Nefes alabilmek için...

DOT’un tek kişilik oyunu küçük bir öykü ve neşeli bir dil aracılığıyla kadınlara içlerindeki öze ve sese ulaşmalarını anımsatıyor. Ve içlerindeki o bal porsuğunu mutlaka bulmaları gerektiğini...

Haberin Devamı

İÇİMDEKİ BAL PORSUĞU DOT (BEŞ ÜZERİNDEN ÜÇ BUÇUK YILDIZ)

Yazan: Elvin Aydoğdu
Yöneten:
Özlem Daltaban

Oyuncu: Elvin Aydoğdu

Süre: 60 dakika

Ne zaman ve nerede: 20 Aralık Salı, 20.30’da Moda Sahnesi’nde

Bilet fiyatı: 99 ve 132 lira

Nefes alabilmek için...

Kocaman bir meseleyi küçücük bir detay, önemsizmiş gibi görünen bir dert üzerinden anlatmak, niyetlenen hedefe giden yolu kısaltıyor. Yapması zor ama iyisine denk gelmek insanı heyecanlandırıyor. Eh, buna da hikâye anlatma meziyeti diyoruz!

Elvin Aydoğdu’nun yazıp Özlem Daltaban’ın yönetiminde oynadığı ‘İçimdeki Bal Porsuğu’, beni en çok ve tam olarak buradan heyecanlandırdı. Ümüğümüze çöken erkek dünyasının tüm eşitsizliklerini, bir ‘kaşıntı’ derdinden başlayarak anlatıyor, küçücük bir anı ince ince kazarak derinleştiriyor ve finalde izleyicisini gururla karışık gözyaşları içinde bırakıyor.

Haberin Devamı

‘Kadın ve zaman’ odaklı bir hikâye bu. Maslak’ta bir plazanın 40’ıncı katında, bir oda dolusu beyaz yakalı erkeğin arasında başlayıp bir eczane dolusu mahalleli erkeğin arasında devam eden... Saatler ilerleyecek, büyük büyük laflarla dolup taşan
o çok önemli toplantı bitmek bilmeyecek, aralarındaki tek kadının içini kemiren kaşıntı da... Peki kadın ne yapacak? Aslında ‘bir titri olan’ ama daha çok ‘asistan’
muamelesi gören, ‘kalifiye bir not tutucu’ olan kadın sesini duyurabilecek mi? İçindeki ses dışarı çıkabilecek mi? Daha mühimi, bir noktada, ‘içindeki bal porsuğu’ çıkacak mı dışarı? ‘Kendi dişlerini korkusuzca gösteren’ bal porsuğunu bulabilecek mi?

Nefes alabilmek için...

İlk erkekler alkışladı

Elvin Aydoğdu tekerlekli bir ofis masası ve bir dizi oyuncak erkek figürüyle baş başa sahnede. Kendisiyle, başından geçen olayla ve etrafını saran erkeklerin yalan bilmişlikleriyle, sertlikleriyle, öfkeleriyle, sahiplenmeleriyle, kısaca hadsizlikleriyle ince ince dalga geçerek ve sakince kuruyor anlatısını. Sürprizini bozmayalım ama muhtemelen her kadının yaşadığı/bir gün yaşayabileceği bir derdi var ve fakat asıl mesele o dert değil. Mesele, kadın olarak nefes alamadığı herhangi bir durumda içindeki bal porsuğunu çıkarıp çıkaramayacağı... Mesele, sesini, varlığını, fikrini, içinde bastırdığı haykırışı kullanıp kullanamayacağı. Tek bir gece içinde; işyerinin bulunduğu Maslak’ta başlayıp mahallesi Galata’da süren ve gayet de eğlenceli akan hikâye ilerledikçe bunu merak ettiriyor anlatıcı bize. Finalde tatmin de ediyor, heyecanla alkışlatıyor da. Gittiğim gösterimde ilk ayağa fırlayıp alkışlayanların erkek seyirciler olduğunu da not etmeli.

Haberin Devamı

Hikâyedeki naif ton, rejide de almış yerini. Bahsi geçen yan kişileri ve öne çıkan karakterleri (tümü erkek) masadaki küçük figürler aracılığıyla taşıyor oyuna Aydoğdu. Mekân betimlemelerini ve hareket akışını sahnedeki iki sandalye ve tekerlekli masayı kullanarak yapıyor. Ve seyirciyi öyküden hiç koparmıyor. Öte yandan, taklit anlarında biraz daha belirgin ve baskın bir oyunculuk çok daha iyi olabilirdi.

Maslak’taki plazada doğan “Cesur ol, kaos yarat, içindeki öze ulaşacaksın” cümlesi kulağa pek klişe bir reklam sloganı gibi gelebilir. Ama bir taraftan da kadınlar olarak çok iyi bildiğimiz üzere, içimizdeki öze ve sese ulaşmak için cesur olup kaos yaratmaya mecburuz. Aksi halde nefes almak iyice zorlaşacak.

Haberin Devamı

BU HAFTA SAHNELERDE...

BEN ROSA LUXEMBURG/ATEŞ TİYATROSU
Sınıf eşitliği ve kadın mücadelesinin en dirençli isimlerinden, savaş karşıtı, Marksist ekonomist, filozof, devrimci Rosa Luxemburg’un ilham verici hayatı Jülide Kural’ın yazıp yönettiği ve rol aldığı oyunla sahnede.
12 Aralık Pazartesi 20.30’da Cevahir Sahnesi’nde, 13 Aralık Çarşamba 20.30’da Moda Sahnesi’nde.

Nefes alabilmek için...

ÇIKMAZ SOKAK/ŞİŞLİ TİYATROSU
Şahabeddin Süleyman’ın 1900’lerin başında yazdığı, Türkiye’de kadın eşcinselliğini konu edinen ilk oyun olarak bilinen ‘Çıkmaz Sokak’ Gökhan Eraslan’ın rejisiyle sahneye çıkıyor. Bir Osmanlı konağında; iki kadın, bir aşk… 17 ve 23 Aralık, saat 20.30’da Şişli Tiyatrosu’nda.

Haberin Devamı

Nefes alabilmek için...

 

Yazarın Tüm Yazıları