepki alımlarının geldiği görüldü. Endeks'in güç kaybetmekte olduğu ve yukarı hareketlenmelerin satış fırsatı olarak kullanıldığı görülüyor. Kısa vadeli pozisyon taşıyan yatırımcılara tavsiyemiz yukarı yönlü hareketlenmelerde özellikle 27.700 ve üzerinde karlarını realize etmeleri yönünde. Teknik anlamda kısa vadeli bir rahatlamadan söz edebilmemiz için Endeks'in tekrar 27.700 puan seviyesinin üzerine çıkmasi gerekli.
Teknik göstergeler satış sinyali vermeye devam ediyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları