Kulüpler ve oyuncular dikkat! Nereden çıktı bu kural demeyin

Aynı takımdan 3’ten fazla oyuncu hakemin etrafını sararsa yandı.

Haberin Devamı

Sezon başlamadan önce, 28 Haziran 2022 tarihinde “Rüyalar Gerçek Olsa” başlığıyla kaleme aldığım yazıda Premier Lig’de uygulanan bir ceza sisteminden bahsetmiştim. Hakeme agresif ve toplu şekilde itiraz eden oyuncuların kulübüne “çirkin görüntü” başlığı altında kesilen cezaların, bu manzaraların gediklisi Süper Lig’de acilen devreye alınmasını önermiştim.

1 ŞUBAT’TA REViZE EDiLDi

8 Aralık’ta toplanan TFF Yönetim Kurulu, konuyla ilgili olarak Futbol Disiplin Talimatı’na 40/A maddesini ekleyerek 20 Ocak’ta yürürlüğe girmesi yönünde karar almıştı. 1 Şubat’taki toplantısında revize edilen karar, MHK seminerinde hakemlere verilen talimatla uygulanmaya başlandı. “Müsabaka öncesi, sırasında veya sonrası aynı takımdan 3’ten fazla futbolcunun, görevlinin veya yöneticinin birlikte hareket ederek protesto amaçlı ve müsabakanın gereği gibi devamına mani olacak şekilde hakemin veya diğer müsabaka görevlilerinin etrafını sarması, hakemin ve diğer müsabaka görevlisinin uyarısına rağmen eylemlerini devam ettirmeleri halinde, ihlale neden olan kişilerin kulüpleri hakkında disiplin soruşturması başlatılabilir.

Haberin Devamı

KULÜPLERE PARA CEZASI

Bu hükmü ihlal eden Süper Lig kulüplerine 50.000 TL, TFF 1. Lig kulüplerine 25.000 TL, TFF 2. Lig kulüplerine 15.000 TL, TFF 3. Lig kulüplerine 7.500 TL para cezası verilir. Cezalar eylemin yarı oranına kadar artırılabilir.”

DiOUF’UN iLK SARISI BÖYLE GELDi

Yeni MHK’nın 10 günlük seminerinde yeni kararın nasıl uygulanacağı hakemlere “MHK Yönergeleri” başlığı altında paylaşıldı: “Hakemin yanına itiraz için aynı takımdan gelen oyuncu sayısı 3’ten fazla olduğu zaman AVAR tarafından dakika bildirilerek not edilecek ve maçtan sonra Federasyonumuza rapor edilecektir. Bu durum öncelikle 4.hakemler tarafından eşgüdüm toplantısında takım sorumlularına bilgi olarak verilecektir. Maçtan önce futbolculara da takımlarının veya kendilerinin maddi yükümlülükleri olduğu hatırlatılacaktır”

SAHA iÇi TACiZDE

Hakemlere saha içi taciz (mobbing referee) konusunda ve toplu itirazlardaki kart uygulamalarında bir değişiklik yok, yaptırımlar her zamanki gibi. Yani, toplu itirazlarda talimat gereği en az 1 oyuncunun sarı kart görmesi bekleniyor. Hatta şiddetine veya oyuncuların davranışına, çevre şartlarına göre bu sayı artabiliyor. Buradaki arıza, hakemlerin standartsızlığıydı. Kimisi diyalogla geçiştirirken, kimi kart kullanıyordu. Halil Umut Meler’in Fenerbahçe-Konyaspor maçında Mame Diouf’a gösterdiği ilk sarı kart da bu kapsamda. TFF’nin yeni aldığı kararla artık hakemin disiplin uygulamasından bağımsız şekilde bu çirkin görüntüler cezasız kalmayacak.

