AB Zirvesi neden önemli?

Dün piyasaların siyaset riski, koalisyonun yapısı ve erken seçim tartışmaları çerçevesideki tutumunu ya da aslında kararsızlığını aktarmıştım. Bunun orta vadeli ve süregiden bir risk unsuru olduğu açık. Ama vadeyi biraz daha kısalttığımızda karşımıza değerlendirilmesi gereken başka bir olgunun daha çıktığını görüyoruz. Cuma günü yapılacak olan ve ana gündem maddesi AB üyeliği olan liderler zirvesi...

Haberin Devamı

Bulanık suda balık avlayanlar piyasaların üzerinde baskı kurmak için Başbakan Bülent Ecevit'in bu toplantıya katılıp katılmayacağı tartışmaları ile vakit geçiredursun, biz bu toplantı ile ilgili olarak asıl önemli olan konunun Milliyetçi Hareket Partisi'nin tavrı olduğunu düşünüyoruz.

Geçen hafta AB üyeliği konusundaki tutumunu yumuşatma eğilimi içine girmiş gibi bir MHP ile karşılaştık. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Çin ziyareti sırasında kamuoyu tarafından oldukça olumlu algılanan yumuşama sinyaleri vermişti. Ama "karakolda doğru söyler mahkemede şaşar" misali MGK toplantısı sonrasında yapılan MHP kaynaklı açıklamalarda yeniden eski tavizsiz konuma geri dönüldüğünün işaretleri görüldü.

Şimdi ise piyasaların merak ettiği konu, Cuma günü yapılacak olan AB zirvesinde de MHP'nin eski tavrını sürdürüp sürdürmeyeceği. Çok iyimser gibi görünmek istemiyorum ama yatırım uzmanları MHP'nin tavrını yumuşatmak zorunda kalacağı ve Kopenhag Kriterleri konusunda ileriye yönelik adımların atılmasına yeşil ışık yakabileceği beklentisi hakim.

Haberin Devamı

Zaten Perşembe günü sabah ilk saatlede gelen alımların da en önemli nedeni bu konuya ilişkin beklentinin artması.

Bu arada dün birinci seans içinde gelen bir haber daha vardı ki piyasalarda küçük de olsa yeni bir moral dalgasının kıyılara vurmasını sağladı.
ABD'nin Birleşmiş Milletler'deki Büyükelçisi John Negroponte, Irak'a yönelık yaptırımlarda son yapılan değişikliklerin Türkiye'nin Irak ile yaptığı ticareti artırmasına izin verebileceğini söyledi.   Negroponte dün gece Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüşmesinin ardından "Güvenlik Konseyi kararının geçmesiyle şimdiye kadar ertelenen sözleşmelerin bazılarının yeniden gözden geçirilmesi fırsatının doğduğu konusunda görüşbirliğine vardık. Şu anki daha liberal ihracat rejiminde bu sözleşmelerin bazılarının serbest bırakılıp bırakılamayacağını değerlendirmeye karar verdik" dedi. (REUTERS)

Bu açıklama da bir kaç aydır hasır altına itilmiş olan "Irak'a askeri operasyon" korkusunun bir miktar daha hafiflemesine neden olmuş durumda. Tabii ki bu açıklama ABD'nin Irak'a yönelik politikasında bir yumuşama anlamına gelmiyor ama olası bir operasyon durumunda Türkiye'nin daha az etkilenmesi için ABD'nin tedbir alma eğiliminde olduğunu göstermesi açısından önemli bir veri anlamına geliyor kanımızca.

Haberin Devamı

Bu arada yatırımcının bu süreçteki tavrının biraz daha beklemek olması gerektiği ise benim şahsi görüşüm.

Yazarın Tüm Yazıları