Paylaş
Borsada son iki yıldan bu yana yaprak kımıldamıyor. İşlem hacmi dip seviyelerde. Yatırımcı özellikle son dönemde seçim ve Irak operasyonu endişeleri nedeniyle borsadan yoğun biçimde uzaklaşıyor. Sadece bununla da kalmıyor elbette. Yapı Kredi Bankası ve Pamukbank'ın mülkiyeti konusundaki çözümsüzlük de son dönemin "sürprizi" ve bu sürpriz yatırımcının pek hoşuna gitmemiş gibi görünüyor.
İşe sadece yatırım açısıdan bakıldığında borsa bu aralar cazip değil. Ama bir de madalyonun diğer yüzü var. Sermaye piyasası çalışanları da bu sıkıntının etkilerini çok acı bir biçimde yaşıyor.
Son iki krizin ardından borsada ciddi bir yaprak dökümü başladı. Aracı kurumlar krizden çıkış tedbirleri çerçevesinde ilk olarak istihdam politikalarını gözden geçirdiler. Bakın ne kadar hoş değil mi, "istihdam politikasını gözden geçirmek" deyince sanki iyi bir şeymiş gibi görünüyor.
Ama bunun tercümesi onlarca borsa uzmanının işten atılması anlamına geliyor. Toplam kaç kişinin işten çıkartıldığı konusunda kesin bir bilgi yok. çünkü az da olsa işten çıkartılanlar başka kurumlarda iş bulabildi. Ama borsacıların tanımlaması ile "ana salon üçte bir oranında boşaldı!"
2002 yılının bahar aylarında aracı kurumlar yeniden personel alımına başladı. Tabii çok küçük çapta. Ama özellikle son iki aydır borsada yaşanılan seyir ve işlem hacminin son yılların en düşük seviyelerine gerilemesi aracı kurumları yeniden "istihdam politikalarını gözden geçirmeye" mecbur bıraktı.
Bu hafta içinde 4 aracı kurumun maliyetleri azaltmak için brokerlarından bır kısmının işine son verdiğini gördük. Toplam sayı 20 civarında. Şimdilik küçük bir rakam ama borsadaki seyir bu şekilde giderse daha pek çok borsa uzmanı işsiz kalacak gibi görünüyor.
Paylaş