Paylaş
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 2022 yılı Durum Raporu’ na göre; kadınların hayatında gelir, güvenlik, eğitim ve sağlık alanlarında ilerleme değil gerileme söz konusu. Acilen kararlı adımlar atılmadığı takdirde şiddet ve eşitsizlik birkaç nesil daha sürebilir. Raporda eşitsizliğin derinleşmesinin nedenleri şöyle sıralanıyor: Covid-19 salgını ve salgın sonrası yarattığı durumlar, yıkıcı krizler, iklim değişikliği, kadınların cinsel ve üreme sağlığı sorunları…
Salgınlar ve deprem gibi afetlerin yarattığı kriz dönemlerinde kadınların ve kız çocuklarının yaşam koşulları daha da zorlu hale geliyor. Hamilelikler ve doğumlar, hayatın olağan akışında, afet dönemlerinde de devam ediyor. Deprem bölgelerinde, şu anda, üreme sağlığı hizmetlerine acilen erişmesi gereken 200 binin üzerinde hamile kadın bulunuyor. Bu kadınların temel hijyen ihtiyaçlarının yanında nitelikli, sürekli ve güvenli üreme sağlığı hizmetlerine erişmesi gerekiyor.
Ülkemiz, 6 Şubat’ta benzeri görülmemiş büyüklükteki iki depremle sarsıldıktan ve deprem bölgesindeki şehirlerimizin yerle bir olduğunu gördükten sonra, hâlâ yasta. Bu zor günlerde yanımızda olan ülkelerden biri de ilk günden itibaren kurtarma ekiplerinin sevk edilmesi ve özellikle de Adıyaman Gölbaşı’na sahra hastanesinin konuşlandırılması yoluyla destek veren Fransa. Deprem bölgesindeki kadınların çektikleri zorlukların farkında olan Türkiye’deki Fransa Büyükelçiliği, sivil toplum kuruluşlarına (STK) yönelik geleneksel kadın-erkek eşitliği projeleri çağrısında bulundu.
Türkiye’deki Fransa Büyükelçiliği 2023 “Kadın ve Erkek Eşitliği” Proje çağrısı aşağıdaki alanlarda çalışan kuruluşlara desteğini yineliyor:
· Cinsiyetçi ve cinsel şiddetle mücadele
· Ekonomik özerklik ve sosyal haklar ve eğitime evrensel erişim
· Bedensel bütünlüğün ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarının desteklenmesi
· Kadınların siyasi hayata liderlik etmesi ve katılımı
· Savunmasız toplulukların güçlendirilmesi (mülteci kadınlar, yoksulluk, engellilik)
Fransa Büyükelçiliği 6 Şubat depremleri karşısında Türk halkı ile dayanışma göstergesi olarak, bu yıla özel felaket bölgelerindeki kadınlara doğrudan yardım etmeyi amaçlayan bir veya daha fazla projeye de destek verecek.
Seçilen tüm projeler sivil toplum kuruluşları tarafından yukarıdaki hususlarda kamuoyu farkındalığı ve bu meselelerin savunuculuğu hedeflenerek ele alınacak. Çalışmalar; kadın- erkek eşitliği konusunda stratejiler üreterek ve belirlenen hedeflere ulaşmak için somut eylemlerde bulunularak yürütülecek.
Proje ile verilecek desteğin toplam tutarı 36.000 Euro. Proje için son başvuru tarihi 15 Nisan 2023. Başvuru için, konu satırına büyük harflerle eşitlik_(STK adı) yazılı bir e-postanın siviltoplum@ifturquie.org adresine gönderilmesi gerekiyor. Proje önerisi için mevzuat ve doldurulacak form için adres: https://www.ifturquie.org/haber/2023-kadin-erkek-esitligi-icin-proje-cagrisi/ En geç Haziran 2023 ortasında açıklanacak olan jüri kararına göre üç ila altı proje seçilecek ve proje başına 12.000 €‘ya kadar sübvansiyon sağlanacak.
Bu çağrıya yanıt verecek olan sivil toplum kuruluşlarının, projeleri seçilmiş olsa da olmasa da, deprem bölgelerinde yaşayan kadınların ve kız çocukların hayatında önemli bir fark yaratacaklarına yürekten inanıyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…
Paylaş