Paylaş
İZMİR Üroloji Dal Merkezi’nin kurucularından Opr. Dr. Ruşen Aydın ve Opr. Dr. Mehmet Çelimli ayda 150 kişinin böbrek taşını ses dalgalarıyla kırıyor. Dr. Aydın, “İzmir ve Ege bölgesinden çok hasta geliyor. 20 dakikalık bir işlemle hastalarımızın şikayetlerini gideriyoruz. Eğer hasta bu işleme uygun değil ise cerrahi operasyon öneriyoruz” dedi.
Böbrek taşı probleminin genelde 20-40 yaş arasında yaygın oluğunu belirten Opr. Dr. Ruşen Aydın, “İdrarda oluşan kristallerin birbirine yapışmasını engelleyen bir maddenin eksikliği durumunda kristaller birbirine yapışarak çöker ve böbrek taşları oluşur. Ayrıca vücudun susuz kalması taş oluşumuna sebep olabilir. Genellikle bu kristaller 3 mm’den küçükse herhangi bir probleme yol açmadan düşer. Ailede böbrek taşı problemi olanlarda görülme oranı daha yüksektir. Hareketsizlik, yanlış beslenme, idrar yolu enfeksiyonları, gut ve paratiroit gibi bazı hastalıklar böbrekte taş oluşumunda etken unsurlardır.
Taş oluşumunu önlemek için alınacak tedbirler
Böbrek taşı probleminden korunmak için mutlaka bol sıvı tüketilmesi gerektiği söyleyen Opr. Dr. Ruşen Aydın, “Sıvı alımı gün boyunca eşit aralıklarla olmalıdır. Özellikle gece mutlaka sıvı alıp yatmalıdır. İdrar yolu ve böbrek enfeksiyonlarının düzenli kontrolü ile tedavisi çok önemlidir. Gün içinde hareketli olmak yeniden taş oluşmasını önlemede oldukça etkilidir. Ayrıca kahve, çay, süt ve meyve sularının aşırı derecede alınmaması gerekir. Günlük tüketilecek yiyecekler arasında kepekli tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Süt ve süt mamulleri aşırı miktarlarda yenmemelidir. Tuz, idrarda çıkan kalsiyumu artırdığı için çerez gibi yiyecekler az tüketilmelidir. Hayvansal proteinlerin azaltılması da vücuda kalsiyum girişini ve ürik asit atılımını azaltacaktır. Kısaca tüm yiyecek ve içecek türlerini aşırıya kaçmadan dengeli bir şekilde tüketmek en doğru yoldur” dedi.
Paylaş