Haberin Devamı

GÜZEL VE FAYDALI BiR UYGULAMA

Yeşil zeminden tribüne, maç sonu demeçlerden disiplin kararlarına kadar futbolumuzun dertleri büyük. Yıllardır sahada kaos yaratmaya sevdalı oyuncular ve onları tetikleyen yöneticileri engelleyebilmek adına TFF’den faydalı bir uygulama. Avrupa’da da karşılığı olan, imrendiğimiz liglerin hassasiyet gösterdiği noktalardan birinin düşünülmesi, yeni sezona sarkıtılmadan uygulanması dahi güzel.

AVAR’LAR O KAYITLARI NASIL TUTACAK?

1- iFAB’ın AVAR için belirlediği iş kapsamını kabul etmeyen ve bu görevden tatmin olmayan bir TFF var. Sanırım kolay para kazandıkları düşüncesi rahatsızlık veriyor. Bu nedenle de AVAR’a sürekli tali iş yüklüyorlar. Dünya Kupası sonrası uzatma sürelerini tutmaları istenmişti, şimdi de “hangi takım, kaç kez ve ne zaman toplu itirazda bulunmuş” kaydını tutacaklar. Maç sonunda da 4. hakeme rapor için iletecekler. Hakemlerin/AVAR’ın konsantrasyonunu gereksiz meşgul etmektense bu görevi 3 temsilciden biri yapsa daha sağlıklı olmaz mı? Neyse ki Süper Lig’de maçlara 2 AVAR atanıyor, biri üstlenebilir. 1. Lig’dekilere Allah yardım etsin. Peki AVAR olmayan 2. ve 3. liglerde bu görevi kim üstlenecek? Temsilci mi, gözlemci mi yoksa 4. hakem mi?

Haberin Devamı

HANGi KRiTERLERE GÖRE

2- “Hakemin yanına itiraz için aynı takımdan gelen oyuncu sayısı 3’ten fazla olduğu zaman AVAR tarafından not edilecek” şeklinde başlayan yönergenin sağlıklı uygulanması için hem hakemler hem kulüpler kanadında netleşmesi farz. Çünkü itirazlara sözlü veya fiziksel maruz kalan asıl özne hakem. Hangi oyuncu ne amaçla gelmiş, yapıcı mı yoksa yıkıcı mı konuşuyor sorularının cevabını hakem biliyor. AVAR ise Riva’da sessiz bir ortamda maçı ekrandan izliyor. Hangi kriterlere göre karar verecek?

· a. Hakeme itiraz eden arkadaşlarının yanına “Ne oluyor, ne diyorlar?” diye dinlemeye gelenle, itiraz edeni nasıl ayırt edecek? Her oyuncunun tavrını kameradan izlemeye mi çalışacak?

Haberin Devamı

· b. “Beyler ne yapıyorsunuz, toplu itirazdan ceza var kulübe” diyerek el-kolla ayıranı anlamaya mı çalışacak?

· c. “Amacımız görüntü kirliliğini ve itirazı minimize etmek, her ne sebeple olursa olsun görsel olarak hakemin etrafında 3’ten fazla o takıma mensup oyuncu varsa AVAR not edecek” şeklinde olması mı isteniliyor?

DAHA ERKEN OLABiLiRDi

3- Yeni ve son derece önemli uygulamanın hakem seminerinin son günü yerine daha erken gündeme alınması gerekirdi. Akıllardaki soru işaretleri kalkabilirdi.

4- Ceza tutarı daha yüksek olmalı veya her toplu itiraz başına cezaların uygulanması caydırıcılık açısından keskin çözüm sağlayabilir.

UMARIM BiR ‘U’ DÖNÜŞÜ OLMAZ

Haberin Devamı

“Hakemi baskı altına alma, agresif söz ve hareketlerle etrafını sarma” genetiğine sahip Türk futbolunun bu özelliğinden kolay kolay sıyrılamayacak olmasının doğuracağı tepkinin, TFF’ye yeni bir U dönüşü yaptırmamasını temenni ediyorum. Türkiye’deki hakemlik mesleğinin itiraz için sürekli hakemlerin üzerine gelen oyuncuları ıslah etmek olmadığını anlayan nihayet bir yönetim çıktığı için de teşekkür ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları