Paylaş
Akauterapi eğitimcisi Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Görevlisi uzman fizyoterapist Barış Gürpınar, “Bu tedavide, MS hastaları su içerisinde ağırlık hissi kaybolduğu için çok daha rahat hareket ediyor ve ağrısından kurtuluyor. Hastaların sıklıkla yaşadığı sıcağı tolere edememe duygusu, su içerisinde kaybolduğundan egzersiz toleransını artırıyor. Tedavi, hastanın aerobik kapasitesini artıyor” bilgisini verdi.
Şekli bozuk göz kapağına dikkat
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yağcı, göz kapağındaki şekil bozukluğunun hem estetik görünümü hem de fonksiyonu olumsuz etkilediği belirtti. Şekil bozukluğunun doğuştan olabildiği gibi yaşa bağlıda geliştiğini aktaran Yağcı, “En sık karşılaşılan problem üst kapak düşüklü. Çocuklarda gözü örterek görmeyi engellediğinden görme tembelliğine neden olur. Erişkinlerde ise estetik problem yanı sıra görme alanında daralma, alın bölgesinde ağrı ve yorgunluğa yol açar. Ayrıca doğuştan olmayan kapak düşüklükleri çeşitli hastalıkların da ön belirtisi olabilir. Bu nedenle mutlaka bir uzmana gitmek gerekiyor. Göz kapakları ve çevresinde zaman zaman kanama, kaşıntı, pullanmaya neden olan sivilce benzeri gelişimler, kötü huylu bir tümör başlangıcı olabilir” dedi.
Sorunsuz sömestr tatili
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Ersoy, sorunsuz bir sömestr tatili için yapılması gerekenleri anlattı. Ersoy, “Ebeveynler, soğuğun etkilerine karşı dikkatli olması gerekiyor. Çocukların, soğuk havada fazla vakit geçirmemesine dikkat edilmeli. Dışarıda oynayan çocukların, eve döndüğünde ellerini ısıtmak için kalorifer peteklerine dokunması engellenmeli. Ani ısı değişimi, sinir ucu hasarına neden olabilir. En akıllıca olan, soğuktan etkilenmiş kişinin vücut ısısını yavaş yavaş yükseltmesi” diye konuştu.
Paylaş