Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Koç Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi hizmete girdi

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

2018’e ait yıllık iznimin bir bölümünü 30 Temmuz – 7 Ağustos tarihleri arasında kullandım. Tatile gidemeyecek olsam da evde bol bol dinlenecek, televizyonun karşısına geçip vakitsizlikten izlemeye fırsat bulamadığım filmleri seyredecektim.

İznimin ilk birkaç günü gayet iyi geçti. Ancak sonra bir akşam aniden fenalaştım. Beni apar topar Koç Üniversitesi Hastanesi’ne götürdüklerini hayal meyal hatırlıyorum. İlk müdahaleyi acil serviste yaptılar. Yine kanımdaki karbondioksit oranı yükselmişti. Ancak yükselen yalnızca karbondioksit değildi; vücudumuzda bulunan iltihap ve enfeksiyonu belirten değer olan C-reaktif protein (CRP) oranı da normalin üstündeydi.

Bütün günü acil serviste geçirdikten sonra beni tek kişilik bir yoğun bakım odasına aldılar. Geceyi, Bip-Up cihazına bağlı olarak, orada geçirdim. Sabah kanımdaki karbondioksit oranı normale geldiğinden beni beşinci katta bir odaya aldılar. Bu seferki odam hastanenin denize bakan tarafındaydı. Ve ben ilk kez bu yöne bakan bir odada kalıyordum…

Haberin Devamı

Sevgili Doktorum Göğüs Hastalıkları Uzmanı Işıl Uzel her zamanki yakın ilgisini bu kez de esirgemedi benden. Uyguladığı tedavi sonucunda kan değerlerim hızla olması gereken noktaya ulaştı ve hastanede çok uzun bir süre geçirmeme gerek kalmadı. 5 Ağustos Pazar günü akşamüzeri eve döndüm ve o günden beri hastanede başlanan ilaç tedavisine evde devam ediyorum.

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Vakfı tarafından 1993 yılında İstanbul’da kurulmuş bulunan bir vakıf üniversitesi. Üniversite, bir Mükemmeliyet Merkezi olma misyonuyla, üstün yetenekli gençler ile değerli öğretim görevlilerini bir araya getirerek, bilime evrensel düzeyde katkıda bulunmayı amaçlıyor. Koç Üniversitesi Hastanesi ise, Eylül 2014’de Koç Üniversitesi’nin eğitim ve araştırma hastanesi olarak faaliyete geçmiş bulunuyor. Hastane, Türk hastaların yanı sıra uluslararası hastalara da hem ayakta hem de yatarak tedavi hizmeti veriyor.

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde 3 Haziran 2018 tarihinde yepyeni bir merkez hizmete girmiş bulunuyor: Organ Nakil Merkezi. Prof. Dr. Münci Kalayoğlu mentorluğunda hizmet veren merkez, gelişmiş ülkelerde uygulanan ileri düzeyde organ nakli uygulamalarını ülkemizin hizmetine sunan ayrıcalıklarla öne çıkıyor. Organ nakli cerrahisi eğitimlerini ABD’de tamamlamış bulunan Prof. Dr. Burak Koçak, Böbrek ve Pankreas Nakli Merkezi Sorumlusu; Doç. Dr. Turan Kanmaz ise Karaciğer Nakli Merkezi Sorumlusu olarak uluslararası deneyime sahip uzman bir ekibe liderlik yapıyorlar.

Haberin Devamı

Koç Üniversitesi Hastanesi’ndeki ilk organ nakli 3 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirilmiş, kadavradan alınan karaciğer bir hastaya nakledilmiş ve hasta ameliyat olduktan yedi gün sonra taburcu edilmiş bulunuyor. Hastanede 8 Ağustos 2018 tarihi itibariyle 10. böbrek nakli yapılmış durumda.

Koç Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi’nde;

  • Karaciğer, böbrek ve pankreas nakilleri bir arada yapılabiliyor.
  • Standart Laparoskopik (kapalı) yöntemle, göbek deliğinden girilerek veya robot yardımlı olarak vericiden böbrek alma ameliyatı uygulanabiliyor.
  • Çocuklarda ayrı ayrı ya da eş zamanlı olarak böbrek ve karaciğer nakilleri yapılabiliyor.
  • Türkiye’de EFI Akreditasyon Belgesi’ni alan ilk immünoloji laboratuvarı ile çalışılıyor.

Vehbi Koç Vakfı’nın ülkemize kazandırmış olduğu bu donanımlı sağlık kurumu adeta ikinci evim oldu benim. Zira biraz kas hastalığım biraz da ilerleyen yaşım nedeniyle sık sık rahatsızlanıyorum. Özellikle kanımdaki karbondioksit oranı yükseldiği zaman bilincim de berraklığını yitiriyor. Böyle durumlarda yardımcılarım beni hemen Koç Üniversitesi Hastanesi’ne getiriyorlar. Hastaneye ulaştığım anda kendimi güvende hissediyorum. Ve her seferinde en kısa süre içinde tedavi edilerek taburcu ediliyorum.

Haberin Devamı

Başta Koç Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Özgür Deniz Tezcan olmak üzere; tedavimi üstlenen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Uzel’e, hastanede kaldığım süre içinde ziyareti ile moralimi yükselten Doç. Dr. Sinem İliaz’a ve tedavime katkı veren tüm hastane görevlilerine yürekten teşekkür ediyorum.  

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

Not: EFI Akreditasyon Belgesi Bu belge, laboratuvar sonuçlarının bütün dünyada kabul göreceği anlamına geliyor.

Yazarın Tüm Yazıları