Paylaş
İZMİR’de 2001’de faaliyete başlayıp 12’nci yılında özel sağlık kuruluşları arasında ilk kez “Evde Bakım Birimi”ni kuran Buca Tıp Merkezi, Ege Bölgesi ve İzmir’de bir eksiği kapattı. Evde Bakım Birimi Sorumlusu Dr. Banu Kınay, “Doktoruyla, hemşiresiyle, laboratuvarı ve görüntüleme cihazlarıyla tüm vatandaşlara hizmet vermenin heyecanını yaşıyoruz” dedi.
98 hastaya ulaşıldı
Her yaşta insanın evde bakım hizmetlerinden faydalanabileceğini söyleyen Dr. Kınay, “Ameliyat sonrası yoğun bakım gerektiren takip hastaları, onkoloji ve felçli hastalar da bu hizmetten yararlanıyor. Talep de en çok bu hastalardan geliyor. Bugüne kadar 98 hastamız oldu. Birçoğunun hareket yeteneği azalmış durumda. Hatta hastalardan birçoğu, evin içinde bile hareket edemiyorlar. Dolayısıyla bunların kontrol için sağlık kuruluşlarına gitmeleri bile, hastalıkların tetiklenmesine neden olabiliyor. Evde bakım isteyen hastalarımız bize 999 14 14 numaralı telefonla ulaşabilir” diye konuştu.
Evde bakımla ilgili yönetmeliğin 2005 yılında çıktığını hatırlatan Kınay, kurum olarak çalışmaları tamamlayıp gerekli ruhsatı aldıklarını ve geçtiğimiz Eylül ayında faaliyete başladıklarını anlattı. Kınay, “Amacımız, kaliteli ve hijyenik ortamda hastanın yaşam alışkanlıklarına uygun olarak iyileşme sürecini hızlandırmak, tedavi ve bakım ihtiyaçlarını karşılamak. Olası hastane enfeksiyonlarından izole edebilmek. Hastaya özgür hareket etme imkanı sağlamak. Bireysel tedavi ve hizmet sunabilmek” dedi.
KİMLER FAYDALANABİLİR
Ameliyat sonrası evde bakılması gereken hastalar, yeni doğum yapmış anneler, kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullanması gerekenler, aşılama ve enjeksiyon hizmetlerinden faydalanmak isteyen bireyler veya kuruluşlar, evinde laboratuvar hizmeti almak isteyenler, oksijen ihtiyacı olan hastalar, yoğun bakım hastası olup evde ufak bir yoğun
bakım ünitesi kurulması gereken hastalar, her türlü medikal cihaz ihtiyacı olanlar, ortopedi ve travmatoloji
hastaları, felçli ve alzheimer, parkinson gibi nörolojik başka hastalıkları bulunanlar, kas hastalıkları olanlar, onkoloji ve hematoloji hastaları, terminal dönem hastaları, fizyoterapi, psikoterapi, diyetisyen gibi hizmetleri evlerinde almak isteyenler, ağrı tedavisi ve kontrolüne ihtiyaç duyulan durumlar, yatak yarası, şeker hastalığına bağlı yaralar, çeşitli damar hastalıkları sonucu oluşan yaraları bulunan hastalar, kateter bakımı ve pansuman gerektiren durumları bulunan hastalar.
Paylaş