Paylaş
Stratejik iletişim, reklam, etkinlik yönetimi ve video prodüksiyonu yapan YPMC Media 2016 yılından beri sosyal sorumluluk projesi olarak “Farkında mısınız?” adlı tematik bir kısa film yarışması düzenliyor. Yarışmanın amacı, dezavantajlı gruplara yönelik toplumsal farkındalık çalışmalarına kampanya niteliğinde ve sürdürülebilir bir kimlik kazandırmak.
Söz konusu etkinlik; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından destekleniyor. Kısa Film Yarışması ile hem katılımcıların hem de hedef kitlenin estetik duyum ve beğenilerinin geliştirilmesi, aynı zamanda kültürel değerlere ve toplumun tüm kesimlerine duyarlı birer birey olarak yer almalarına katkıda bulunulması amaçlanıyor.
27 Mayıs 2016 tarihinde yayımlanan “Farkında mısınız?” başlıklı yazımda sizlerle paylaşmış olduğum gibi, 2016 yılı Kısa Film Yarışması teması “Disleksi” idi. Yarışmanın 2017 yılı için seçmiş olduğu tema ise “Otizm”.
Otizm, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluk. Otizmin nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değil; ancak, pek çok nedene bağlı olduğu artık bilinen bir gerçek. Bununla birlikte, söz konusu bozukluğun genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular da mevcut.
Otizm, günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluk. Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control Prevention)’ nin verilerine göre; 2006 yılında her 150 çocuktan 1’inde otizm görülürken, 2012 yılında her 88 çocuktan 1’inde, 2014 yılında ise her 68 çocuktan 1’inde otizme rastlanıyor. Otizm, erkeklerde kızlara oranla dört kat daha fazla görülüyor. Otistik bireylerin %70inde zekâ geriliği; normal olan %30luk kesimin %10’unda ise çok güçlü bellek, müzik yeteneği gibi üstün özellikler bulunuyor.
Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından 2000 yılında yayımlanmış olan kılavuzda (DSM-IV-TR) otizm belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanmış bulunuyor:
- Sosyal etkileşim için gerekli sözel olmayan davranışlarda yetersizlik (göz kontağı, jest ve mimik kullanımı gibi)
- Yaşa uygun akran ilişkileri geliştirememek
- Başkaları ile zevk, başarı ya da ilgi paylaşımında sınırlılık (yalnızlığı yeğlemek gibi)
- Sosyal-duygusal davranışlarda sınırlılık (tepkisizlik, ilgisizlik gibi)
- Dil gelişiminde gecikme
- Karşılıklı konuşmada zorluk
- Sıra dışı ya da yinelenen dil kullanmak
- Gelişimsel düzeye uygun olmayan oyun (hayali oyunlar oynamamak, oyuncaklarla alışılmadık biçimlerde oynamak, örneğin topu zıplatmak yerine sürekli olarak bir eliyle vurmak)
- Sınırlı alanda, yoğun ve sıra dışı ilgilere sahip olmak (bazı konulara aşırı ilgi duymak ve bu konuların en ince ayrıntılarını bile ezbere bilmek)
- Belli düzen ve rutinlere ilişkin aşırı ısrarcılık
- Yinelenen davranışlar (sıra dışı beden ve el hareketleri, örneğin parmak ucunda yürümek, ellerini sallamak)
- Nesnelerle ilgili sıra dışı ilgiler ve takıntılar
Bu kılavuza göre, Otizm tanısının konulabilmesi için yukarıda sözü edilen 12 belirtiden en az 6’sının görülmesi gerekiyor. Bu belirtilerden en az birinin 36 aydan evvel ortaya çıkmış olması da bir diğer koşul.
“Farkında mısınız?” Kısa Film Yarışması, her yıl, ödül töreni 10-16 Mayıs tarihleri arasındaki Engelliler Haftası’nda gerçekleştirilmek üzere düzenleniyor. Söz konusu yarışma herkese (amatör ve profesyonel) açık. Otizm teması ile sınırlı olan bu yılki yarışmaya 1 Ocak 2017’ den sonra tamamlanmış filmler katılabiliyor. Yarışmaya katılan eserler en az 40 saniye ve en çok 20 dakika uzunluğunda olabiliyor. Bu şartlara uymayan filmler yarışmaya kabul edilmiyor. Eserin ya da eserlerin daha önce herhangi bir ulusal ya da uluslararası yarışmada yarışmış veya ödül almış olması bu yarışmaya katılmasına engel teşkil etmiyor. Yarışmaya en fazla 3 eser ile katılabiliniyor. Yarışma için gönderilen eserler, sonuç ne olursa olsun, iade edilmiyor.
“Farkında mısınız?” Kısa Film Yarışması’na katılımlar 1 Mayıs 2017 tarihinde sonlandırılacak. Yarışma kapsamındaki kısa filmlerin birincilik, ikincilik ve üçüncülük dışında “Ben Seçtim” halk beğenisiyle de ödüllendirilecek olması hedef kitleyi yalnızca izleyici olmaktan çıkarıp sürecin bir parçası durumuna getiriyor ve farkındalık çalışmalarının daha çok kişi tarafından izlenmesine olanak veriyor. Tematik Ön Eleme Jürisi’nden geçen eserler yarışmanın web sitesinde “Ben Seçtim” bölümünde halk oylamasına sunulacak. Bu yıl; yarışma birincisine 10.000 TL, ikincisine 5.500 TL, üçüncüsüne 3.500 TL ödül verilecek. ‘’Ben Seçtim”(Halk Oylaması) Ödülü ise: Go Pro Hero 4.
Yarışma Takvimi uyarınca; Tema Jürisi / Ön Seçiciler Kurulu Değerlendirmesi 1-4 Mayıs, Seçiciler Kurulu Değerlendirmesi 6-13 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Kısa Film Yarışması’nın Ödül Töreni ve Gösterimi 16 Mayıs 2017’de yapılacak.
Geçtiğimiz yıl emsali az görülen bir katılım ve iş birliği ile hayata geçirilmiş bulunan “Farkında mısınız?” Kısa Film Yarışması’nın bu yıl da “Otizm” konusunda önemli bir bilinirlik kazandıracağına ve toplumsal bir farkındalık yaratacağına yürekten inanıyorum. Tematik Ön Eleme Jürisi’nden geçen filmlerin yarışmanınhttp://farkindamisinizkisafilm.com/index.html adresli web sitesinde yayınlanmasını sabırsızlıkla bekliyor olacağım.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Not: Bu yazının hazırlanmasında Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı ile Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı web sitelerinden yararlanılmıştır.
Paylaş